Baltkrievijā pēc sprādziena metro aiztur aizdomīgos un baumotājus

© Scanpix

Baltkrievijas varasiestādes šodien paziņojušas, ka tām jau izdevies aizturēt vairākus cilvēkus, kuri tiek turēti aizdomās par saistību ar pirmdienas pievakarē notikušo sprādzienu Minskas metro stacijā Oktrjabskaja, kurā gāja bojā 12 un tika ievainoti vairāk nekā 150 cilvēki.

Tomēr sīkāka informācija netiek sniegta, tā arī nav skaidrs, kādi motīvi bijuši terora akta organizētājiem un kas to sarīkojis.

Gan Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, gan iekšlietu ministrs Anatolijs Kuļešovs likuši saprast, ka terora akta rīkotāji nav Baltkrievijas pilsoņi, taču pagaidām nav saprotams, ar ko pamatota šāda pārliecība. Vakarrīt Baltkrievijas iekšlietu ministrija izplatījusi divu aizdomās turamo fotorobotus - tiek ziņots, ka vienu no šiem cilvēkiem fiksējušas metro stacijā ierīkotās videonovērošanas kameras. Tomēr, neraugoties uz uzvarošo paziņojumu, ka "noziedznieki ir identificēti", varasiestādes nav spējīgas paziņot viņu vārdus vai citus datus. Kaut gan vakar pēcpusdienā iekšlietu ministrija ziņoja, ka aizturējusi vairākus aizdomās turamos, tā nav precizējusi, vai tie ir tie paši cilvēki, kas attēloti fotorobotos. Izmeklēšanas grupas vadītājs, Baltkrievijas ģenerālprokurora vietnieks Andrejs Šveds pagaidām aprobežojies ar paziņojumu, ka gaida Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentus, ar kuru palīdzību "pāris stundu laikā nozieguma aina kļūs skaidra".

Neatkarīgās aptaujātie Baltkrievijas iedzīvotāji, kuri gan nedzīvo Minskā, atzina, ka informācija par izmeklēšanas gaitu ir ļoti skopa. Pirmdienas vakarā pat vairākas stundas pēc sprādziena vietējā televīzija par to informēja tikai īsziņas formātā, neminot nedz upuru skaitu, nedz staciju, kurā notikusi eksplozija. Tikai pēc vairākām stundām, kad traģēdijas vietā nolikt ziedus ieradies A. Lukašenko, organizēta televīzijas tiešraide no notikuma vietas. Gazeta.ru vēsta, ka Baltkrievijas drošības dienestiem ir samērā dīvaina pieeja sprādziena izmeklēšanā - pašlaik lielākā uzmanība tiek pievērsta interneta lietotājiem, kuriem atgādināts, ka baumu izplatīšana par jauniem terora aktiem draud ar cietumsodu līdz pat trim gadiem. Iekšlietu ministrija atzinusi, ka aizturējusi vismaz trīs baumotājus, kuri nodarbojušies ar panikas celšanu. Informāciju par terora akta nodarītajām sekām drošības dienesti mēģinot iegūt no laikrakstu redakcijām un televīzijas darbiniekiem - žurnālistiem uzdots, negaidot īpašu uzaicinājumu, nodot attiecīgo dienestu rīcībā visus materiālus, kas attiecas uz sprādzienu.

Svarīgākais