Ukrainas kara 777. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:17]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 10. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:17 Krievijas varas iestādes, ņemot vērā uzbrukumus naftas pārstrādes rūpnīcām, var uz laiku pazemināt benzīna kvalitātes prasības vietējā tirgū dažiem rādītājiem līdz Euro-3 standartam pašreizējā Euro-5 standarta vietā, lai vajadzības gadījumā palielināt produkcijas ražošanas apjomu un novērst deficīta draudus, aģentūrai Reuters pavēstīja nozares avoti.

21:59 Prezidents Vladimirs Zelenskis ticies raķešu programmas izstrādātājiem. Par to valsts vadītājs paziņoja vakara videovēstījumā.

"Sērijveida ražošana, jauni raķešu modeļi. Sīkāka informācija nav publiska, bet mūsu aizsardzības nozarei ir nepieciešamie rezultāti. Un galvenais, ka tagad armija šos rezultātus īsteno.Šodien es arī runāju par pašreizējo situāciju frontes līnijā ar virspavēlnieku. Bija arī Galvenās izlūkošanas direkcijas vadītāja ziņojums," sacīja Zelenskis.

20:29 24 stundu laikā krievu okupanti uzbruka frontei uzreiz vairākos virzienos.

Diennakts laikā tika reģistrētas 47 militāras sadursmes. Limanas virzienā ukraiņu karavīri atvairīja 3 ienaidnieka uzbrukumus Ternijas ciema rajonā, Doņeckas apgabalā, kur ienaidnieks mēģināja izlauzties cauri karaspēka aizsardzībai.

Bahmutas virzienā Ukrainas bruņotie spēki atvairīja 17 uzbrukumus Belogorovkas apmetņu rajonos Luganskas apgabalā, kur ienaidnieks ar aviācijas atbalstu mēģināja uzlabot taktisko situāciju.

19:18 Nekad, ne reizi nav izmantoti mūsu partneru Ukrainai piegādātie ieroči, lai dotu triecienu Krievijas teritorijai. To Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis sacīja, uzstājoties ar video starpniecību Delfu ekonomikas forumā, atbildot uz jautājumu par ieroču saņemšanu no partneriem un ierobežojumiem to izmantošanai uzbrukumos Krievijas teritorijai.

Viņš norādīja, ka nevienam nav noslēpums, ka ir nosacījumi Rietumu ieroču izmantošanai. Tie attiecas uz faktu, ka piegādes no partneriem nevar izmantot uzbrukumiem Krievijas Federācijas teritorijai.

18:01. Militārais eksperts Oļegs Ždanovs uzskata, ka Krievijas Federācija jaunizveidoto 300 000 vīru lielo armiju sūtīs uz Austrumu fronti Ukrainā. Ukrainas Bruņoto spēku rezerves pulkvedis Ždanovs nepiekrīt kolēģa Sergeja Grabska viedoklim, ka Putins varētu izmantot mobilizētos pret Baltijas valstīm.

Pēc Ždanova teiktā, Krievijas ofensīva Ukrainā jau izgaist. To var spriest pēc tā, ka okupanti intensīvi uzbrūk tikai divos virzienos - Bahmutā un Novopavlovskā. Citos virzienos ir relatīvs miers. Galvenās kaujas notiek Bahmutas un Novopavlovskas virzienos, un krievu uzdevums ir sasniegt Doņeckas apgabala robežas, tāpēc viņiem šeit vienkārši nepieciešama 300 000 vīru liela armija, secināja militārais eksperts. Ziņo portals dialog.ua.

17:17. Bijušais Krievijas drošības dienesta virsnieks Igors Strelkovs lūdz atbrīvot viņu no cietuma un sūtīt cīņā pret Ukrainu, vēsta medijs "Ukrainska Pravda".

Viņa advokāts Igors Molohovs apgalvo, ka aicinājumam pievienota kādas Krievijas armijas militārās vienības piekrišana pieņemt Strelkovu par vada komandieri. Attiecīgā vienība ir dislocēta uz laiku okupētajā Ukrainas Donbasā.

Dokumenta autentiskumu apstiprināja Strelkova sieva Miroslava Reginska. Viņa apgalvo, ka tas saņemts janvārī.

16:22. Krievi veikuši triecienu pa apdzīvotām vietām Lipci un Mala Harkovas apgabalā, Tāpat nomestas divas vadāmas aviācijas bumbas uz Vovčanskas pilsētu. Krievijas uzbrukumu rezultātā nogalināta 14 gadus veca meitene un 43 un 59 gadus vecas sievietes. Vēl trīs cilvēki ir cietuši, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Vietējās amatpersonas vēsta, ka "Uzbrukumā tika pilnībā sagrauta klīnika. Šobrīd ziņots, ka viens cilvēks guvis traumas. Tas ir 34 gadus vecs vīrietis ar šrapneļa brūcēm, kurš nogādāts slimnīcā."

14:39. ASV Valsts departaments piešķir 138 miljonus dolāru Ukrainas pretgaisa aizsardzības atbalstam. Departaments devis ārkārtas atļauju piešķirt Kijivai 138 miljonus dolāru, lai tiktu nodrošinātas rezerves daļas zenītraķešu kompleksiem "Hawk" un to remonts. Tādējādi Ukrainai tiks sniegts atbalsts, lai šo pretgaisa aizsardzības sistēmu uzturētu darba kārtībā, aizsargātu iedzīvotājus un kritiski svarīgo infrastruktūru.

"Ukrainai steidzami ir jāpalielina savas iespējas aizsargāties pret Krievijas raķešu triecieniem un Krievijas armijas gaisa triecienu jaudām," teikts Valsts departamenta paziņojumā.

Svētdien Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis no jauna aicināja Ukrainas partnerus nodrošināt Kijivai pretgaisa aizsardzības bruņojumu, cita starpā arī sistēmas "Patriot".

13:35. Zaporožjes virzienā pilnībā iznīcināta Krievijas okupācijas armijas 76. gaisa desanta uzbrukuma divīzija. Tas notika uzbrukuma Rabotinai laikā. Par to rakstīja Krievijas Z-kanāls “Gaisa desanta spēki godīgumam un taisnīgumam”, kuru, domājams, vada Krievijas bruņoto spēku virsnieki, ziņo dialog.ua.

"Beidzot tika pieņemts lēmums izņemt 76 DShD no Rabotinas apgabala. Divīzija ir pilnībā zaudējusi asinis," ziņo Krievijas resurss, kā arī apliecina, ka grupu nomainīs rezerves spēki.

12:47. Naktī uz trešdienu Krievija divreiz no Melnās jūras palaida Ukrainā bezpilota lidaparātus un gandrīz vienlaikus arī raķetes.

Vietējie žurnālisti ziņoja par sprādzieniem Odesā. Plkst. 5:48 militārpersonas atcēla gaisa trauksmi.

10.aprīļa naktī krievi uzbrukuši Ukrainai ar 17 bezpilota lidaparātiem Shahed-131/136, 2 spārnotajām raķetēm Iskander-K un 1 ballistisko raķeti Iskander-M, tika iznīcināti 14 bezpilota lidaparāti.

11:26. Lielbritānijas ārlietu ministra Deivida Kamerona mēģinājums ASV vizītes laikā pārliecināt bijušo prezidentu Donaldu Trampu ļaut ASV Kongresam sniegt Ukrainai militāro palīdzību 60 miljardu dolāru apmērā, šķiet, ir cietis neveiksmi, raksta “The Guardian”

Lielbritānijas ārlietu ministram pat netika ļauts tikties ar ASV Kongresa priekšsēdētāju Maiku Džonsonu, kurš teorētiski varēja nodot likumprojektu balsošanai, raksta Pravda.com.ua.

10:27. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 450 080 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 830 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7132 tankus, 13 667 bruņutransportierus, 11 404 lielgabalus un mīnmetējus, 1040 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 753 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9070 bezpilota lidaparātus, 2067 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 248 automobiļus un autocisternas, kā arī 1876 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

09:40. ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins kritizējis Ukrainas uzbrukumus naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā. Viņš mudināja Ukrainu koncentrēties uz uzbrukumiem militāriem mērķiem.

"Šādi uzbrukumi var ietekmēt globālo enerģētikas situāciju. Ukrainai labāk ir iznīcināt taktiskos un operatīvos mērķus, kas var tieši ietekmēt kauju,” - Ostinu citē Bloomberg.

Ostina komentārus nekavējoties nosodīja republikāņu senators Toms Kotons, kurš apsūdzēja Balto namu Ukrainas efektīvas rīcības kavēšanā politisku apsvērumu dēļ.

08:25. Munīcijas trūkuma dēļ Ukrainas karavīri arvien lielākā mērā paļaujas uz FPV droniem, vēsta amerikāņu žurnāls "Foreign Policy", atsaucoties uz NATO pārstāvja teikto.

Krievijas pilna mēroga iebrukuma trešajā gadā FPV droni kaujaslaukā Ukrainā ir teju visur, bet dronu piloti abās frontes pusēs uzkrājuši daudz praktisku zināšanu.

07:07. ASV otrdien brīdināja, ka uzskatīs Ķīnu par atbildīgu, ja Krievija panāks teritoriālus ieguvumus Ukrainā. ASV valsts sekretāra vietnieks Kurts Kempbels paziņoja, ka Savienotajām Valstīm miera un stabilitātes uzturēšana Eiropā "ir mūsu vēsturiski vissvarīgākā misija".

Kamēr Maskava atjauno ofensīvu Ukrainā, bet ASV Kongresā republikāņi bloķē jaunu militāro palīdzību Ukrainai, Kempbels brīdināja, ka Krievijas teritoriālie ieguvumi var "mainīt spēku līdzsvaru Eiropā tādos veidos, kas, atklāti sakot, ir nepieņemami".

04:20. ASV ir nosūtījušas Ukrainai Irānas vieglos ieročus un munīciju, kas tika konfiscēti, kad tie no Irānas tika vesti Teherānas atbalstītajiem Jemenas hutiešu nemierniekiem, otrdien paziņoja ASV armija.

Šis sūtījums pagājušajā nedēļā tika veikts apstākļos, kad Ukraina cieš no ievērojama munīcijas trūkuma un ASV republikāņu kongresmeņi bloķē jaunu palīdzību Ukrainai, tomēr tas neapmierina Kijivas vajadzības pēc artilērijas un pretgaisa aizsardzības munīcijas.

00:10. Nesen Ukraina pazemināja iesaukšanas vecumu no 27 uz 25 gadiem. Internetā jau runā, ka ar laiku šo limitu varētu samazināt līdz 20 gadiem.

Ukrainas tautas deputāts, Augstākās Radas Nacionālās drošības, aizsardzības un izlūkošanas komitejas loceklis Fjodors Venislavskis komentārā TSN.ua to noliedz. Viņš saka: "tas nav plānots un pašlaik pat netiek izskatīts."

Tautas deputāts arī komentēja neseno iesaukšanas vecuma samazināšanu līdz 25 gadiem. Viņš šo lēmumu nosauca par "atgriešanos pie veselā saprāta, kas pastāvēja iepriekš".

Svarīgākais