Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Japāna paplašinās evakuācijas zonu ap Fukušimas AES

Japāna plāno paplašināt evakuācijas zonu ap zemestrīces un cunami izpostīto Fukušimas atomelektrostaciju (AES), pirmdien vēsta vietējie mediji.

Laikraksts Asahi» ziņo, ka augstā radiācijas līmeņa dēļ valdība grasās paplašināt evakuācijas zonu, kas līdz šim noteikta 20 kilometru rādiusā ap avarējušo spēkstaciju, ziņo portāls Apollo.lv.

Līdz šim gan varasiestādes to bija atteikušās darīt, neraugoties uz Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) aicinājumiem.

Vairākas valstis, tostarp ASV un Austrālija, jau ieteikušas saviem pilsoņiem neuzturēties 80 kilometru rādiusā ap Fukušimas AES.

Evakuācijas zona atsevišķās vietās tiks paplašināta līdz 30 kilometriem atkarībā no vēja virziena, un šajās vietās dzīvojošajiem tiks dota nedēļa laika, lai sagatavotos evakuācijai.

Savukārt avīze Japan Times ziņo, ka līdzšinējā 20 kilometru zona tiks pilnībā slēgta un tajā vairs netiks ielaisti cilvēki, kas vēlēsies apraudzīt savas izpostītās mājas cerībā atrast kādas iedzīves paliekas.

Fukušimas prefektūras gubernators Juhei Sato veltījis kritiskus vārdus varasiestāžu izstrādātajiem evakuācijas noteikumiem.

Sākotnēji cilvēkiem, kas dzīvo desmit kilometru rādiusā ap evakuācijas zonu jeb 20 līdz 30 kilometru attālumā no AES, tika ieteikts uzturēties iekštelpās, bet pēc tam viņi tika aicināti evakuēties brīvprātīgā kārtā, atgādina amatpersona.