Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

"Cilvēki nedrīkst padarīt sevi par Dievu". Vatikāns publiski nosoda dzimuma maiņas operācijas

© EPA/Scanpix/Leta

Vatikāns pirmdien pasludināja dzimuma maiņas ķirurģiju, surogasiju un dzimumu teoriju par cilvēka cieņas pārkāpumiem, kas līdz ar abortiem un eitanāziju noraida Dieva plānu cilvēka dzīvei.

Vatikāna ticības doktrīnas birojs izdeva 20 lappušu garu deklarāciju "Bezgalīga cieņa", kas bija izstrādāta piecu gadu laikā. Pēc būtiskas pārskatīšanas pēdējos mēnešos to 25. martā apstiprināja Romas pāvests Francisks, kurš lika šo dokumentu publicēt.

Pāvests Francisks sava pontifikāta laikā ir izrādījis pretimnākšanu LGBTQ+ kopienai, un katoļticīgās transpersonas novērtēja šo dokumentu kā šķērsli šiem centieniem. Deklarācija tomēr atbilst Franciska uzskatam, ka transpersonas baznīcā ir vēlamas, bet ne tā sauktās dzimumu ideoloģijas.

Vatikāns šajā dokumentā atkārtoti noraidīja "dzimumu teorijas" ideju, ka bioloģiskais dzimums var mainīties. Deklarācijā teikts, ka Dievs radījis vīrieti un sievieti kā bioloģiski atšķirīgas būtnes un cilvēki nedrīkst niekoties ar to vai mēģināt "padarīt sevi par Dievu".

"No tā izriet, ka jebkāda iejaukšanās dzimuma mainīšanai, kā likums, riskē apdraudēt unikālo cieņu, ko cilvēks saņēmis no ieņemšanas brīža," teikts dokumentā.

Tajā noteikta atšķirība starp dzimuma maiņas ķirurģiju, ko Vatikāns noraida, un "ģenitāliju anomālijām", kas var parādītes dzimšanas laikā vai attīstīties vēlāk. Šīs anomālijas var "atrisināt" ar veselības aprūpes profesionāļu palīdzību, teikts dokumentā.