Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Pasaulē

Melnās jūras piekrastē atrasts desmitiem mirušu delfīnu. Zinātnieki domā, ka tās ir kara sekas

© pixabay.com

Miruši delfīni manīti Odesas apgabalā, Krimā, kā arī no Novorosijskas līdz Krievijas Federācijas Krasnodaras apgabala piekrastei, raksta UNIAN.

Martā Krievijas agresijas, īpaši zemūdeņu darbības rezultātā, Melnās jūras piekrastē tika atrasti desmitiem mirušu zīdītāju.

Kā atzīmēja bioloģijas zinātņu doktors, Tuzlovskas estuāru nacionālā dabas parka darbinieks Ivans Rusevs, delfīni un citi jūras zīdītāji nesen atgriezās no ziemošanas Melnās jūras dienvidrietumu daļas ūdeņos. Tos jau ir pamanījuši darbinieki.

Viņš norāda, ka šajā jūras daļā jau sen nav bijuši ienaidnieka kuģi, kā tas bija 2022. gada martā.

“Toreiz sākās masveida vaļveidīgo nāves gadījumi - simtiem mirušo dzīvnieku tika izskalots dažādos Melnās jūras krastos... Žēl, ka atkal - 2024. gada martā Sevastopoles līčos un citos okupētās Krimas krastos jau gājis bojā vairāki desmiti delfīnu ..,” atzīmē zinātnieks .

Beigti vaļveidīgie tika atrasti arī Krievijas Federācijā - netālu no Novorosijskas un Krasnodaras apgabala.

Daudzi no bojā gājušajiem ir balto delfīnu sugas dzīvnieki. Azovas delfīni, kas gāja bojā kara rezultātā okupētajos Melnās jūras ūdeņos, tika izskaloti arī Odesas krastos un Bulgārijas piekrastē.

Pēc viņa teiktā, agrāk, pirms pilna mēroga iebrukuma Krievijas Federācijā, martā delfīnu izmešana piekrastē bija ļoti reta parādība.Pēc zinātnieku domām, kara ietekmē bojā gājuši jau vairāki tūkstoši dzīvnieku. Rusevs piebilst, ka jāņem vērā fakts, ka jūra izskalo tikai 5% no piekrastē mirušajiem dzīvniekiem. Tas nozīmē, ka lielāko daļu beigto dzīvnieku cilvēki pat neierauga.