Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija nacionalizē lielāko makaronu ražošanas uzņēmumu; vērtība lēšama miljardos

© Scanpix

Čeļabinskas Centrālā rajona tiesa apmierināja Krievijas Federācijas Ģenerālprokuratūras lūgumu un aizliedza veikt darbības ar AS "Makfa" akcijām , kā arī virkni ar uzņēmumu saistītu uzņēmumu akcijām, teikts tiesas paziņojumā. Šis ir pagaidu pasākums, kamēr lieta tiek izskatīta tiesā, raksta "The Insider".

Ģenerālprokuratūra, kā iepriekš rakstīja "Kommersant", pieprasa "Makfas" un saistīto uzņēmumu, tostarp "Smak" un "Čeļabinskoblgaz" akcijas pārvērst valstij piederošā kapitālā. Norādītais iemesls ir biznesa korumpētā izcelsme.
"Makfa" ir viens no pasaules 5 labākajiem makaronu ražotājiem, kā norādīts uzņēmuma tīmekļa vietnē. Koncernam ir reģistrēti 26 uzņēmumi Maskavas, Kurganas, Maskavas, Sverdlovskas, Hersonas un Čeļabinskas apgabalos. To kopējā vērtība prāvā tiek lēsta 46 miljardu rubļu apmērā, gada ieņēmumi 41 miljards rubļu.

Šī pati tiesa šobrīd izskata lietu par Čeļabinskas elektrometalurģijas rūpnīcas (CHEMK) nacionalizāciju. 28. martā tai tika pievienots vēl viens aktīvs - viens no lielākajiem vīna produktu ražotājiem Krievijā, uzņēmums Ariant. Ģenerālprokuratūra pieprasa uzlikt arestu tās aktīviem par labu valstij.

Plaša nacionalizācijas kampaņa divu kara gadu laikā skārusi 180 privātos uzņēmumus. Tie nonāca valsts kontrolē, kā aprēķina "Novaya Gazeta Europe" un "Transparency International Russia", uzņēmumu kopējie aktīvi, kurus valsts pārņēma vai mēģināja pārņemt divu gadu laikā, pārsniedza 1 triljonu rubļu.

Nacionalizācija var skart arī privātos mazākuma investorus, kuri iegādājās akcijas biržā.