Ukrainas kara 761. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:00]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 25. martā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.00. Krievijas okupācijas spēki veikuši raķešu triecienu pa Odesas pilsētu, kā rezultātā trīs sievietes ir guvušas savainojumus, paziņojis apgabala Militārās pārvaldes vadītājs Olehs Kipers.

"Ienaidnieks veica raķešu uzbrukumu Odesai. Šobrīd ir trīs ievainotas sievietes. Par laimi, viņu ievainojumi nav nopietni. Ir postījumi civilajai infrastruktūrai, ir izsisti daži logi. Visi attiecīgie dienesti strādā [ notikuma vietā]," paziņoja Kipers piebilstot, ka uz pulksten 19:00 vairāk nekā 300 000 patērētāju Odesā bija atslēgti no elektrotīkla.

18:31 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sveicis Ukrainas Drošības dienestu profesionālajos svētkos - dienesta dibināšanas 32. gadadienā (Ukrainā katru gadu atzīmē 25. martā), ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Zelenskis pasniedza valsts apbalvojumus 11 speciālā dienesta virsniekiem. Vienam no viņiem tika piešķirts Ukrainas varoņa tituls. Trīs virsnieki tika paaugstināti brigādes ģenerāļa pakāpē.

Prezidents izteica pateicību dienestam par visām aktivitātēm, īpaši Speciālo operāciju centram A un militārajai pretizlūkošanai par krievu sagraušanu frontes līnijās; par pretizlūkošanu [Krievijas] novērotāju, līdzgaitnieku un nodevēju atmaskošanai un aizturēšanai; par Krievijas kara noziegumu izmeklēšanu un par kibertelpas aizsardzību.

Drošības dienesta vadītājs Vasils Maļuks norādīja, ka priekšā vēl ir daudz izaicinājumu, un sacīja, ka viņa novēlējums ieroču brāļiem ir, lai viņi no kaujas operācijām atgrieztos dzīvi un neskarti.

16:00 Krievijā Samaras pilsētas Kuibiševa rajona naftas pārstrādes rūpnīcā pēc nedēļās nogalē pieredzētā drona trieciena apturēts naftas pārstrādes iekārtas CDU-5 darbs, un tā rezultātā rūpnīcas jaudas sarukušas divas reizes, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz avotiem nozarē.

Kopš gada sākuma Krievijā notikuši Ukrainas dronu triecieni vismaz septiņām naftas pārstrādes rūpnīcām, un tā rezultātā Krievijas naftas pārstrādes jaudas sarukušas par vizmas 7%, liecina "Reuters" dati.

Par drona triecienu naktī uz sestdienu naftas pārstrādes rūpnīcai pavēstīja Samaras apgabala gubernators Dmitrijs Azarovs.

Kijiva oficiāli atbildību par šiem dronu triecieniem neuzņemas.

Kā britu raidsabiedrības BBC ukraiņu redakcijai apliecināja avoti Ukrainas drošības struktūrās, Ukraina ar šiem uzbrukumiem īsteno "rūpīgi aprēķinātu stratēģiju Krievijas ekonomiskā potenciāla mazināšanai".

13:35. Krievija pirmdien atkal apšaudījusi Kijivu ar raķetēm, un tas ir trešais gaisa uzbrukums Ukrainas galvaspilsētai piecu dienu laikā. Raķešu triecienā Kijivā ievainoti pieci cilvēki, no kuriem divi hospitalizēti, paziņojis Kijivas mērs Vitālijs Kličko.

12:50. Portāls pravda.com.ua ziņo, ka Krievija 25. marta rīta Kijivas virzienā raidījusi divas ballistiskās raķetes. Ukrainas armijai izdevies tās abas notriekt. "Ienaidnieks ap pulksten 10:30 sāka uzbrukumu Kijivai ar divām ballistiskajām raķetēm no okupētās Krimas," informē Ukrainas gaisa spēku komandieris ģenerālleitnants Mikola Oļeščuks.

12:02. Jaunākā informācija liecina, ka Ukrainas raķešu triecienā okupētajā Krimā sestdienas trāpīts ne tikai Krievijas lielajam desantkuģi "Jamal", kas guvis "kritiskus" bojājumus, bet bojāts arī krievu lielais desantkuģis "Azov" un izlūkošanas kuģis "Ivan Hurs", ziņo "Telegram" kanāls "Astra", atsaucoties uz saviem avotiem.

"Astra" vēsta, ka naktī no 23. uz 24.martu uz Sevastopoli tika izšautas 18 raķetes, no kurām krieviem izdevās notriekt 11. Izlūkošanas kuģim trāpījušas uzreiz divas raķetes. Informācija par cietušajiem nav.

10:40. Ukrainas raķešu triecienā okupētajā Krimā sestdienas trāpīts Krievijas lielajam desantkuģi "Jamal", kas guvis "kritiskus" bojājumus, apstiprinājusi Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde.

Raķešu trieciens bija vērsts pret Krievijas Melnās jūras flotes 13.kuģu remonta rūpnīcu Sevastopolē, kur cita starpā bija pietauvots desantkuģis "Jamal"."

09:18. Francijas pārtikas ražotājs "Danone" paziņojis, ka Maskava devusi atļauju pārdot tā Krievijas struktūrvienību Čečenijas vietvalža Ramzana Kadirova sabiedrotajam.

08:38. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 437 390 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 640 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6887 tankus, 13 183 bruņutransportierus, 10 877 lielgabalus un mīnmetējus, 1018 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 726 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8539 bezpilota lidaparātus, 2010 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 454 automobiļus un autocisternas, kā arī 1785 specializētās tehnikas vienības.

08:02. Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem šodien notiks 25.darba birža, kurā piedāvās aptuveni 180 vakances.

Iepriekšējās 24 darba biržās Ukrainas civiliedzīvotājiem kopā piedāvātas ap 4500 vakances. Tajās piedalījušies aptuveni 100 uzņēmumu, kopā tās apmeklējuši ap 5000 Ukrainas civiliedzīvotāju.

07:07. Šobrīd vienkāršāk būtu apturēt tirdzniecību ar Krieviju pilnībā un tad lemt par izņēmumiem, nevis pieņemt jaunas un jaunas sankciju paketes, intervijā aģentūrai LETA sacīja Lielbritānijas aizsardzības un drošības domnīcas RUSI Finanšu noziegumu un drošības centra direktors Toms Kītings.

"Es zinu, ka cilvēki varētu domāt, ka tas ir pārāk ekstrēms solis. Bet šobrīd mēs esam nonākuši līdz tam, ka ir tik daudz ierobežojumu, ka patiesībā visvieglāk ir pateikt, ka ir tikai viens ierobežojums, proti, nav tirdzniecības. Un tad ir kaut kādi izņēmumi, piemēram, medikamenti, kurus drīkst vest pāri robežai. Tas būs daudz vienkāršāk nekā tagad, kad jāpārbauda viss," sacīja eksperts.

05:12. Naktī uz pirmdienu Krievijā izcēlies ugunsgrēks Novočerkaskas termoelektrostacijā, kura rezultātā bojāti divi energobloki, paziņojis Rostovas apgabala gubernators Vasīlijs Golubevs.

Domājams, ka elektrostacijai uzbrukuši lidroboti. Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka dzirdējuši vismaz desmit lidrobotus, bet pēc tam elektrostacijā atskanējuši sprādzieni.

00:10. "Krievija ir kuģojusi Melnajā jūrā kopš 1783. gada, bet tagad ir spiesta ierobežot savu floti ostās. Un pat tur Putina kuģi grimst!" raksta Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grants Šapss, komentējot vēstījumu, ka Ukraina Krimā devusi triecienus diviem Krievijas desantkuģiem, raksta pravda.com.ua.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais