Musulmaņu galvassegu aizliegumu Francijā būs grūti īstenot

© Scanpix

Francija vakar kļuvusi par pirmo Eiropas valsti, kurā stājies spēkā aizliegums sabiedriskās vietās valkāt tradicionālās musulmaņu galvassegas, kas pilnībā aizklāj seju – tā dēvētās burkas vai nikabus.

Aizliegums uztverts ar lielu neapmierinātību – pat samērā liberāli musulmaņi uzskata to par savu brīvību un tiesību ierobežošanu, policija atzīst, ka tai nav skaidrs, kā nodrošināt šā likuma ievērošanu, tūrisma industrijas pārstāvji atgādina, ka aizliegums attiecas arī uz viešņām no konservatīvajām arābu zemēm, bet mediji brīdina, ka šis likums radīs pretreakciju un aizvien vairāk Francijā dzīvojošo musulmaņu sieviešu izvēlēsies valkāt konservatīvus apģērbus.

Reuters vēsta, ka par Francijas mediju zvaigzni vakarrīt jau kļuvusi Aviņonas iedzīvotāja Kenza Dredēra – žurnālisti iemūžinājuši, kā viņa, tērpusies tradicionālajā musulmaņu galvassegā, devusies uz vilcienu, lai brauktu uz Parīzi, bet policisti tā arī nav mēģinājuši sievieti aizturēt un piemērot viņai paredzēto 150 eiro naudas sodu. "Tā nav nekāda provokācija. Es tikai izmantoju savas pilsoņa tiesības ģērbties kā vēlos, es neesmu noziedzniece. Ja policija man lūgs uzrādīt personu apliecinošus dokumentus – nekādu problēmu," sarunā ar Reuters televīziju skaidrojusi 32 gadus vecā četru bērnu māte K. Dredēra.

Aģentūra AFP atgādina, ka pērn veiktā pētījumā noskaidrots, ka tikai aptuveni 2000 Francijā dzīvojošo sieviešu stingri ievēro daudzās konservatīvajās musulmaņu valstīs pieņemto ģērbšanās etiķeti, un sabiedrībā parādās tikai ar aizklātām sejām. Uz kopējā islāmticīgo iedzīvotāju skaita (4 līdz 6 miljoni) fona, tas ir ļoti niecīgs skaitlis un daudzi valdības kritiķi uzskata, ka prezidenta Nikolā Sarkozī administrācija, uzstājot uz šāda likuma pieņemšanu, tikai radījusi lieku konfrontāciju. Nav zināms, vai K. Dredēra iepriekš bijusi stingrā ģērbšanās stila ievērotāja, taču, ticamāk, viņas vakardienas uzvedība traktējama kā demonstratīvs protests pret jauno likumu. Paradoksāli, bet likums, kura mērķis teorētiski ir panākt, lai musulmaņu vīrieši neiegrožotu savas sievietes, liekot viņām tērpties atbilstoši islāma kanoniem, faktiski kļuvis par likumu, kas dod valstij iespēju aizliegt sievietēm ģērbties tā, kā viņas to vēlas. Tādēļ Francijas mediji prognozē, ka šādu protestētāju būs daudz. Interesanti, ka pazīstamais uzņēmējs un nekustamo īpašumu attīstītājs Rašids Nakazs jau paziņojis, ka izsolē pārdos savus īpašumus aptuveni 2 miljonu eiro vērtībā, bet naudu noguldīs fondā, kas apmaksās sievietēm piespriestos naudas sodus. "Iela ir uzskatāma par universālu vietu brīvības izpausmei, un nevienam nebūtu šajā procesā jāiejaucas, kamēr šīs sievietes nepārkāpj kāda cita tiesības uz brīvību. Es aicinu visas brīvās sievietes, kuras to vēlas, valkāt šādas galvassegas un iesaistīties pilsoniskās nepakļaušanās kampaņā," uzsvēris R. Nakazs.

Saskaņā ar likumu policijai nav tiesību tā pārkāpējām galvassegu noraut sabiedriskā vietā – nepieciešams sievietes nogādāt policijas iecirknī un tur piespiest tās noņemt galvassegu, lai veiktu identifikāciju. "Šo likumu ir grūti īstenot un tas tiks īstenots tikai retos gadījumos," sarunā ar radiostaciju France Inter atzinis policistu arodbiedrības vadītāja vietnieks Manuels Ruā. Viņš norādījis, ka problēmas sāksies jau ar mēģinājumu nogādāt sievietes iecirknī – lielākā daļa stingro islāma likuma ievērotāju, vienatnē parasti ielās neiziet, viņas pavada vīrieši un, piemēram, rajonā, kur dzīvo liela musulmaņu kopiena, šāds aizturēšanas mēģinājums var izraisīt neparedzamas sekas. Tāpat nav skaidrs, kādā veidā sievieti piespiest noņemt galvassegu policijas iecirknī. "Mums nav nekādu līdzekļu, lai piespiestu viņu to darīt," brīdinājis M. Ruā. Mēģinājumi praksē piemērot likumu var novest arī pie diplomātiskiem skandāliem – kā tūristi Francijā nereti ierodas arābu valstu šeihi un karalisko ģimeņu pārstāvji ar savām svītām, kurās ir arī tradicionāli tērptas sievietes. Par jaunā likuma normu, kas paredz līdz 30 000 eiro naudas sodu un gadu ilgu ieslodzījumu cietumā cilvēkiem, kuri piespiež sievietes ģērbties atbilstoši musulmaņu likumiem, M. Ruā un viņa kolēģi tikai pasmīn – šādas apsūdzības ir faktiski nepierādāmas.

Svarīgākais