Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 780. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:28]

© Unsplash

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 13. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:28. Krievijas armija sestdien, 13. aprīlī, veica 28 uzbrukumus Bahmutas frontē un 16 uzbrukumus Novopavļivkas frontei, ziņo pravda.com.ua.

21:14. Kopš 2024. gada sākuma Ukrainas armija ir nodrošināta trīs reizes vairāk bezpilota lidaparātiem nekā visa 2023. gada laikā, vēsta pravda.com.ua.

20:04. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis mudina citus sabiedrotos sekot Vācijas piemēram un steidzami nodot Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas Patriot, ziņo pravda.com.ua.

17:56. Vācija nodos Ukrainai papildu zenītraķešu sistēmas "Patriot", lai stiprinātu tās pretgaisa aizsardzību, sestdien paziņojusi Aizsardzības ministrija.Raķešu sistēmas nāk no Bundesvēra noliktavām un tiks ukraiņiem nodotas nekavējoties, teikts ministrijas paziņojumā. Līdz šim Vācija Ukrainai bija nodevusi divas zenītraķešu sistēmas "Patriot", kas sevi labi apliecinājušas cīņā pret krievu agresoriem, norādījusi ministrija.

16:31. DonalduTrampu atbalstošā kongresmene Mārdžorija Teilore Grīna, kas iepriekš ierosināja republikāņu palātas spīkera Maika Džonsona atkāpšanos, paziņojusi, ka nākamnedēļ varētu tikt izskatīts likumprojekts, kas paredz palīdzības sniegšanu Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.

13:52. Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis sestdien paziņojis, ka pēdējā laikā situācija austrumu frontē ir ievērojami saasinājusies.

Tas saistīts ar ievērojamu ienaidnieka uzbrukumu aktivizēšanos pēc tā dēvētajām prezidenta vēlēšanām Krievijā, norāda Sirskis savā lietotnes "Telegram" kanālā.

"Ienaidnieks aktīvi uzbrūk mūsu pozīcijām Limanas, Bahmutas virzienos, izmantojot trieciengrupas ar bruņutehnikas atbalstu. Pokrovskas virzienā [krievi] mēģina izlauzties caur mūsu aizsardzību, izmantojot desmitiem tanku un kājnieku kaujas mašīnu. To atvieglo siltais un sausais laiks, kas lielāko daļu atklātā apvidus padarīja pieejamu tankiem. Neraugoties uz ievērojamiem zaudējumiem, ienaidnieks palielina savus pūliņus, izmantojot jaunas bruņutehnikas vienības, pateicoties kurām tas periodiski gūst taktiskus panākumus," uzsver ģenerālis.

12:41. Ukrainas Aizsardzības ministrija noliegusi informāciju, ka krievu armija būtu sagrābusi Bohdanivkas ciemu Doņeckas apgabalā, raksta pravda.com.ua.

12:22. Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis sacījis, ka situācija austrumu frontēs pēdējo dienu laikā ir būtiski saasinājusies, jo Krievija pēc prezidenta vēlēšanām ir ievērojami pastiprinājusi uzbrukuma operācijas, ziņo pravda.com.ua.

10:49. Ķīna palīdz Krievijai īstenot lielāko armijas paplašināšanu kopš Padomju Savienības laikiem, piektdien paziņoja ASV amatpersonas.

08:56. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 452 760 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1030 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7169 tankus, 13 745 bruņutransportierus, 11 518 lielgabalus un mīnmetējus, 1045 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 756 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9201 bezpilota lidaparātu, 2088 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 396 automobiļus un autocisternas, kā arī 1893 specializētās tehnikas vienības.

00:10. Bijušais Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs kļuvis par jauno Nākotnes institūta Drošības un aizsardzības programmu direktoru, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Ukrainas Nākotnes institūta līdzdibinātājs Ihors Liski ierakstā "Facebook" minējis, ka "tieši Oleksijs Rezņikovs spēs dot jaunu impulsu mūsu valsts aizsardzības un drošības sektoram. Gaidām jūsu idejas, domas un sadarbību. Mēs apsolām jaunu analītikas, satura un diskursa līmeni."