Ukrainas kara 779. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:07]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 12. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:07. Sākot ar jūniju, ES varēs noteikt atsevišķus ierobežojumus Ukrainas lauksaimniecības produkcijas importam, ja to piegādes pārsniegs kvotu. Tāpēc Ukrainas eksportētājiem jāmeklē alternatīvi tirgi, jo kvotas ir mazākas par Ukrainas pašreizējām piegādes kapacitātēm, ziņo interneta medijs "pravda.com.ua"

Tarass Visockis, Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrijas pirmais ministra vietnieks norāda, ka piedāvātais mehānisms ir pilnīgi jauns tirdzniecības attiecību vēsturē - tā nav "tipiska kvota vai ierobežojums". Tāpēc laiks rādīs, vai tas strādās praksē. Taču šāda iespēja ir izstrādāta un to var izmantot ES.

Visockis uzsvēra, ka līdz vasarai eksportētājiem vēl ir laiks dažādot savus tirgus.

20:06. Čehijas prezidents paziņojis, ka Ukrainai atrasts vairāk nekā miljons artilērijas šāviņu, informē Slovākijas medijs "Deník N".

Čehijas prezidents Petrs Pāvels atzīmēja, ka tās mērķis ir ātri piegādāt Ukrainai pēc iespējas vairāk munīcijas.

Pāvels piebilda, ka Čehijas vadītā iniciatīva nav vienīgā. "Igaunija un Apvienotā Karaliste izstrādā ko līdzīgu, un arī Francija par to ir runājusi," viņš piebilda.

19:03. Ukrainas Drošības dienests (SSU) aizdomās par Krievijas kara pret Ukrainu attaisnošanu un reliģiskā naida izraisīšanu ir izteicis brīdinājumu Maskavas Patriarhāta Ukrainas pareizticīgās baznīcas Sinodālās nodaļas vadītāja vietnieku arhipriesteram Mikola Danilevječam, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

"Operatīvie dati liecina, ka priesteris uzraudzīja plašu eparhiju tīklu ārvalstīs. Šīs institūcijas izplatīja Krievijas propagandas naratīvus, aizsedzoties ar garīgo aprūpi ukraiņu bēgļiem.

Tādā veidā likumpārkāpējs mēģināja ietekmēt ukraiņu prātus ārvalstīs un diskreditēt mūsu valsti starptautiskajā arēnā.

SSU uzsāktā izmeklēšana apstiprināja faktus par viņa informāciju un graujošajām darbībām pret mūsu valsti," minēts paziņojumā.

18:01. Nīderlande piešķīrusi vēl vienu miljardu eiro militārai palīdzībai Ukrainai un 400 miljonus eiro atjaunošanai līdzās saistībām divpusējās drošības sadarbības vienošanās ietvaros, pēc telefonsarunas ar Nīderlandes premjerministru Marku Riti pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Nīderlandes premjerministrs Marks Rite tikko telefonsarunā paziņoja, ka Nīderlande piešķīrusi vēl miljardu eiro militārai palīdzībai Ukrainai un 400 miljonus eiro atjaunošanai," sacīja prezidents. Līdz ar to Nīderlandes militārā palīdzība Ukrainai šim gadam palielināta no diviem līdz trim miljardiem eiro.

"Tas ir papildus saistībām mūsu divpusējās drošības sadarbības vienošanās ietvaros," platformā "Telegram" norādīja Zelenskis.

Ukrainas prezidents izteica pateicību Nīderlandes premjerministram un visai tautai.

17:06. Krievijas un Ukrainas vienošanās projekts, ko puses apsprieda 2022.gadā sarunās Stambulā, var kļūt par pamatu iespējamām sarunām par bruņotā konflikta izbeigšanu, piektdien sacīja Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Dokumenta projekts var kļūt par "pamatu sarunu sākšanai", sacīja Peskovs.

Kā ziņo tīmekļa izdevums "Novaja Gazeta Jevropa", projekts tiekot virzīts ar Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana starpniecību, un tā esot Turcija puses iniciatīva.

Cita starpā projekts paredz kara iesaldēšanu atbilstoši esošajai frontes līnijai, Ukrainas ārpusbloku statusu līdz 2040.gadam, kā arī referendumus Ukrainā 2040.gadā, arī starptautiskās sabiedrības kontrolētus referendumus Krievijas anektētajās teritorijās.

16:08. Krievijas karatiesas martā pasludinājušas 684 spriedumus lietās par patvaļīgu aiziešanu no armijas daļas, un tie ir aptuveni 34 spriedumi katru darba dienu, noskaidrojis izdevums "Mediazona".

Kopš 2022.gada septembra, kad tika izsludināta mobilizācija, šādu lietu skaits ir būtiski pieaudzis un turpina pieaugt.

Kopš gada sākuma karatiesās iesniegti aptuveni 2300 lietu par bēgšanu no dienesta, bet kopš mobilizācijas sākuma - teju 7400 lietu.

Vairums lietu ir Maskavas, Sverdlovskas un Orenburgas apgabalos.

14:28. Beļģija izmeklēs iespējamo Krievijas iejaukšanos jūnijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, piektdien paziņojis Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro.

Beļģijas izlūkdienests ir apstiprinājis, ka pastāv tīkls, kas mēģina mazināt atbalstu Ukrainai, apliecināja premjerministrs.

"Saskaņā ar mūsu izlūkdienesta sniegto informāciju Maskavas mērķi ir ļoti skaidri. Mērķis ir palīdzēt ievēlēt vairāk prokrievisku kandidātu Eiropas Parlamentā un nostiprināt noteiktu prokrievisku vēstījumu šajā institūcijā," viņš sacīja žurnālistiem.

Kro uzsvēra, ka "mērķis ir ļoti skaidrs - novājināts Eiropas atbalsts Ukrainai palīdz Krievijai kaujas laukā, un tas ir patiesais mērķis tam, kas atklāts pēdējās nedēļās".

13:35. Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss plāno ierosināt parlamentam atzīt Krievu pareizticīgās baznīcas Maskavas patriarhātu par teroristisku organizāciju, lai Igaunijas Pareizticīgā baznīca būtu spiesta pārtraukt attiecības ar Maskavas patriarhātu.

"Mums ir jāsaprot, ka šodien Maskavas patriarhāts ir pakļauts Vladimiram Putinam, kurš faktiski vada teroristiskās aktivitātes pasaulē," uzsvēra Lēnemetss.

Maskavas patriarhāta Igaunijas Pareizticīgās baznīcas bīskaps Daņiils otrdien paziņoja, ka Igaunijas Pareizticīgā baznīca neatrodoties tiešā Maskavas patriarha Kirila pakļautībā un nevarot būt atbildīga par Maskavā paustajiem paziņojumiem, kas atbalsta Krievijas karu pret Ukrainu. Līdz ar to Daņiils būtībā noraidīja Lēnemetsa prasību Igaunijas Pareizticīgajai baznīcai izstāties no patriarha Kirila pakļautības.

11:50. Ukrainas armija naktī uz piektdienu notriekusi 16 no 17 bezpilota lidaparātiem "Shahed", ko krievi raidīja uz Ukrainu, pavēstījis Ukrainas gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks. Viņš informēja, ka aizvadītajā naktī Krievijas karaspēks no okupētās Krimas pussalas palaida uz Ukrainu 17 "Shahed" tipa uzbrukuma lidrobotus, bet no okupētā Doneckas apgabala gaisa telpas tika raidīta vadāmā aviācijas raķete H-59. Ukrainas spēki notrieca 16 bezpilota lidaparātus virs Mikolajivas, Odesas, Hersonas, Dņipropetrovskas, Vinnicas un Hmeļņickas apgabala.

10:45. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 451 730 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 840 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7146 tankus, 13 698 bruņutransportierus, 11 486 lielgabalus un mīnmetējus, 1042 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 755 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9161 bezpilota lidaparātu, 2087 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 339 automobiļus un autocisternas, kā arī 1888 specializētās tehnikas vienības.

09:27. Ukrainas bēgļu izmitināšanai Latvijā tiks pirkts sadzīves inventārs par 170 000 eiro, informē Rīgas dome.

Minētā summa tiks piešķirta no rezerves fonda dzīvojamās mājas Ūnijas ielā 49 aprīkošanai ar Ukrainas iedzīvotāju izmitināšanai nepieciešamo sadzīves inventāru un priekšmetiem. Ēkā kopumā varēs izmitināt līdz 125 Ukrainas iedzīvotājiem.

09:17. Krievijas sauszemes spēki izmanto savas iespējas veikt gaisa triecienus Ukrainas armijas pozīcijām, lai lēnām, bet pārliecinoši izcīnītu uzvaru, jo ukraiņu pretgaisa aizsardzības pārklājums frontē ir izkliedēts un nekonsekvents, brīdinājuši ASV bāzētā Kara pētījumu institūta (ISW) analītiķi.

Kārtējā ISW ziņojumā norādīts, ka vadāmās planējošās aviācijas bumbas Krievijas karaspēks veiksmīgi izmantoja jau Avdijivkas ieņemšanai februāra vidū.

08:06. Slovākijas premjerministrs Roberts Fico ceturtdien aicināja uz mierīgu Ukrainas kara atrisinājumu, kas respektētu tās "teritoriālo integritāti". Tas iezīmēja toņa maiņu salīdzinājumā ar iepriekšējiem Fico izteikumiem, kas bijuši Krievijai draudzīgi.

"Krievijas militārā spēka lietošana Ukrainā bija rupjš starptautisko tiesību pārkāpums," ceturtdien sacīja Fico pēc tikšanās ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu. Viņš piebilda, ka Ukrainai ir vajadzīga palīdzība un solidaritāte. Aicinot uz mierīgu kara atrisinājumu, Fico precizēja, ka tam jābūt "atrisinājumam, kas respektē Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti".

07:06. Harkivas apgabalā, kuru sevišķi smagi skārušas Krievijas īstenotās apšaudes, ceturtdien tika izsludināta ģimeņu ar bērniem piespiedu evakuācija no 47 ciemiem Krievijas robežas tuvumā.

Evakuācija tiks veikta no ciemiem Boroduhivas, Izjumas un Harkivas rajonos, lietotnē "Telegram" paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņehubovs. Viņš piebilda, ka tā neskars apgabala galvaspilsētu Harkivu.

Evakuācijas iemesls ir tas, ka Krievijas armija gandrīz katru dienu apšauda šos ciemus. Siņehubovs apsolīja, ka visi evakuētie saņems pienācīgu humāno un juridisko palīdzību.

00:10. Turcija Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim un Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam piedāvājusi jaunu miera līguma projektu, ceturtdien vēsta izdevums "Novaja Gazeta Jevropa", atsaucoties uz avotu.

Projekts tiek virzīts ar Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana starpniecību, un tā ir Turcija puses iniciatīva.

Dokumenta teksts šobrīd ir visām trim pusēm - Turcijai, Krievijai un Ukrainai, apliecināja avots.

Projekts ir balstīts pirmo Stambulas sarunu dokumentos, un daļa 2022.gada maija formulējumu ir iekļauta jaunajā tekstā.