Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Tikai 57 ražotāji ir atbildīgi par 80% no visām fosilā kurināmā un CO2 emisijām kopš 2016. gada

© Flickr

Tikai 57 uzņēmumi atsevišķās pasaules valstīs pēdējo septiņu gadu laikā ir radījuši 80% no pasaules CO₂ emisijām, liecina jauns pārskats, ko publicējusi domnīca „InfluenceMap”.

Pasaules trīs lielākie CO2 emitētāji šajā periodā bija naftas uzņēmums „Saudi Aramco”, Krievijai piederošais enerģētikas gigants „Gazprom” un tāpat valsts pārvaldīts ražotājs „Coal India”, teikts ziņojumā.

Tika izmantota „Carbon Majors” datubāze, ko 2013. gadā izveidoja Ričards Hīds no Klimata institūta, lai sniegtu datus par fosilā kurināmā ražošanu no 122 pasaules lielākajiem naftas, gāzes, ogļu un cementa ražotājiem.

Satraucošā realitāte ir tāda, ka šo lielo fosilā kurināmā uzņēmumu progresa trūkums nozīmē, ka pasaulei būs jāveic arvien stingrākas un straujākas dekarbonizācijas programmas, ja valstis vēlas sasniegt Parīzes nolīguma mērķi saglabāt klimata sasilšanu krietni zem 2° C.

Tika noskaidrots, ka no 2014. līdz 2020. gadam ogļu, naftas un gāzes uzņēmumi saražoja attiecīgi par 64%, 63% un 70% vairāk, nekā atļauj to budžets.

Septiņu gadu periodā, ko aptver „InfluenceMap” ziņojums, par lielāko daļu šīs izaugsmes ir atbildīgas nacionālās valstis un valstij piederošie uzņēmumi. Pagaidām nav skaidrs, vai šādi uzņēmumi virzīsies uz uzlabotiem klimata standartiem, taču noteikti būs nepieciešama turpmāka valdību iejaukšanās, lai sasniegtu noteiktos valsts emisiju samazināšanas mērķus.