Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Pasaulē

Kadā gadījumā iespējama NATO šķelšanās? Skaidro zviedru analītiķis

© Pixabay.com

Zviedrijas armijas pulkvežleitnants Joakims Pasikivi stāsta par NATO šķelšanās scenāriju - nav pārsteigums, ka tas ir saistīts ar iespējamu karu pret Krieviju, raksta "unian.net".

"Ja NATO būs vienota, krievi zaudēs. Taču ir zināmas nianses. Šāda attīstība var pāraugt globālā kodolkarā. Tā būtu diezgan slikta diena visiem. Neviens to nevēlas. Krievija izmanto kodoldraudus, lai mēģinātu sašķelt NATO. Ja NATO nav kohēzijas, nav 5. panta," viņš sacīja.

Saskaņā ar analītiķa pausto scenāriju, Krievijas Federācija izdara spiedienu uz salām Arktikā - tas ir demilitarizēts Norvēģijas arhipelāgs, taču arī Krievijai tur ir noteiktas aktivitātes, pateicoties senai konvencijai, kas to regulē.

“Ja krievi mēģinās sarīkot provokācijas, par ko viņi sāka runāt pirms vairākiem gadiem, tas būs izaicinājums tām alianses dalībvalstīm, kurām ir intereses Arktikā: ASV, Kanādai, Lielbritānijai, Skandināvijas valstīm. Vai tā būs problēma arī Turcijai? Melnkalnei? Pārējai aliansei? Tas varētu kļūt par vienu no veidiem, kā izdarīt spiedienu uz NATO un mēģināt to sašķelt," piebilda Pasikivi.

Vēl viena iespēja būtu zibens uzbrukums Baltijas valstīm kopā ar nopietniem kodoldraudiem. Kā skaidroja eksperts, karā ar atsevišķām Eiropas valstīm vai Eiropas valstu grupām krieviem ir lielākas izredzes nekā pret visu aliansi ar ASV atbalstu.

"Ar jauno ASV prezidentu, ar Ungārijas premjerministru Orbānu un Slovākijas premjerministru Fico, kuri atkārto Putina idejas Eiropas Savienībā un NATO, jautājums ir, vai mēs būsim vienoti vai nē. Ja mēs būsim vienoti un Krievija uzbruks NATO valstij, tā zaudēs. Tas ir fakts. Ja viņiem izdosies kaut ko izdarīt zem NATO "sāpju sliekšņa" un mēs neapvienosimies, viņiem būs daudz lielākas iespējas,” viņš secināja.