Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Japāna arvien atkāpjas no valsts pēckara pacifisma principiem

© pexels.com

Japānas ministru kabinets otrdien apstiprināja plānu pārdot citām valstīm reaktīvos iznīcinātājus, kurus Japāna izstrādā kopīgi ar Lielbritāniju un Itāliju, un tādējādi vēl tālāk atkāpās no valsts pēckara pacifisma principiem.

Ir gaidāms, ka šis lēmums atļaut starptautisku ieroču tirdzniecību palīdzēs nodrošināt Japānas lomu kopīgajā reaktīvo iznīcinātāju projektā, attīstīt Japānas ieroču rūpniecību un palielināt tās lomu globālajā drošībā.

Valdība arī atbalstīja Japānas ieroču aprīkojuma un tehnoloģijas nodošanas vadlīniju pārskatīšanu, lai atļautu kopīgi ar citām valstīm ražotu letālu ieroču pārdošanu arī valstīm, kas nav Japānas partneres.

Japāna ilgi bija ierobežojusi ieroču eksportu, sekojot valsts pacifistiskajai konstitūcijai, bet ir strauji spērusi soļus šī regulējuma maiņai, pieaugot reģionālajam un globālajam saspīlējumam, sevišķi no tuvumā esošās Ķīnas puses.

Lēmums par reaktīvajiem iznīcinātājiem ļaus Japānai pirmoreiz eksportēt letālus ieročus, kas ražoti kopīgi ar citām valstīm.

Japāna strādā ar Itāliju un Liebritāniju, lai izstrādātu mūsdienīgu reaktīvo iznīcinātāju, kas nomainītu tās novecojušos ASV projektētos iznīcinātājus F-2 un iznīcinātājus "Eurofighter Typhoon", kurus izmanto Lielbritānijas un Itālijas armijas.