Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: Gaļas aizstāšana ar anšoviem un sardīnēm "varētu glābt 750 000 dzīvību līdz 2050. gadam"

© Pixabay

Sarkanās gaļas aizstāšana ar mazām zivīm, piemēram, anšoviem, sardīnēm un siļķēm, līdz 2050. gadam varētu samazināt globālo slimību līmeni un izglābt līdz 750 000 dzīvību gadā, liecina pētījums.

Apvienotajā Karalistē vien sarkanās gaļas patēriņa samazināšana par 8% un tās aizstāšana ar šīm zivīm varētu novērst 10% nāves gadījumu no sirds slimībām nākamo 26 gadu laikā, secināts pētījumā. Tomēr ieguvums visvairāk būtu jūtams trūcīgākajās valstīs.

Mazās zivis ir bagātas ar barības vielām ar zemu oglekļa pēdu, lai gan tikai aptuveni 26% no nozvejotajām zivīm patērē cilvēki.

Pārējais, tostarp ievērojams daudzums, kas nozvejots no to valstu krastiem, kurās ir nepietiekams uzturs un pārtikas trūkums, tiek pārvērsts zivju miltos un zivju eļļā.

Akadēmiķi pētīja, vai sarkanās gaļas nomaiņa pret šīm zivīm varētu samazināt slimību skaitu un glābt dzīvības.

Pētnieki atzina, ka šīs zivis nav pietiekamas, lai aizstātu visu sarkano gaļu, bet ierosināja, ka tās varētu būt "daudzsološa alternatīva".

Saskaņā ar NHS datiem sarkanā gaļa, piemēram, liellopu gaļa, jēra gaļa un cūkgaļa, ir daļa no veselīga uztura. Tomēr, daudz ēdot apstrādātu gaļu, piemēram, šķiņķi, bekonu un sālītu liellopu gaļu, var palielināties zarnu vēža risks.