Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Elektrošoks un seksuāla vardarbība. Atklātas jaunas krievu okupantu zvērības Ukrainā

© pexels.com

ANO Cilvēktiesību komisāra birojs ir ieguvis pierādījumus, ka Krievijas karavīri no 2023. gada decembra līdz 2024. gada februārim varētu būt nogalinājuši vismaz 32 Ukrainas karagūstekņus.

Biroja oficiālajā tīmekļa vietnē publicētajā ziņojumā teikts, ka ANO eksperti ir saņēmuši neatkarīgu apstiprinājumu par vismaz trim šādiem gadījumiem, kuros nogalināti septiņi ukraiņu karavīri, kas bija rīcībnespējīgā stāvoklī.

ANO birojs norāda, ka nogalināto ukraiņu gūstekņu skaits ir "ievērojami lielāks nekā jebkurā iepriekšējā periodā".

Savā ziņojumā viņi apraksta gadījumus, kad gūstekņi tika nogalināti pēc ieroču nolikšanas vai nopratināšanas laikā.

Ziņojumā arī sīki aprakstīta spīdzināšana, kurai Krievijas karavīri pakļauj sagūstītos Ukrainas karavīrus, tostarp sišana, elektrošoks, nāvessoda imitēšana un seksuāla vardarbība. Dažos gadījumos gūstekņiem lika dziedāt Krievijas himnu, neļāva gulēt vai aizliedza izmantot tualeti.

"Praktiski katrs ukraiņu gūsteknis, ar ko mēs runājām, aprakstīja, kā Krievijas karavīri vai amatpersonas viņus spīdzināja apcietinājumā, sita, izmantoja elektrošoku, piespieda atrasties neērtās pozās un pakļāva imitētai nāvessoda izpildei. Vairāk nekā puse no viņiem tika pakļauti seksuālai vardarbībai," pavēstīja ANO novērošanas misijas vadītājs Ukrainā Daniels Bells.