Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Vatikāns marķējis dzimuma maiņas operācijas, surogātmātes un dzimuma teoriju kā nopietnus draudus cilvēka cieņai

© Pixabay

Vatikāns šonedēļ nodēvējis dzimumu maiņas operācijas par nopietnu draudu cilvēka cieņai. Tās tiek salīdzinātas ar abortiem, karu, cilvēku tirdzniecību un vardarbību pret sievietēm.

Tikko izdotais dokuments ar nosaukumu “Bezgalīgā cieņa” ietver konservatīvāku pieeju karstajam jautājumam, neskatoties uz to, ka vairākos pāvesta Franciska paziņojumos paustas krietni liberālākas pozīcijas.

Dokumentā citēta Franciska mācība par "vajadzību cienīt cilvēka dabisko kārtību" un nepieciešamību "aizsargāt mūsu cilvēcību, un tas, pirmkārt, nozīmē to pieņemt un cienīt tādu, kāda tā ir radīta".

"No tā izriet, ka jebkura dzimuma maiņas iejaukšanās, kā likums, var apdraudēt unikālo cieņu, ko persona ir saņēmusi no radīšanas brīža," teikts dokumentā. Vienlaikus norādīts, ka šis apgalvojums neattiecas uz cilvēkiem, kuri dzimuši ar “dzimuma novirzēm” un vēlāk dzīvē izvēlas veikt operāciju.

Vatikāns dokumentā iekļāva arī sadaļu, kurā surogātmātes būtība tika nosaukta par vienu no "smagajiem cilvēka cieņas pārkāpumiem".

Dokumentā teikts, ka surogātmātes pārvērš bērnu par "vienkāršu priekšmetu" un nosodīja šo praksi kā "nožēlojamu" un "smagu sievietes un bērna cieņas aizskārumu, pamatojoties uz mātes materiālo vajadzību izmantošanu, ” piebilstot: “Bērns vienmēr ir dāvana un nekad nav komerclīguma pamats.”

Lai gan darbs pie šī dokumenta noritēja piecus gadus un tā tika plaši gaidīta, dokuments iezīmē dramatisku pavērsienu Franciskam, kura pāvestību iezīmēja viņa centieni iekļaut LGBTQ kustības cilvēkus katoļu ticībā.