Ukrainas kara 769. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:56]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 2. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:56. Vācija atvēlējusi 576 miljonus eiro Čehijas izveidotajam fondam, kura mērķis ir sagādāt munīciju Ukrainai.

22:33. Vīriešiem, kas atzīti par daļēji piemērotiem militārajam dienestam, 9 mēnešu laikā būs jāveic otrā medicīniskā pārbaude - šādu likuma grozījumu šodien parakstījis Ukrainas prezidents, ziņo pravda.com.ua.

22:13. Krievi apšaudījuši ciematu Kupjanskas apgabalā: apšaudē gāja bojā vīrietis, viens bērns tika ievainots, raksta pravda.com.ua.

21:13. Krievija ar raķeti trāpīja Dņepro pilsētas izglītības iestādei: ievainoti 13 pieaugušie un 5 bērni, raksta pravda.com.ua.

20:13. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstījis likumu, kas samazina mobilizācijas vecumu no 27 uz 25 gadiem, ziņo pravda.com.ua.

19:10. 2024. gada martā Ukrainas aizsardzības spēki iznīcināja visvairāk ienaidnieka artilērijas sistēmu kopš pilna mēroga Krievijas iebrukuma sākuma - 976, raksta pravda.com.ua.

17:49. Ukrainas aizsardzības spēki, izmantojot sauszemes kamikadzes dronu "Ratel S", Doņeckas apgabala Ivanivskā uzspridzinājuši tiltu, ko krievu okupanti izmantoja loģistikai, paziņojis Ukrainas digitālās transformācijas ministrs Mikhailo Fedorovs.

Jaunais drons tiek izmantots kā mobils kaujas lādiņš, transportējot prettanku mīnas vai kaujas moduli. "Ratel S" darbojas attālināti, ļaujot operatoram no drošas vietas iznīcināt ienaidnieka tanku vai zemnīcu.

17:02. Šī gada martā Ukrainas aizsardzības spēki iznīcināja 976 Krievijas artilērijas sistēmas, kas ir lielākais skaits kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma.

"Šis ir augstākais rādītājs, kas reģistrēts viena mēneša laikā kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma. Ukrainas karavīru pūliņi ir devuši iespaidīgu rezultātu. Ukraina uzvarēs!" teikts Ukrainas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

15:59. Provizoriskās aplēses liecina, ka ar grozījumiem likumā par nekustamā īpašuma nodokli Ukrainas atbalstam varēs novirzīt 1,5 miljonus eiro, otrdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču žurnālistiem norādīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Pagājušajā nedēļā Saeimā tika pieņemti grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", ar kuru sankcijām pakļautu personu īpašumiem noteikts 10% nekustamā īpašuma nodoklis un atcelti atvieglojumi. Savukārt atbilstoši Saeimas priekšsēdētājas priekšlikumam noteikts, ka vismaz 80% no nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumiem, kas pašvaldības budžetā gūti no šādiem īpašumiem, pašvaldība izmanto atbalsta sniegšanai Ukrainas iedzīvotājiem.

14:53. Ukrainas teritorijā šobrīd atrodas 474 000 Krievijas karavīru, telekanāla "Apostrof TV" ēterā sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieka vietnieks Vadims Skibickis.

Krievijā būtiski samazināti jauno kājnieku vienību sagatavošanas termiņi, arī profesionālo karavīru apmācību process ir īsāks, skaidroja HUR vadītāja vietnieks.

Kājnieks no nulles tiek sagatavots 27 dienu laikā. Šajā laikā tiek veikta individuālā sagatavošana, sagatavošana apakšvienības sastāvā un vienības saliedēšana. Krievijā straujākā tempā notiek arī artilēristu, tankistu un līdzīgu karavīru sagatavošana.

13:57. Ogļu ražošanas apjomi Ukrainas valsts raktuvēs kopš 2024. gada sākuma ir palielinājušies par 24%, neskatoties uz karu, elektroenerģijas padeves pārtraukumiem, uzbrukumie un darbinieku trūkuma riskiem, paziņojusi Ukrainas Enerģētikas ministrija.

"Tas ir svarīgi, lai sagatavotos 2024.-2025. gada apkures sezonai, kas sākusies pašmāju elektrostacijās, kur drošības situācija pieļauj un notiek atlabšana pēc vērienīgajiem Krievijas uzbrukumiem," rezumēts paziņojumā.

12:55. Latvijas valdība otrdien nolēmusi bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 12 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus. Ukrainai nododamo 12 transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 50 605 eiro.

Automašīnas paredzētas Hersonas apgabala Heničeskas rajona Heničeskas pilsētas militārajai pārvaldei, Ukrainas Aizsardzības ministrijas armijas daļām, pašvaldības nekomercijas uzņēmumam "Harkivas reģiona Valkivas pilsētas domes primārās medicīnas un sanitārās palīdzības centrs "Valkiva"", Kitaigorodas ciema padomei, komunālajam nekomerciālajam uzņēmumam "Ļvivas teritoriālā medicīnas biedrība "Intensīvās ārstniecības metodes un neatliekamās medicīniskās palīdzības daudzprofilu klīniskā slimnīca"", kā arī valsts institūcijai "Ukrainas Nacionālās Medicīnas zinātņu akadēmijas J. I. Kundijeva Darba medicīnas institūts".

12:30. Ukrainas bruņojumā ir droni, kas spēj nolidot vairāk nekā 1000 kilometru, intervijā vācu laikrakstam "Die Welt" sacīja Ukrainas digitālās transformācijas ministrs Mihailo Fedorovs.

"Vairumam dronu, ar ko veikti triecieni Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām, darbības rādiuss 700 līdz 1000 kilometru, bet tagad ir modeļi, kas spēj nolidot vairāk nekā 1000 kilometru," sacīja ministrs.

11:30. Otrdien notikuši dronu uzbrukumi diviem rūpniecības uzņēmumiem Tatarstānā. Avots Ukrainas aizsardzības struktūrās aģentūrai AFP teica, ka uzbrukumus sarīkojusi Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde.

11:02. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 443 660 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 780 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 6998 tankus, 13 350 bruņutransportierus, 11 112 lielgabalus un mīnmetējus, 1023 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 744 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8779 bezpilota lidaparātus, 2058 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 783 automobiļus un autocisternas, kā arī 1832 specializētās tehnikas vienības.

10:52. Ukrainas armija uzspridzinājusi elektrības apakšstaciju okupētajā Sevastopoles pilsētā Krimā, ziņo pravda.com.ua.

Sevastopoles vietējie ziņu dienesti ziņoja, ka pilsētas iedzīvotāji naktī no 1. uz 2. aprīli dzirdējuši sprādzienus, pēc kuriem pazuda elektrība vienā no Sevastopoles rajoniem.

09:50. Parīzē ieradies ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens, lai ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu pārrunātu atbalstu Ukrainai karā ar Krieviju, ziņo pravda.com.ua.

Amatpersonas norāda, ka ASV valsts sekretārs un Francijas amatpersonas izskatīs februārī Parīzē notikušās starptautiskās konferences rezultātus, lai lemtu par jaunu finansiālu un militāru atbalstu Ukrainai.

08:26. Krievija pret mērķiem Ukrainā aizvadītajā naktī palaidusi desmit trieciendronus "Shahed", taču Ukrainas pretgaisa aizsardzība deviņus no tiem notriekusi, otrdien pavēstīja Ukrainas gaisa spēki.

Visi droni palaisti no okupētās Krimas.

07:03. Ukraiņu karavīri virs Melnās jūras notriekuši krievu trieciendronu "Forpost", kas ir viens no dārgākajiem Krievijas bezpilota lidaparātiem, nacionālā telemaratona ēterā pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku preses dienesta vadītājs Iļļa Jevlašs.

"Gaisa spēki šodien veica triecienu vienam samērā vērtīgam mērķim, šādi mērķi mums negadās bieži, bet mums tomēr izdevās notriekt vienu no pašiem dārgākajiem "Forpost" bezpilota lidaparātiem," sacīja Gaisa spēku pārstāvis.

00:10. Biedrības "Tavi draugi" akcijā "Adījumi Ukrainas atbalstam", kas tika īstenota kopā ar VAS "Latvijas pasts", kopumā saziedoti 4302 zeķu pāri un 250 kilogrami cepuru, cimdu un šaļļu, aģentūru LETA informēja biedrības pārstāve Agnese Ruberte.

"Esam pateicīgi par katrā valdziņā ielikto spēku un atbalstu Ukrainas armijai. Pēdējie ziedojumi ir ceļā uz Ukrainu, kur tie turpinās sildīt karavīru kājas, rokas un sirdis," uzsvēra biedrības pārstāve.

Akcija "Adījumi Ukrainas atbalstam" sākās pagājušā gada 1.novembrī. Latvijas iedzīvotāji tika aicināti ziedot adījumus Ukrainas aizstāvjiem frontē, nogādājot tos jebkurā pasta nodaļā vai nododot "Latvijas pasta" pakomātos bez papildu samaksas.

Lai gan akcija tika sākta pagājušā gada novembrī, tā tika pagarināta līdz februārim, ņemot vērā, ka silti adījumi drēgnajā laikā ir nepieciešami Ukrainas aizstāvjiem. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā šī bija ceturtā adījumu akcija Ukrainas atbalstam.

Svarīgākais