Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Baumām par Velsas princesi Keitu sadzen pēdas Krievijā

© Pixabay

Drošības pētnieki uzskata, ka Krievijā bāzēta dezinformācijas grupa pēdējās nedēļās ir pastiprinājusi un vairojusi sociālo mediju sazvērestības par Velsas princeses veselību.

Dažās dienās, pirms Keita video ziņojumā atklāja savu vēža diagnozi, tiešsaistē bija izplatījušās baumas un bieži izskanēja neprātīgi apgalvojumi par viņas veselību, palielinot emocionālo spiedienu uz princesi un viņas vīru princi Viljamu.

Tagad drošības eksperti, analizējot sociālo mediju datus, apgalvo, ka ir bijušas raksturīgas pazīmes, kas liecina par koordinētu nepatiesu apgalvojumu kampaņu rīkošanu gan atbalstot, gan kritizējot princesi Keitu.

Pētnieki apgalvo, ka tas atbilst iepriekšējiem Krievijas dezinformācijas kampaņu modeļiem. Iesaistītie konti arī izplatīja saturu, kas iebilst pret Francijas atbalstu Ukrainai, liekot domāt par plašāku starptautisku kontekstu karaliskajām baumām.

Šim konkrētajam ārvalstu ietekmes tīklam ir zināmi sasniegumi šajā jomā, koncentrējoties uz atbalsta mazināšanu Ukrainai pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma valstī.

Raidsabiedrība „BBC” iepriekš bija izsekojusi reālus sociālo mediju lietotājus, kuri sāka un virzīja spekulācijas un sazvērestības teorijas. Pat bez mākslīga stimula šie apgalvojumi bija savākuši miljoniem skatījumu un atzīmju „Patīk”.

Taču Kārdifas Universitātes Drošības, noziedzības un izlūkošanas inovāciju institūta direktors Martins Inness apgalvo, ka viņa pētnieki atklājuši sistemātiskus mēģinājumus vēl vairāk pastiprināt baumu vilni par princesi, un karaliskās viltus ziņas tiek izplatītas miljardiem reižu dažādās sociālo mediju platformās.

Profesors Inness ir identificējis ar to saistīto Krievijas dezinformācijas grupu. Tā nav valsts organizācija, taču tā ir saistīta ar cilvēkiem, kuriem nesen ASV tika piemērotas sankcijas saistībā ar apgalvojumiem, ka viņi bijuši daļa no "ļaunprātīgas ietekmes kampaņas", kas izplatīja viltus ziņas.

"Šķiet, ka viņu ziņojumi par Keitu ir saistīti ar viņu notiekošajām kampaņām, lai uzbruktu Francijas reputācijai, veicinātu Krievijas vēlēšanu integritāti un nomelnotu Ukrainu kā daļu no plašākiem kara centieniem," saka Inness.