Ko Velsas princeses Keitas vēža diagnoze nozīmē monarhijai? Piecas atbildes uz svarīgākajiem jautājumiem

© Depositphotos

Vēža diagnoze ir sirdi plosošs trieciens ikvienam, taču, ja esat karaliskās ģimenes loceklis, tas rada vēl vairāk sarežģījumu, raksta "USA Today".

42 gadus vecā Velsas princese Ketrīna piektdien paziņoja, ka viņai ir diagnosticēts vēzis. "Janvārī man Londonā tika veikta vēdera operācija. Tā bija veiksmīga, bet pēc operācijas ārsti atklāja, ka man ir vēzis," videopaziņojumā saka Velsas princese, piebilstot, ka viņai tiek veikta "profilaktiska" ķīmijterapija.

Britu monarhija Apvienotajā Karalistē ilgu laiku ir bijusi spēka un ilgmūžības simbols, ko ilustrē sauklis "saglabā mieru un turpini". Bet tagad, kad divi karaliskās ģimenes locekļi cīnās ar potenciāli letālu slimību, tā izskatās ievērojami nestabilāk, raksta "USA Today".

Vai Keita piedalīsies karalisko pienākumu veikšanā?

Šķiet, ka nē. "Visticamāk, mēs neredzēsim Viljamu un Ketrīnu, un viņu bērnus sabiedrībā," saka Kerolīna Herisa, grāmatas "Angļu konsorti: spēks, ietekme un dinastija" līdzredaktore un Toronto Universitātes skolas profesore.

Ķīmijterapija ir ļoti apgrūtinoša medicīniska ārstēšana, kas var izraisīt sliktu dūšu, vemšanu, matu izkrišanu, nogurumu un daudzas citas blakusparādības. Kamēr karalis Čārlzs pats ārstējas no vēža, viņš ir izpildījis obligātos konstitucionālos pienākumus, piemēram, ticies ar Lielbritānijas premjerministru, taču samazinājis uzstāšanos publikas priekšā. Eksperti gaida līdzīgu Keitas uzvedību, taču atteicās minēt, kad viņa varētu atgriezties pie karaliskajiem pienākumiem

Vai Keitas prombūtnes laikā viņas pienākumus uzņemsies citi karaliskās ģimenes pārstāvji?

Jā. Visticamāk, karaliene Kamilla un princis Viljams uzņemsies vairāk pienākumu. Herisa prognozē, ka "Edvards un Sofija, Edinburgas hercogs un hercogiene, princese Anna, princis Ričards, Glosteras hercogs uzņemsies papildu pienākumus".

Kas notiks ar princi Džordžu, princesi Šarloti un princi Luisu?

Jaunākie karaliskās ģimenes locekļi drīz dosies Lieldienu brīvdienās. Šis ir laiks, kad Keita un Viljams tradicionāli atsakās no karaliskajiem pienākumiem, lai pavadītu laiku kā ģimene. Keitija Nikola, grāmatas "The New Royals" autore un "Vanity Fair" karaliskā korespondente, prognozē, ka prese cienīs Ketrīnas un Viljama lūgumu ievērot privātumu un netraucēs karalisko ģimeni.

Taču, kamēr Keita un karalis Čārlzs ārstēsies, Viljamam būs lielāka atbildība gan personiski, gan profesionāli. "Princim Viljamam būs jātur cietoksnis, rūpējoties par sievu un trim maziem bērniem. Viņš uztraucas par savu tēvu un tagad arī par sievu," stāsta Nikola.

Vai sazvērestības teorijas “Kur ir Keita” beidzot beigs pastāvēt?

Satraukums par viņas atrašanās vietu, visticamāk, rimsies tagad, kad viņa izplatīja "ļoti personīgo vēstījumu sabiedrībai", saka Herisa. "Viņai ir izdevies apstādināt daudzās baumas, ļaujot sabiedrībai redzēt viņu un dzirdēt viņu runājam, kā arī uzzināt, kādā stāvoklī viņa ir."

Tiesa, tas nemazinās sabiedrības vēlmi uzzināt sīkumus par Keitas veselību. "Joprojām būs liela sabiedrības interese par viņas ārstēšanas kursu un par to, kad viņa atgriezīsies pie valsts pienākumiem."

Kas notiks, ja Keita nomirs no vēža?

Lai gan Keita dalījās pozitīvā vēstījumā video, kurā paziņoja par savu diagnozi, lielākā daļa cilvēku uztraucas, ka jebkura veida vēzis var būt letāls.

"Ja Keita nomirtu, atkārtotos situācija, kad Viljams un Harijs agri zaudēja mammu," saka Herisa. "Sabiedrība ārkārtīgi justu līdzi Džordžam, Šarlotei un Luijam."

Kā karaliskās ģimenes locekle, kura tajā ieprecējās, Keita nav rindā uz karalisko troni. Taču Keita ir neatņema karaliskās ģimenes locekle, un viņas zaudēšana nāktu par sliktu visai monarhijai. "Tas būtu īsts trieciens arī monarhijai kā institūcijai. Keita ir viena no populārākajiem un ievērojamākajiem karaliskās ģimenes locekļiem."

Svarīgākais