Ukrainas kara 774. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:24]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 7. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:24 Diennakts laikā frontē notika 67 militāras sadursmes, okupanti koncentrēja spēkus divos virzienos. Ģenerālštābs par to ziņoja savā vakara ziņojumā.

19:38 Krievu okupanti Hersonas apgabala Kriņkos nošāva neapbruņotus ukraiņu karagūstekņus.

Kā informēja Ģenerālprokuratūrā, par šo faktu sākta izmeklēšana. "Hersonas apgabala prokuratūras procesuālajā vadībā ir uzsākta pirmstiesas izmeklēšana par kara likumu un paražu pārkāpumiem, kas saistīti ar tīšu slepkavību (Kriminālkodeksa 438. panta 2. daļa)," teikts paziņojumā. .

Ģenerālprokuratūra ziņoja, ka 7.aprīlī vienā no Telegram kanāliem ievietots video, kurā redzams, kā Krievijas karavīri nošauj trīs sagūstītos Ukrainas karavīrus, kuri nekustīgi gulēja zemē.

18:06 Donalda Trampa plāns izbeigt karu Ukrainā ir piespiest Ukrainu atdot teritoriju agresoram. Cilvēki no Trampa loka, kas ar viņu apsprieda šo jautājumu, par to pastāstīja The Washington Post.

Tiek atzīmēts, ka Tramps vairākkārt ir lepojies, ka panāks miera līgumu starp Krieviju un Ukrainu 24 stundu laikā pēc atgriešanās Baltajā namā. Taču viņš ir atteicies publiski izpaust plāna saturu. Cilvēki, kas apsprieda šo jautājumu ar Trampu, vēloties palikt anonīmi, WP sacīja, ka plāns ir panākt, lai Ukraina nodotu Krimu un Donbasu agresorvalstij.

17:15 Uzbrukuma laikā 5. aprīlī Galvenās izlūkošanas direkcijas bezpilota lidaparāti Krievijas lidlaukā Jeiskā sabojāja septiņas Krievijas lidmašīnas, raksta Pravda, atsaucoties uz sarunu biedru Galvenās izlūkošanas direkcijā.

Tiek atzīmēts, ka ir parādījušies atjaunināti dati par Ukrainas valsts kontroles bezpilota lidaparātu triecienu militārajam Krievijas lidlaukam Jeiskā. Pēc viņu teiktā, 5.aprīlī lidlaukam uzbruka Ukrainas bezpilota lidaparāti.

Uzbrukuma rezultātā septiņas Krievijas lidmašīnām tika trāpīts un nodarīti dažādas pakāpes bojājumi. No lidmašīnām četras ir daudzfunkcionālie iznīcinātāji Su-30, divas militārās transporta lidmašīnas un amfībijas lidmašīna Be-200. Tika iznīcināta arī lidostas dīzeļdegvielas apakšstacija.

16:04 Prezidents Vladimirs Zelenskis apliecina, ka Ukraina gatavo konkrētu atbildi uz Krievijas iebrucēju teroru, kas tiek īstenots pret Harkivu.

Par to valsts vadītājs paziņoja telegrammā. Zelenskis norādīja, ka sazinās ar Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku Aleksandru Sirski. "Mēs detalizēti pārrunājām situāciju frontē un plānojām turpmāko rīcību," uzsvēra prezidents.

Turklāt aizsardzības ministrs Rustems Umerovs ziņoja par situāciju ar munīciju. "Mēs darām visu iespējamo, lai katrai kaujas brigādei būtu viss nepieciešamais valsts aizsardzībai," uzsvēra Zelenskis.

13:46 Krievijas karaspēkam svētdien ar reaktīvajām raķetēm "Grad" apšaudot Ukrainas Zaporižjas apgabala Huļaipoļes pilsētu, nogalināti trīs cilvēki un viens ievainots, paziņoja Zaporižjas apgabala kara administrācijas vadītājs Ivans Fedorovs.

Divi vīrieši un sieviete zaudējuši dzīvību, kad raķete sagrāvusi māju, kuru viņi dzīvoja, platformā "Telegram" pavēstīja Fedorovs.

Vēl viens vīrietis ar ievainojumiem nogādāts slimnīcā.

13:23 Krievijas iebrucēji veic gaisa raķešu uzbrukumus Harkivas pilsētai. Jau ziņots par cietušajiem.

12:27 Krievija pret mērķiem Ukrainā aizvadītajā naktī palaidusi 17 dronus "Shahed", taču tos visus notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, svētdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Droni palaisti no okupētās Krimas. Tie notriekti virs Harkivas, Dņipropetrovskas un Poltavas apgabaliem.

No Luhanskas apgabala okupētās daļas palaista vadāmā aviācijas raķete H-31, bet no Krimas - ballistiskā raķete "Iskander-M".

Raķetes nav notriektas.

Harkivā drona atlūzas nodarījušas postījumus privātmājai, ievainoti trīs cilvēki

11:30 Ukraina, kas vēl nesen izlūkošanas misijās cīnījās, pierakstot koordinātes ar zīmuli, tagad profesionāli visu nepieciešamo veic ar droniem, iespēju robežās izvairoties no tieša kontakta.

Šādas izmaiņas šķiet neticamas bezpilota lidaparātu operatoriem, kuri tikai nesen ir uzsākuši šo amatu Ukrainas bruņotajos spēkos. Tomēr pieredzējuši militāristi zina, kā tas bija un ko Ukraina var darīt tagad. Valstij, ja tā mēģinās, ir iespēja kļūt par tehnoloģiski progresīvāko armiju pasaulē, pārliecināts militārais virsnieks Jegors Firsovs.

10:22 Krievijas artilērijas apšaudēs Ukrainas Donceckas apgabala Pokrovskas rajonā sestdien nogalināti pieci civiliedzīvotāji, bet vēl divi ievainoti, paziņoja Doneckas apgabala prokuratūra.

Kurahivkas ciemā artilērijas šāviņam trāpot privātmāju rajonā, zaudējuši dzīvību četri cilvēki, viņu vidū - 38 gadus veca sieviete un viņas 16 gadus vecā meita. Ievainots 52 gadus vecs vīrietis.

Savukārt Krasnohorivkas pilsētā artilērijas apšaudē nogalināts 25 gadus vecs vīrietis un ievainots 29 gadus vecs vīrietis.

10:05 Raķešu un bezpilota lidaparātu komponentu un detaļu eksports no Lielbritānijas uz Krievijai kaimiņvalstīm kopš 2022. gada sākuma ir pieaudzis par simtiem procentu - pēc vērienīgā Krievijas iebrukuma Ukrainā, raksta Sky News ekonomikas un datu redaktors Eds Konvejs. slejā The Sunday Times.

08:59 Pēdējās diennakts laikā Ukrainas bruņotie spēki frontē neitralizējuši vēl 820 Krievijas iebrucējus.

Pēc Ģenerālštāba datiem, Krievijas kopējie zaudējumi karā ir 447 510 cilvēku.

07:46 Aizvadītās diennakts laikā, 6. aprīlī, frontē tika reģistrētas 50 militāras sadursmes. Par to ziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs, apkopojot situāciju frontes līnijā pulksten 18:00.

00:10 Ukraina nekādos kompromisos ar Krieviju neielaidīsies, intervijā izdevumam Politico sacīja Ukrainas prezidenta kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks.

"Krievus neinteresē nekādas sarunas. Viņi vēlas Ukrainas kapitulāciju. Bet tas nekad nenotiks. Zelenskis nekad nekam nepiekritīs, ne Minskas līgumiem, ne iesaldētam konfliktam. Nē, es par to esmu pārliecināts. Cilvēki var teikt, ka ir noguruši, bet, ja jūs viņiem jautāsiet, vai viņi vēlas panākt kompromisu ar Krieviju, viņi noteikti atbildēs nē. Cilvēki joprojām tic mūsu uzvarai," sacīja Jermaks.

Viņš arī paskaidroja, ka Ukrainas varas iestādes bieži dodas uz frontes reģioniem, lai iedrošinātu vietējos iedzīvotājus un amatpersonas.

Svarīgākais