Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Izskan aizdomas, ka vairāki eiroparlamentārieši ir saņēmuši naudu no Krievijas, lai izplatītu propagandu

© Depositphotos

Vairāku Eiropas Parlamenta (EP) politisko grupu vadītāji pieprasa veikt izmeklēšanu par iespējamiem Krievijas mēģinājumiem ietekmēt deputātus. Neviens no viņiem publiski nav nosaukts vārdā, tomēr medijos parādās informācija, ka viņi ir no Beļģijas, Francijas, Vācijas, Ungārijas, Nīderlandes un Polijas, ziņo lsm.lv.

Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro ir paziņojis, ka Krievijas ietekmes aģenti ir maksājuši EP deputātiem, lai viņi izplatītu Krievijas propagandu.

Eiropas Parlamenta liberāldemokrātu grupas "Renew Europe" vadītāja Valērija Ajēra vērsās pie parlamenta priekšsēdētājas Robertas Metsolas ar aicinājumu veikt neatkarīgu un caurskatāmu izmeklēšanu par to, ka eiroparlamentārieši varētu būt saņēmuši naudu no Krievijas.

Ajēra uzskata, ka iedzīvotājiem būtu jāzina, ka esošie eiroparlamentārieši vai tie, kas uz šiem krēsliem pretendē, varētu būt ieguvuši naudu no Krievijas ar mērķi izplatīt tās dezinformāciju.

Trešdien Čehijas premjerministrs Petrs Fiala paziņoja, ka viņa valsts drošības dienests ir atklājis mēģinājumu radīt ietekmes operācijas Eiropas teritorijā, izmantojot interneta izdevumu "Eiropas balss".

"Ir svarīgi piebilst, ka šis organizācijas aktivitātes stiepjas pāri Čehijas robežām. Tās ir vērstas arī Eiropas Parlamenta virzienā un tikai apliecina, ka Krievija ilgstoši mēģina ietekmēt un iejaukties Eiropas demokrātiskajos procesos," teica Fiala.