Ukrainas kara 775. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:40]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 8. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:40 Ja ASV nesniegs palīdzību Ukrainai un tā zaudēs karu, vainīgs būs parlamenta palātas spīkers Maiks Džonsons. Ar šādu paziņojumu nācis klajā bijušais kongresmenis Ādams Kinzingers, raksta The Hill.

"Tagad viņam ir jādomā par savu sirdsapziņu, jo man jums jāsaka, ka, ja Ukraina zaudēs šo cīņu, viņš būs tas cilvēks vēstures grāmatās, kas raksta par to, kāpēc Ukraina zaudēja šo cīņu. Mums ir jāatzīst, ka mēs neesam tie, kas palīdzam Ukrainai. Ukraina mums palīdz, cīnoties pret vienu no mūsu galvenajiem konkurentiem un, godīgi sakot, ienaidniekiem šajā pasaulē," CNN sacīja Kincingers.

Kā atzīmē The Hill, palāta šonedēļ atgriežas darbā pēc divu nedēļu pārtraukuma. Džonsons ir apsolījis sniegt Ukrainai kaut kādu palīdzību, kad viņš atgriezīsies Kongresā, taču viņš nav precizējis, kā viņš plāno to darīt.

20:25 Šodien Ukrainas aizsardzības spēki atvairīja Krievijas iebrucēju mēģinājumu izlauzties cauri Ukrainas aizsardzībai Novopavlovskas virzienā.

Tā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvajā informācijā sociālajā tīklā Facebook.

19:36 Tuvākajā laikā Krievijas okupācijas spēki varētu gatavot ofensīvu Gorlovkas virzienā. Tur ievērojami palielinājās ienaidnieka gaisa izlūkošanas darbība.

Par to televīzijas kanālā Espresso runāja Ukrainas Bruņoto spēku karavīrs Jevgeņijs Ievļevs. Pēc viņa teiktā, Ukrainas aizsargi ir “gatavībā numur viens”.

18:51 Pirmdien, 2024. gada 8. aprīlī, Krievijas okupācijas spēki nometa 4 vadāmas bumbas uz Belopoles pilsētas centru Sumi reģionā. Par to ziņots Sumi reģiona policijas pārvaldē.

Gaisa trieciena rezultātā viena sieviete gāja bojā. Vēl trīs cilvēki tika ievainoti. Tiek atzīmēts, ka viens no cietušajiem ir smagā stāvoklī. Viņi saņem medicīnisko aprūpi gan vietējās, gan reģionālās slimnīcās.

Glābšanas darbi turpinās. Uzbrukuma vietā darbojas visi nepieciešamie dienesti.

18:02. Lietuvas Enerģētikas ministrija piedāvā demontēt slēgtās termoelektrostacijas rezerves daļām un nodot iekārtas Ukrainas energosistēmas vajadzībām, informē pravda.com.ua.

"Man bija saruna ar Lietuvas enerģētikas ministru. Viņi kopumā ieteica izmantot savas termostacijas, kuras ir slēgtas. Izmantot tās kā donorus, tas ir, iespēju izjaukt un iegūt mums nepieciešamās rezerves daļas," - enerģētikas ministrs Germans Galuščenko.

17:15. Krievija ir lūgusi Kazahstānu būt gatavai piegādāt tai 100 000 tonnu benzīna gadījumā, ja deficītu saasinātu Ukrainas bezpilota lidaparātu uzbrukumi un darbības pārtraukumi naftas pārstrādes infrastruktūrā, ziņo aģentūra "Reuters".

Viens no avotiem informē, ka jau ir panākta vienošanās par rezervju izmantošanu Krievijai. Kaimiņvalsts Baltkrievija jau piekritusi palīdzēt Krievijai ar benzīna piegādēm. Marta beigās bezpilota lidaparātu uzbrukumi izveda no ierindas aptuveni 14% no Krievijas primārās naftas pārstrādes jaudas.

16:14. Ukrainas varas iestādes izsludinājušas gaisa uzlidojuma trauksmi 12 reģionos ballistikas draudu dēļ. Trauksme izsludināta austrumu, dienvidu un centrālajos reģionos. Publiski izskanējusi informācija, ka Odesā un Zaporižjē dzirdamas sprādzienu skaņas. Plkst. 12:47 sāka atcelt trauksmes signālus. Šobrīd draudi saglabājas Harkovas, Dņepropetrovskas un Zaporožjes apgabaliem.

15:24. Tramps noliedzis 'plānu' par Krimas un Donbasa nodošanu Krievijai. Izsakot paziņojumu, Donalda Trampa priekšvēlēšanu kampaņas štābs noliedz baumas par plānu izbeigt karu starp Krieviju un Ukrainu, kas, iespējams, ietver Krimas un okupētās Donbasa daļas nodošanu Maskavai, ziņo dialog.ua

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps nosauca to par "viltus ziņām". Ziņojumu par iespējamo plānu, ko vakar publicēja The Washington Post un publicēja citi mediji, noraidīja arī Trampa kampaņas padomnieks Džeisons Millers.

14:43. Gaisa telpā virs Baltijas jūras NATO iznīcinātāji pārtvēruši bez identifikācijas zīmēm lidojošu Krievijas izlūklidmašīnu. Vācu “Eurofighter” pārtvēruši Krievijas izlūkošanas lidmašīnu Il-20, kas lidojusi bez radara iekārtas, un tas nav ļāvis atpazīt lidaparātu. Iznīcinātāji pacēlās no Lielvārdes un devās Baltijas jūras virzienā. Norādītajā gaisa telpā tobrīd kreisēja Krievijas izlūklidmašīna. Pēc Krievijas lidmašīnas pamanīšanas Vācijas gaisa spēku iznīcinātājs to noteiktu laiku “pavadīja”.

Pērn NATO iznīcinātāji vairāk nekā trīssimt reižu pacēlās gaisā, lai pārtvertu Krievijas lidmašīnas, kas tuvojās Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalstu gaisa robežām.

13:57. Zaporižjas apgabalā Ukrainas dienvidos pēc Krievijas triecieniem pirmdien nogalināti trīs cilvēki, paziņojis apgabala kara administrācijas vadītājs Ivans Fedorovs.

Zaporižjas apgabala Polohu rajonā "nogalināti trīs cilvēki un trīs cilvēki ievainoti", sociālajos tīklos paziņoja Fedorovs. Viņš pavēstīja, ka krievu iebrucēji pēdējo 24 stundu laikā 357 reizes uzbrukuši astoņiem apdzīvotiem rajoniem Zaporižjas apgabalā.

12:50. Valsts drošības dienests (VDD) pārbauda informāciju par vairāku personu iespējamu prettiesisku piedalīšanos karā Ukrainā Krievijas bruņoto spēku pusē, informē aģentūra LETA.

Nesen internetā parādījies video, kurā redzami divi pie galda sēdoši vīrieši militārā apģērbā ar sejas maskām. Uz galda izvietotas kastītes ar termovizoriem līdzīgiem priekšmetiem.

Viens no vīriešiem, sākumā padevis labvakaru latviešu valodā, turpinājumu ātri paziņo krievu valodā: "Karavīri internacionālisti no Baltijas izsaka pateicību "Makaričam", Rjazaņas kustībai "Savējie" un sponsoriem par iedotiem termovizoriem, un ceram uz augošu antifašistu tendenci, kuri gatavi palīdzēt frontē."

Otrs vīrietis pirmā paziņojumu nobeidz ar latviešu valodā teiktu: "Liels paldies, draugi."

11:35. Viļņā Krievijas vēstniecība apmētāta ar Molotova kokteiļiem. Vēstniecības teritorijā divas naktis pēc kārtas pagaidām nenoskaidrota persona iemetusi pudeli ar degmaisījumu.

Lietuvas Policijas departamentā pirmdien informēja, ka naktī uz svētdienu un naktī uz pirmdienu notikušajos incidentos ir bojāta vēstniecības ēkas siena. Bojājumu apmērs vēl tiek apzināts. Ap plkst. 2:15 saņemta informācija, ka neidentificēta persona metusi ar degmaisījuma pudeli uz Krievijas vēstniecības ēku Ukrainas varoņu ielā Viļņā. Incidentā bojāta ēkas siena. Identisks incidents noticis arī naktī uz pirmdienu, kad ap plkst. 2:46 pagaidām nenoskaidrota persona atkal meta pudeli ar degmaisījumu, bojājot ēkas sienu.

Par notikušo sākta pirmstiesas izmeklēšana par īpašuma bojāšanu vispārēji bīstamā veidā. Par tādu pārkāpumu draud naudas sods vai cietumsods līdz pieciem gadiem.

10:58. Ukrainas GUR norāda, ka Ukraina nav iesaistīta nekādās bruņotās provokācijās okupētajā Zaporožjes AES, un Krievijas imitēti triecieni rūpnīcas teritorijā ir regulāra okupantu prakse.

“Agresorvalsts kārtējo reizi apdraud kodolobjektu, civiliedzīvotājus un vidi visā Eiropā. Krievijas triecieni, it īpaši imitēti, Ukrainas atomelektrostacijas teritorijā, kā arī karaspēka un ieroču izvietošana tur, kā arī Zaporožjes AES mīnēšana jau sen ir plaši pazīstama un pastāvīga okupantu noziedzīga prakse”, sacīja Ukrainas GUR pārstāvis Andrejs Jusovs komentārā laikrakstam “Ukrainskaja Pravda”.

09:42. Ukrainas prezidents Zelenskis solījis Krievijai atbildi par nežēlīgo Harkovas apšaudīšanu.

Ukrainas līderis Volodimirs Zelenskis uz sarunu pulcējis valsts militāro pavēlniecību. Viena no galvenajām tēmām bija Harkova, pret kuru Krievija pēdējā laikā ir izvērsusi masveida uzbrukumus. Ar Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku ģenerāli Aleksandru Sirski pārrunāta situācija frontē un turpmākā bruņoto spēku rīcība. Ziņo dialog.ua.

"Krievija ne uz minūti nepārtrauc savu teroru. Mēs strādājam, lai sniegtu mūsu tautai drošu aizsardzību. Mēs gatavojam atbildi ienaidniekam - ļoti konkrētu un godīgu," solīja Ukrainas līderis.

08:49. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 448 400 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 890 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7087 tankus, 13 575 bruņutransportierus, 11 356 lielgabalus un mīnmetējus, 1039 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 751 zenītartilērijas iekārtu, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8996 bezpilota lidaparātus, 2065 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 110 automobiļus un autocisternas, kā arī 1867 specializētās tehnikas vienības.

08:10. Krievijas karspēks pastiprinājis uzbrukuma operācijas visā frontes līnijas garumā, un Ukrainas armijai būs jāuzkrāj resursi un jāpieņem sarežģīti lēmumi par aizsardzības prioritātēm, jo kavējas ASV militārās palīdzība, teikts ASV bāzētā Kara studiju institūta (ISW) kārtējā ziņojumā.

Kā secinājuši ISW analītiķi, iebrucēji ir paātrinājuši uzbrukumu tempu visā operāciju teritorijā. Piemēram, 4.aprīlī viņi veica rotas līmeņa mehanizētu uzbrukumu Časivjarai Doneckas apgabalā. Uzbrukuma operācijas rezultāti liecina, ka agresora karaspēks veiksmīgi kompensē pieaugošos dzīvā spēka un tehnikas zaudējumus.

07:06. Naktī uz 8. aprīli Odesā atskanējusi gaisa trauksme saistībā ar iespējamu uzlidojumu risku, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Šķiet, ka bezpilota lidaparātu karš Ukrainā pāriet jaunā fāzē, arvien biežāk notiek uzbrukumi, izmantojot sauzemes dronus.

Ukrainas bruņoto spēku 63. mehanizētās brigādes publicētajā video redzams, kā uz zemes bāzēts riteņu drons pietuvojas tranšejai ar Krievijas okupantiem un nomet tur spēcīgu sprāgstvielu lādiņu. Kad drons nedaudz ripo atpakaļ, atskan spēcīgs sprādziens.

Svarīgākais