Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 778. diena. Jaunākā informācija [papildināts 19:04]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 11. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

19:04. Ukrainai nepieciešami vismaz 25 zenītraķešu kompleksi "Patriot", lai aizsargātu savas pilsētas no Krievijas triecieniem, ceturtdien brīfingā sacīja Ukrainas Gaisa spēku pārstāvis Iļļa Jevlašs.

"Ukrainas augstākais virspavēlnieks jau paziņojis par 25 pretgaisa aizsardzības sistēmām "Patriot", kas tagad spētu mūsu pilsētas pasargāt no ienaidnieka uzbrukumiem," sacīja Jevlašs.

"Protams, mums ir nepieciešams arī daudz citu līdzekļu, kas spētu nosegt gaisa telpu un tieši uz saskarsmes līnijas, kur aizsardzību notur mūsu kājnieki," norādīja gaisa spēku pārstāvis.

17:09. Ukrainas robežsargi iznīcinājuši jaunāko Krievijas elektroniskās karadarbības sistēmu “R-340RP "Pole-21".

Šī sistēma tiek piegādāta Krievijas armijai kopš 2016. gada un ir paredzēta satelītu navigācijas kanālu slāpēšanai. Taču pēc sastapšanās ar robežsargu dronu tehnikas funkcijas tika “uzlabotas”, informē portāls pravda.com.ua

16:24. Lietuva Ukrainai piegādāja vēl vienu militārās palīdzības partiju. Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodotas pretdronu sistēmas, ģeneratori un saliekamās gultas.

Šodien Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis ieradās Lietuvas galvaspilsētā, lai piedalītos samitā. Savukārt, vakar Kijevā viesojās Lietuvas aizsardzības ministrs Laurinas Kasčiūnas, kurš ar Ukrainas kolēģi pārrunāja militārās palīdzības piegādes problēmas un plānoto Ukrainas un Lietuvas drošības līguma parakstīšanu.

Tikšanās laikā Kaščunas un Rustems Umerovs pārrunāja munīcijas deficītu Ukrainā, kā arī nepieciešamību veicināt militāro rūpniecību un pievienoties daudzpusējām iniciatīvām ieroču un munīcijas ražošanā, iepirkšanā un ražošanas palielināšanā.

15:25. Okupanti uzbrukuši enerģētikas infrastruktūras objektiem četros Ukrainas reģionos. Uzbrukts enerģētikas objektiem Kijevas, Zaporižjes, Ļvovas un Harkivas reģionos.

Saskaņā ar amaterpsonām, incidentu vietā jau strādā enerģētiķi, kas pieliek visas pūles, lai pēc iespējas ātrāk novērstu visas Krievijas agresijas akta sekas.

"Ukrainai ir vajadzīgas pretgaisa aizsardzības sistēmas un cits aizsardzības atbalsts, nevis ilgstošas ​​diskusijas, šaubas un acu pievēršana Putina Krievijas radītajiem terorisma draudiem," šādi prezidents Zelenskis uzrunāja savus sabiedrotos pēc kārtējā Krievijas armijas masveida raķešu un bezpilota lidaparātu trieciena, kas bija vērsts pret enerģētikas objektiem Ukrainā.

Krievijas teroristu mērķi bija jaudas ģenerēšanas iekārtas un apakšstacijas Harkovas, Kijevas, Zaporižjes, Odesas un Ļvovas apgabalos.

14:28. Ukrainas Augstākā Rada trešdien, 10.aprīlī, ratificēja Latvijas valdības un Ukrainas Ministru kabineta līgumu par tehnisko un finansiālo sadarbību, informēja Ārlietu ministrijā.

Līgums sniedz juridisko ietvaru Latvijas attīstības sadarbības programmu un rekonstrukcijas projektu īstenošanai Ukrainā, kā arī atvieglos tehniskās un finansiālās palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Līgums paredz arī dažāda veida atvieglojumus rekonstrukcijas projektu ieviesējiem, piemēram, palīdzības projektu ievestās preces un sniegtie pakalpojumi tiks atbrīvoti no nodokļiem, tiks izsniegtas licences preču pagaidu importam, kā arī ekspertiem tiks piemēroti atvieglojumi uzturēšanās laikā Ukrainā.

13:39. Ukrainas parlaments ceturtdien pēc mēnešiem ilgas kavēšanās un tūkstošiem grozījumu iesniegšnas, cenšoties mīkstināt sākotnējo projektu, pieņēmis likumu, kas regulēs jauniesaucamo uzņemšanu armijā.

Ar likumu tiek ieviestas vairākas izmaiņas pašreizējā sistēmā, paplašinot Ukrainas varasiestāžu pilnvaras izdot iesaukšanas pavēstes, izmantojot elektronisko sistēmu.

Viens no galvenajiem jauninājumiem mobilizācijas noteikumos Ukrainā ir iesauktā dienesta aizstāšana ar pamatapmācību 3 mēnešus karastāvokļa laikā un 5 mēnešus miera laikā.

Sākot ar nākamo gadu visās izglītības iestādēs tiks ieviests mācību priekšmets “Militārās mācības”.

12:50. Polijas armija 11. aprīļa rītā aktivizējusi aviāciju pēc un ziņojumiem par kārtējo Krievijas okupantu uzbrukumu Ukrainas teritorijā.

Polijas Aizsardzības ministrija norāda, ka Krievijas Federācijā notiek intensīva tāla darbības rādiusa aviācija, kas saistīta ar raķešu triecieniem Ukrainas teritorijā esošajiem mērķiem. Polijas armijas amatpersonas arī paziņoja, ka ir aktivizējušas "visas nepieciešamās procedūras", lai nodrošinātu drošību. Pagaidām nav zināms, cik militārās lidmašīnas tika paceltas gaisā, ziņo dialog.ua

11:51. Londona un Kijeva, konferencē par aizsardzības partnerību starp Kijevu un Londonu, parakstījušas jaunu līgumu par sadarbību aizsardzības nozarē, ziņo dialog.ua

Līgumu parakstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas vadītājs Umerovs, Ukrainas Stratēģiskās rūpniecības ministrijas vadītājs Kamišins un Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas bruņojuma direktors Starts.

Lielbritānijas puse sacīja, ka Ukraina palīdzēs ar jaunu tehnoloģiju ieviešanu, ko tā jau izmanto kaujas laukā. Starts norādīja, ka Lielbritānijas uzņēmumi jau darbojas Ukrainas tirgū un ir parakstījuši līgumus ar valsts valdību. Viens no uzņēmumiem nodarbojas ar haubiču L119 apkopi un remontu. Tajā pašā laikā abas valstis ilgstoši sadarbojas dronu jomā. Starts norādīja, ka cer uz ilgtermiņa sadarbību šajā jomā. Londona vēlas, lai Ukrainai būtu moderna militārā tehnika, kas spēj apturēt jebkura ienaidnieka virzību uz priekšu.

10:49. Ukraiņu karavīri naktī uz ceturtdienu notriekuši 39 no 40 bezpilota lidaparātiem "Shahed", ko krievi raidīja uz Ukrainu, pavēstījis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Papildus lidrobotiem Krievija uzbruka ar 20 spārnotajām raķetēm "H-101/H-555" no stratēģiskajiem bumbvedējiem "Tu-95", sešām ballistiskajām raķetēm "H-47М2 Kinžal", kas tika izšautas no lidmašīnām "MiG-31", 12 raķetēm "S-300" un četrām raķetēm "H-59".

Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēkiem izdevās iznīcināt 16 raķetes "H-101/H-555", divas raķetes "H-59" un 39 lidrobotus.

09:55. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 450 890 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 810 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7137 tankus, 13 679 bruņutransportierus, 11 452 lielgabalus un mīnmetējus, 1040 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 754 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9104 bezpilota lidaparātus, 2069 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 298 automobiļus un autocisternas, kā arī 1882 specializētās tehnikas vienības.

08:49. Baltais nams nav izlēmis, ko uzskatīt par Ukrainas uzvaru karā pret Krievijas Federāciju.

Pentagona vadītājs Senātā runāja ar amerikāņu politiķiem, kur tika aktualizēta tēma par Ukrainas bezpilota lidaparātu uzbrukumu Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcai, kā arī jaunas palīdzības piešķiršanu Kijevai. Republikāņu senators Ēriks Šmits iesaistījās diskusijā ar Loidu Ostinu par pašu "Ukrainas uzvaras" jēdzienu, ziņo dialog.ua.

Ostins sacīja, ka Ukrainai jāpaliek demokrātiskai un neatkarīgai valstij, kas spēj sevi aizstāvēt no jebkura agresora. Uz jautājumu par Krimu Ostins skaidru atbildi nesniedza. Viņš norādīja, ka arī Krima ir neatņemama Ukrainas sastāvdaļa, taču tas, vai pussalu atbrīvos Kijeva, ir atkarīgs no Zelenska lēmuma.

Galvenā tēma ir Kongresa balsojums par likumprojektu par jaunas palīdzības paketes piešķiršanu Ukrainai aptuveni 60 miljardu dolāru vērtībā.

08:00. Naktī uz 11.aprīli un agri no rīta Krievija ar bezpilota lidaparātiem, raķetēm un ballistiku uzbruka Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai.

Kremlis veica kombinēto triecienu Ukrainas teritorijai. Vispirms tika palaisti kamikadze droni, un tikai pēc tam (plkst. 4:00) tika palaistas raķetes, tostarp ballistika. Uzbrukumā bijuši ne tikai Harkovai, bet arī Odesas apgabalam un vairākām pilsētām Rietumukrainā, ziņo dialog.ua

Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēma labi darbojusies pret kamikadzes bezpilota lidaparātiem Odesas reģionā, taču ir arī trāpījumi.

07:05. Neraugoties uz neveiksmēm frontē, vairāk nekā 80% Ukrainas pilsoņu vēl arvien ir pārliecināti, ka tiks gūta uzvara pār Krieviju, un 59,5% no aptaujātajiem nelokāmi tic uzvarai, liecina Kijivas Razumkova institūta trešdien paziņoti aptaujas rezultāti. Vēl 23,4% no respondentiem tiecās atbildēt apstiprinoši uz šo jautājumu, bet 11% tiecās atbildēt noliedzoši. Pārējie atturējās no atbildes.

Tikai 21,9% no aptaujas dalībniekiem bija pārliecināti, ka uzvara tiks gūta šogad. 34,5% gaida Krievijas sakāvi viena vai divu gadu laikā, bet pārējie uzskata, ka karš vēl ilgs vairāk nekā divus gadus.

03:43.Krievijas karaspēkam trešdien ar artilēriju apšaudot Harkivas apgabalu, tika nogalināti vismaz trīs civiliedzīvotāji, savukārt Krievijas raķešu uzbrukumos Odesas pilsētai gājuši bojā vismaz četri un ievainoti 14 civiliedzīvotāji, paziņoja Ukrainas varas iestādes.

00:10. Ukraina vairs nevar gaidīt, tai nekavējoties vajadzīga artilērijas munīcija un pretgaisa aizsardzības sistēmas. Tā paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, raksta The Guardian.

Viņš norādīja, ka pretgaisa aizsardzības tehnikas piegādes kavēšanās ļauj krieviem trāpīt vairāk mērķu, un munīcijas trūkuma dēļ Ukrainas bruņotajos spēkos agresors izdara spiedienu uz frontes līniju.

"Ukraina vienkārši nevar gaidīt, tai tagad ir vajadzīga pretgaisa aizsardzība, munīcija un palīdzība," sacīja Stoltenbergs.