Ukrainas kara 767. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:07]

© depositphotos.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 31. martā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:07. Divi civiliedzīvotāji guvuši ievainojumus Krievijas raķetes trieciena rezultātā Berislavas rajonam Hersonas apgabalā, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Sākotnējie ziņojumi liecina, ka okupantu spēki izmantojuši S-300 raķeti. Sprādzienā ievainojumus guvuši divi vietējie iedzīvotāji. Abi ir hospitalizēti. Bojātas vairākas privātmājas un elektrolīnijas.

18:30. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien godināja to ukraiņu piemiņu, kuri tika nogalināti Krievijas okupācijas laikā apdzīvotajā vietā Buča. Šodien aprit otrā gadadiena, kopš Bučas atbrīvošanas no Krievijas iebrucējiem.

Lai ierosinātu šādas agresijas pret citiem, Krievija vispirms iznīcināja savu morāli un padarīja vardarbību un naidu par savu ideoloģiju. Šādas sistēmas vienkārši neapstājas. Spēks viņus aptur. Vienotība viņus aptur. Kā arī apņēmība un izpratne, ko viņi vēlas iznīcināt," sacīja Zelenskis.

17:21. Ukrainas Aizsardzības izlūkdienesta priekšnieks Kirilo Budanovs paziņojis, ka Krievijas būvētais dzelzceļš Ukrainas teritorijā un savienojums ar kontinentālo Krieviju varētu kļūt par problēmu, taču viņš pieļauj, ka Ukraina "ar to tiks galā".

"Patiesībā Krievija jau vairāk nekā gadu būvē dzelzceļu, lai savienotu [savu teritoriju] ar mūsu dienvidu īslaicīgi okupētajām teritorijām. Šis process ir gandrīz pabeigts, un tas mums varētu radīt nopietnas problēmas," sacīja Budanovs.

Bet ceru, ka dzelzceļa sauszemes posmu mēs kaut kā "apsaimniekosim." Ikvienam ir pieredze šajā jomā, un tas ir daudz vieglāk nekā Krimas tilta jautājums.

16:09. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka šorīt virs Belgorodas un Jaroslavļas apgabaliem Krievijas Federācijā notriekusi raķetes un bezpilota lidaparātus.

Krievijas spēki, iespējams, notriekuši 10 "ukraiņu raķetes, kas palaistas no daudzkārtējas palaišanas raķešu sistēmas RM-70 Vampire", lai uzbruktu Belgorodas apgabalam.

Krievijas pretgaisa aizsardzības operāciju dēļ aizdegusies viena māja un cietusi kāda sieviete.

14:53. Kijevas mērs Vitālijs Kļičko pieļauj, ka pilsēta atkal varētu kļūt par Krievijas sauszemes spēku mērķi, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

“Kijeva bija un paliek Putina mērķis, jo galvaspilsēta ir valsts sirds. Taču mēs esam tam daudz labāk sagatavoti nekā pirms diviem gadiem. Ja Putins pieņems šādu lēmumu, tas būs asiņains lēmums," sacīja Kļičko.

Viņš arī komentēja dažu Rietumu politiķu izteikumus par kara iesaldēšanu, sakot: "Tā ir nepareiza attieksme, tā vietā mums ir vajadzīgs lielāks atbalsts. Mēs nedosim Krievijai nekādu teritoriju. Tas nevar būt kompromiss."

13:33. Somijas ārlietu ministre Elīna Valtonena nav izslēgusi iespēju nākotnē nosūtīt ārvalstu karaspēku uz Ukrainu, lai gan viņa norādīja, ka šobrīd tas nav nepieciešams, ziņo izdevums "Financial Times".

Valtonena uzskata, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons rīkojās pareizi, kad lika Krievijai aizdomāties, kādas varētu būt Rietumu atbalsta robežas Ukrainai.

"Šobrīd tam nav īstais brīdis un mēs pat neesam gatavi par to šobrīd runāt. Taču ilgtermiņā, protams, nevajadzētu neko izslēgt," uzsvēra ministre.

12:27. Francijas aizsardzības ministrs paziņoja, ka Parīze piegādās "simtiem" bruņutransportieru VAB un pretgaisa raķešu kā daļu no jaunas palīdzības paketes Ukrainai, ziņo medijs "Kyiv post".

Francija pašlaik pakāpeniski atjauno savu VAB autoparku ar jauniem "Griffon" bruņutransportieriem, taču tās Aizsardzības ministrija apgalvo, ka vecāki modeļi "joprojām darbojas".

Parīze piegādās arī vairāk pretgaisa raķešu "Aster 30 SAMP/T" palaišanas ierīcēm, kas ir līdzīgas ASV piegādātajām pretgaisa aizsardzības sistēmām "Patriot".

11:29. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 442 170 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 650 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 6966 tankus, 13 304 bruņutransportierus, 11 050 lielgabalus un mīnmetējus, 1023 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 743 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8731 bezpilota lidaparātu, 2048 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 717 automobiļus un autocisternas, kā arī 1823 specializētās tehnikas vienības.

10:35. Šonakt Krievijas raķešu uzbrukuma laikā Ukrainai pacēlušās lidmašīnas Polijas teritorijā, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Polijas militārpersonas norādīja, ka ir novērojušas "Krievijas Federācijas tāla darbības rādiusa lidmašīnu darbības, kas saistītas ar raķešu triecieniem Ukrainas teritorijā esošajiem mērķiem".

Polijas bruņotie spēki atzīmēja, ka, reaģējot uz Krievijas uzbrukumu, "tika uzsāktas procedūras, lai nodrošinātu Polijas gaisa telpas drošību, savukārt Polijas bruņoto spēku Operatīvā pavēlniecība pastāvīgi uzrauga situāciju".

09:25. Aizvadītajā naktī Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības kaujas operāciju laikā kopumā notriekušas 18 Krievijas palaistos gaisa mērķus: deviņas spārnotās raķetes Kh-101/Kh-555 un deviņas spārnotās munīcijas vienības Shahed-136/131.

Krievijas uzbrukuma atvairīšanā iesaistījušās Ukrainas gaisa spēku pretgaisa raķešu vienības un iznīcinātāji, mobilās ugunsdzēsēju grupas un Ukrainas Aizsardzības spēku elektroniskā kara tehnika.

08:14. Kā norāda Kara izpētes institūta (ISW) speciālisti, Krievija stiprina aizsardzību, lai pretotos Ukrainas bezpilota lidaparātiem, taču maz ticams, ka viņi spēs izvietot mobilās ugunsdzēsēju grupas vajadzīgajā apjomā, vēsta pravda.com.ua.

00:10. Ukraina būvē fiktīvus ieročus no metāllūžņiem, lai Krievijai liktu priekšā viltus mērķus. Saskaņā ar The Telegraph, pieprasījums pēc viltus ieročiem frontē pēdējā laikā ir pieaudzis, jo Ukrainas karaspēks saskaras ar pieaugošiem Krievijas uzbrukumiem un sarūkošām piegādēm.

Ukrainas brīvprātīgie no metāllūžņu materiāliem būvē dabiska izmēra raķešu palaišanas iekārtu un artilērijas gabalu modeļus, lai apmānītu Krieviju ar mērķi, lai tā izšķērdētu munīciju mānekļu iznīcināšanai.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais