Lietuvas galvaspilsētā dislocēti 400 karavīri

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Saistībā ar Trīs jūru iniciatīvas samitu un biznesa forumu, kas ceturtdien notiks Viļņā, no pirmdienas par drošību Lietuvas galvaspilsētā gādā 400 karavīru, paziņoja Lietuvas armija. 

Pastiprināta karavīru un militārās tehnikas klātbūtne vērojama Viļņā un tās apkaimē.

Kā informēja Lietuvas armija, no 8.līdz 12.aprīlim Pretgaisa aizsardzības bataljons pārvietosies pa sabiedriskā transporta maršrutiem un veiks uzdevumus samita norises vietu tuvumā. Pasākuma laikā tiks izvietotas arī vidējas darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS.

Trīs jūru iniciatīva apvieno 13 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kas atrodas starp Baltijas, Melno un Adrijas jūru: Austriju, Bulgāriju, Čehiju, Grieķiju, Horvātiju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Poliju, Rumāniju, Slovākiju, Slovēniju un Ungāriju.

Šīs iniciatīvas stratēģiskie partneri ir ASV, Vācija un Eiropas Komisija, un sagaidāms, ka sanāksmes laikā Lietuvā iniciatīvai kā jauns stratēģiskais partneris pievienosies Japāna.

Šīs iniciatīvas mērķis ir veicināt reģiona paātrinātu attīstību un konverģenci, palielinot iesaistīto valstu savienojamību transporta, enerģētikas un digitalizācijas jomā, jo īpaši ziemeļu-dienvidu asī, un stiprināt ES kohēziju un transatlantiskās ES un ASV attiecības. Iniciatīvā kā asociētās valstis ir iesaistītas arī Ukraina un Moldova.