ASV rietumiem draud cunami

Ir visai liela iespēja, ka jau tuvāko gadu laikā pie Aļaskas krastiem var notikt spēcīga zemestrīce, kuras radītais cunami vilnis varētu sasniegt pat Losandželosu, brīdinājuši Liebritānijas Dērhemas universitātes speciālisti.

"Mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka pēdējo 1500 gadu laikā Aļasku ir skārušas divas ļoti spēcīgas zemestrīces, un varam prognozēt, ka nākotnē šo apvidu var piemeklēt vēl spēcīgāka zemestrīce, kuras izraisītais cunami vilnis varētu būt lielāks par 1964. gadā novēroto," Reuters citē Dērhemas universitātes ģeogrāfijas profesora Īena Šenana sacīto. Jāatgādina, ka 1964. gada zemestrīce bija 9,2 balles stipra (otra spēcīgākā visā zemestrīču novērojumu vēsturē) un Aļaskas līcī izraisīja 12 metru augstu cunami vilni. Paisuma vilnis vēlās gar visu ASV rietumu piekrasti un kļuva par 130 cilvēku bojāejas cēloni Aļaskas, Oregonas un Kalifornijas štatos, atgādina Quatenary Science Reviews.

Britu zinātnieki, kas pētījuši nogulumiežus Aļaskas piekrastē, konstatējuši, ka ļoti spēcīgas zemestrīces un cunami šo reģionu piemeklējuši gan pirms 1500, gan pirms 900 gadiem. "Mūsu novērojumi liecina, ka Aleutu salu ziemeļaustrumu daļas zemestrīču un cunami potenciāls ir ievērojami lielāks, nekā iepriekš uzskatīts," teicis Jūtas universitātes ģeologs Rons Brūns. Jāatgādina, ka ASV jau uzstādījušas cunami brīdinājuma iekārtas Havaju salās un valsts rietumu piekrastē.

Svarīgākais