Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Beidzoties uzturēšanās atļauju termiņam, no Lietuvas šogad izraidīti deviņi ārvalstnieki

© Dmitrijs Suļžics / F64

Lietuvas varasiestādes pirmajā ceturksnī no valsts izraidīja deviņus cilvēkus un, pārbaudot vairāk nekā 1400 ārvalstnieku, atklāja 26 pārkāpumus vai noziedzīgus nodarījumus, trešdien paziņoja Iekšlietu ministrija.

Pārbaudē noskaidrots, ka septiņpadsmit personām beidzies atļautās uzturēšanās Lietuvā termiņš, tādēļ tika nolemts izraidīt deviņas personas, informēja ministrijā.

Trīs personas tika sodītas saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu, un vienam Ukrainas pilsonim tika uzdots atstāt Lietuvu.

Turklāt pārbaužu laikā tika atklātas piecas viltotas autovadītāja apliecības.

Pēc pārbaudēm Migrācijas departaments aizliedza 39 uzņēmumiem, kas vēlas nodarbināt ārvalstniekus Lietuvā, izsniegt ielūgumus.

Kopš 2023.gada departaments ir izskatījis gandrīz 34 000 pieteikumu, kas iesniegti, izmantojot ārpakalpojumu sniedzējus, un 45% no tiem ir noraidīti.

Šogad 6112 personām ir anulētas termiņuzturēšanās atļaujas vai noraidīti pieteikumi šo dokumentu izsniegšanai vai atjaunošanai migrācijas noteikumu pārkāpumu dēļ.

Migrācijas departaments, Valsts robežsardzes dienests, policija, Valsts darba inspekcija un Nodokļu inspekcija turpinās veikt uzņēmumu un personu pārbaudes, jo palielinās to ārvalstnieku skaits, kuri ierodas strādāt Lietuvā, pauda Iekšlietu ministrija.

Pašlaik 125 124 ārvalstniekiem Lietuvā ir derīgas uzturēšanās atļaujas, kas izsniegtas, pamatojoties uz darbu, uzņēmējdarbību un citām likumīgām darbībām.

Pēc šā gada datiem, Lietuvā dzīvo vairāk nekā 227 000 ārvalstnieku, kas veido 8,1% no kopējā valsts iedzīvotāju skaita.

Iekšlietu ministrija prognozē, ka turpmākajos gados Lietuva varētu kļūt ne tikai par tranzītpunktu ārvalstniekiem, bet arī par galamērķa valsti cilvēkiem, kas meklē iespējas dzīvot un strādāt.