Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 763. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:32]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 27. martā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:32 Krievijas Komi Republikas militārā tiesa trešdien piespriedusi sešu gadu cietumsodu aktīvistam par Krievijas iebrukuma Ukrainā kritizēšanu internetā.

Tiesa atzina 35 gadus veco Nikolaju Farafonovu par vainīgu "publiskā kūdīšanā uz teroraktiem", ziņoja vietējie mediji.

Prokuratūra apgalvoja, ka viņš publicēja "videoierakstus un ziņojumus", kuros aicināja aizdedzināt militārās rekrutēšanas centrus.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pirms diviem gadiem Krievijā ir notikuši vairāki desmiti šādu dedzināšanas mēģinājumu.

Nevalstiskā organizācija "Memoriāls", kas Farafonovu dēvē par politisko ieslodzīto, ziņoja, ka viņš platformā "Telegram" vadīja kanālu, kurā atklāti kritizēja karu Ukrainā. Farafonovs savā kanālā pieminēja Ukrainā nogalinātos Krievijas karavīrus, vienlaikus kritizējot politiskās represijas, "patriotisko" prokremliski orientēto izglītību skolās, un komentēja citus vietējos jautājumus.

Farafonovs 2022.gada oktobrī tika sodīts par armijas "diskreditēšanu", jo internetā komentēja Krievijas karavīru veiktās ukraiņu bērnu slepkavības. Neraugoties uz naudas sodu, Farafonovs turpināja publicēt kritiskus vēstījumus, līdz pagājušā gada septembrī viņu aizturēja par "aicinājumiem uz terorismu".

21:46 izvadītajā diennaktī notikušas 49 militāras sadursmes starp Ukrainas aizsardzības spēkiem un Krievijas iebrucējiem, teikts Ģenerālštāba ziņojumā.

Karstākais apgabals joprojām ir Novopavlovskas virziens, kur Georgievkas un Novomihailovkas apmetņu rajonā ienaidnieks 21 reizi mēģināja izlauzties cauri mūsu karaspēka aizsardzībai ar aviācijas atbalstu.

Arī Avdejevkas apgabalā situācija joprojām ir sarežģīta - tur ienaidnieks 9 reizes uzbruka Ukrainas aizsardzības spēku pozīcijām.

20:13 Militārais eksperts Ivans Kiričevskis skaidroja, kā Krievijas okupanti 25.marta uzbrukuma laikā Kijevai varēja palaist raķetes "Circon".

"Par to, no kurienes krievi palaiduši "Circon", šobrīd varam tikai spekulēt, balstoties uz Krievijas propagandistu izteikumiem. Vēl 2022. gadā krievi tieši paziņoja, ka šīs raķetes ir tik "analogas", ka vēlas tās pielāgot palaišanai no plkst. Bastion kompleksa piekrastes palaišanas iekārtas, kas ir konfigurētas Onyx raķetēm,” televīzijas kanālā Espreso sacīja Kiričevskis.

Viņš norādīja, ka krievi neslēpa nodomu tā dēvēto Object-100 pielāgot "Circon".

19:28 Okupantu informācijas resursi vēstīja par it kā Ukrainas kamikadzes balona notriekšanu. Pēc krievu teiktā, ierīce bija aprīkota ar GPS izsekotāju, balastu, barošanas bloku, elektroniku un sprāgstvielām.

Kā teikts Defence Express materiālā, šo balonu elektronika ir ieprogrammēta tā, lai sprāgstvielas uzspridzinātu precīzi noteiktās koordinātēs, un tās dizains vairāk atgādina laikapstākļu balonu. Krievi apgalvo, ka tas ir tādēļ, lai ienaidnieka pretgaisa aizsardzības sistēmas sarežģītu šāda mērķa noteikšanu.

Šīs lidmašīnas izskata attēli jau ir parādījušies publiskajā telpā.

18:00. Rietumiem būtu jācenšas radīt vairāk "stratēģisku grūtību" Krievijai, lai savaldītu to un apturētu tās agresiju pret Ukrainu, kas ir joma, kurā NATO nedara pietiekami daudz, intervijā ziņu vietnei "Euractiv" atzinis Zviedrijas ārlietu ministrs Tubīass Billstrems. "Mums ir jāsaprot, ka Krievija ir kaimiņvalsts, kas uzvedas bezatbildīgi, kas draud pasaulei ar bezatbildīgiem kodoldraudiem un ideju atjaunot savu bijušo impēriju uz neatkarīgu suverēnu valstu rēķina (..). Mums tam ir jādara gals," uzsvēra Billstrems.

17:00. Kopš kara sākuma Ukrainā fonds "Uzņēmēji mieram", kas apvieno vairāk nekā 300 Latvijas uzņēmumus, lai organizētu atbalstu Ukrainai un tās bruņotajiem spēkiem, uz Ukrainu nosūtījis palīdzību vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā.

16:26. ASV Kongresā pēc iespējas ātrāk vajadzētu apstiprināt atbalsta pakotni Ukrainai, tiekoties ar ASV Kongresa padomniekiem, paudis Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieks-politiskais direktors Andžejs Viļumsons. Viņš uzsvēra - lai uzveiktu Krieviju Ukrainā, ir jāturpina ilgtermiņa militārais un ekonomiskais atbalsts.

15:44. Netālu no Kijivas Odesas likumsargi aizturēja divus krievu aģentus, kuri gatavoja raķešu uzbrukumus Ukrainas aizsardzības spēku militārajām vienībām, Kijivas TV un enerģētikas objektiem, raksta pravda.com.ua.

14:38. Krievijas karaspēks šodien apšaudījis Hersonu, ziņo pravda.com.ua.

12:48. Slovēnija atbalstīs Čehijas iniciatīvu iegādāties artilērijas munīciju Ukrainai no valstīm ārpus Eiropas Savienības, vēsta pravda.com.ua.

Precīzu summu, kas Ļubļanai jāpiešķir, Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis nav norādījis. Tomēr Slovēnijas valdība plāno piešķirt 1 miljonu eiro, ziņo Slovēnijas ziņu aģentūra STA.

12:16. Krievijas armija 27. marta rītā veica uzbrukumu Hersonai, raķetes tika raidītas uz biroju ēkām pilsētas centrā, ziņo pravda.com.ua.

"Krievijas karaspēks turpina terorizēt Hersonu. Reģionālajā centrā jau kopš agra rīta ir dzirdami sprādzieni. Viens no triecieniem bija vērsts pret biroju ēku pilsētas centrālajā daļā," saka Oleksandrs Prokudins, Hersonas apgabala militārās pārvaldes vadītājs.

10:47. Kijivā šobrīd dzīvo vairāk nekā 400 000 valsts iekšzemē pārvietoto personu, pavēstīja Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinecs.

"Atbilstoši mūsu datiem Kijivas pilsētā ir vairāk nekā 400 000 Ukrainas pilsoņu, kam ir iekšzemē pārvietotas personas statuss," sanāksmē Kijivas administrācijā sacīja amatpersona.

09:04. Ukraiņu karavīri notriekuši desmit no 13 trieciendroniem "Shahed", ko naktī uz trešdienu uz Ukrainu raidījusi Krievija, pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs. Naktī Ukrainas armija un monitoringa kanāli ziņoja par šahediem, kas lidojuši no ziemeļu virziena uz Sumu, Harkivas un Poltavas apgabaliem.

Pagaidām nav informācijas par to, kur trāpījuši trīs nenotriektie šahedi.

08:21. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 439 190 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1030 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6904 tankus, 13 216 bruņutransportierus, 10 931 lielgabalu un mīnmetēju, 1019 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 728 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8578 bezpilota lidaparātus, 2015 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 539 automobiļus un autocisternas, kā arī 1794 specializētās tehnikas vienības.

07:07. ANO Cilvēktiesību komisāra birojs ir ieguvis pierādījumus, ka Krievijas karavīri no 2023.gada decembra līdz 2024.gada februārim varētu būt nogalinājuši vismaz 32 Ukrainas karagūstekņus.

06:13. Runājot par Krievijas ekonomiku un tās spēju attīstīties, par spīti pret to noteiktajām sankcijām, ir jābūt ļoti skeptiskiem, intervijā aģentūrai LETA sacīja Lielbritānijas aizsardzības un drošības domnīcas RUSI Finanšu noziegumu un drošības centra direktors Toms Kītings. Viņš uzsvēra, ka civilā ekonomika, kas ir produktīvā ekonomika, ir kanibalizēta ar militāro ekonomiku, kas zināmā mērā ir produktīva, bet tā nerada nākotnes vērtību Krievijas tautsaimniecībai.

"Piemēram, jums ir desmit rūpnīcas, kas jūsu valstī var ražot kravas automašīnas. Ar šīm kravas automašīnām var pārvadāt preces, sekmēt tirdzniecību, to izmantošana veicina ekonomikas izaugsmi. Tad sākas karš, jums joprojām ir desmit rūpnīcas, bet deviņas no šīm rūpnīcām ir pārprofilētas, lai ražotu militāro tehniku. Cilvēki joprojām saņem algu, rūpnīcas joprojām darbojas, joprojām tiek ražotas kravas automašīnas, bet militārām vajadzībām. Un šīs kravas automašīnas iekrauj vilcienā, kas dodas uz Doņecku, un pēc divām dienām šīs kravas automašīnas iznīcina Ukrainas bezpilota lidaparāti," piemēru minēja Kītings.

00:10. Baltkrievijas kokmateriāli, uz kuriem attiecas sankcijas, ES tiek ievesti caur Poliju, izmantojot viltotus dokumentus, kuros norādīts, ka izstrādājumi tiek sūtīti no Kazahstānas. Polijas muita saka, ka tai nav fizisku iespēju pārbaudīt visu muitas deklarāciju autentiskumu, raksta pravda.com.ua.