Ukrainas kara 758. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:28]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 22. martā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

20:28. Harkovas pilsēta palikusi bez elektrības pēc šā rīta masveida Krievijas karaspēka uzbrukuma. 22. marta rītā Krievijas Federācija veica spēcīgāko kombinēto uzbrukumu Ukrainas energosistēmai 2024. gadā. Harkova bija viena no pilsētām, kas cieta visvairāk. Šobrīd tā ir pilnībā atslēgta no sprieguma. Par to video vēstījumā Harkovas iedzīvotājiem paziņoja pilsētas mērs Igors Terehovs. Ziņo dialog.ua.

18:33. Ukrainas premjerministra vietniece Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas jautājumos Olga Stefanišina sacīja, ka Krievijas teritorijā esošās naftas pārstrādes rūpnīcas no militārā viedokļa ir leģitīmi Ukrainas mērķi. Viņasprāt, šajā gadījumā Ukraina rīkojas pēc NATO standartiem. Stefanišinai jautāts, kā Ukrainas puse reaģēja uz rakstu par ASV iespējamiem aicinājumiem Ukrainai pārtraukt uzbrukumus Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām. “Ir arī citu amatpersonu paziņojumi, ka tie ir absolūti leģitīmi mērķi no militārā viedokļa. Mēs saprotam mūsu amerikāņu partneru aicinājumus. Tajā pašā laikā mēs cīnāmies ar iespējām, resursiem un praksi, kas mums ir.” - Stefanišinu citē Pravda.com.ua.

17:09. ASV aicinājušas Ukrainu pārtraukt uzbrukumus Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām, jo Vašingtona baidās no naftas cenu pieauguma pasaulē un Krievijas atbildes triecieniem, atsaucoties uz trim avotiem, vēsta laikraksts "Financial Times".

ASV brīdinājumus izteikusi Ukrainas Drošības dienesta un Militārās izlūkošanas pārvaldes augsta ranga amatpersonām, norādīja laikraksts.

16:02 Ukrainas sauszemes spēku komandieris ģenerālleitnants Aleksandrs Pavļuks paziņojis, ka Krievija veido jaunu karaspēka grupu vairāk nekā 100 tūkstošu karavīru sastāvā un, iespējams, vasarā ienaidnieks mēģinās veikt ofensīvu kādā no virzieniem, ziņo Pravda.com.ua.

Pavļuks arī atgādināja, ka Ukrainai pašlaik nav priekšrocību gaisā un tas ļauj ienaidniekam veikt spēcīgus gaisa triecienus Ukrainas aizstāvju pozīcijām. Sauszemes spēku vadītājs sacīja, ka militārie partneri Eiropā labi apzinās Ukrainas krišanas sekas karā: «Ja mums neizdosies noturēt (Krievijas karaspēku - red.) Ukrainā, nākamā valsts būs NATO valsts. "

14:36 Ukrainas lielākā hidroelektrostacija (HES), kas atrodas Zaporižjā, nopietni cietusi aizvadītās nakts Krievijas karaspēka triecienos, pavēstīja uzņēmuma "Ukrhidroenerho" direktors Ihors Sirota.

Abas DņiproHES stacijas šobrīd nestrādā.

"Dienas gaitā mēs apzināsim sekas un sapratīsim, kas notika. Un to vai tā [HES-2] spēs strādāt. Un to, vai HES-2 spēs strādāt ierobežotā režīmā vai zināmu laiku vispār nespēs strādāt," sacīja Sirota.

Enerģētiķi šobrīd strādā pie tā, lai paceltu aizsprosta aizvarus un novadītu ūdeni, jo stacija to izlaist nevar. Iepriekš uzņēmumā "Ukrhidroenerho" norādīja, ka aizsprosta pārraušanas draudu nav.

13:58 Čehija piegādājusi Ukrainai pēdējo no saviem padomju uzbrukuma helikopteriem Mi-24, ziņo kyivindependent.com, atsaucoties uz Čehijas aizsardzības ministri Janu Černočovu.

Černočova 2023. gada augustā paziņoja, ka Čehija var piegādāt Ukrainai helikopterus Mi-24, jo Čehijas armija tos aizstāj ar jaunākiem ASV modeļiem. Ministre precizēja, ka kopā ar pēdējo ziedojumu Prāga Ukrainai kopumā piegādājusi astoņus helikopterus Mi-24.

13:09 22. martā 10 ukraiņu militārie piloti Lielbritānijā pabeiguši pamata lidojumu apmācību Karalisko gaisa spēku instruktoru vadībā, lai vadītu Rietumu iznīcinātājus, raksta pravda.com.ua.

Piloti turpinās apmācību Francijā padziļinātai sagatavošanai lidojumiem, pirms uzsākt apmācību ar F-16 iznīcinātājiem.

Lai gan Apvienotā Karaliste neizmanto iznīcinātājus F-16, kurus Ukraina ir izvēlējusies savu modernizēto gaisa spēku kodola veidošanai, Apvienotās Karalistes premjerministrs un aizsardzības ministrs ir pastāvīgi aicinājuši sabiedrotos atbalstīt starptautisku programmu, lai apmācītu pilotus un nodrošinātu rietumu iznīcinātāju piegādi Ukrainai. Šīs atbalsta programmas ietvaros pirmos F-16 ir plānots piegādāt Ukrainā 2024. gada vasarā.

12:00 Zaporožjes ziņas šobrīd ir uzmanības centrā - Krievijas iebrucēji piektdien, 22. martā, dažu stundu laikā palaida uz pilsētu gandrīz 20 raķetes, kuru mērķis bija kritiskā infrastruktūra. Ienaidnieks trāpīja tikai civiliem mērķiem.

Viens cilvēks kļuva par pretinieku upuri, astoņi ir ievainoti, vēsta Zaporožjes apgabala militārās administrācijas priekšnieka Ivana Fjodorova kanāls Telegram. Tad OVA priekšnieks ziņoja, ka ievainoti 10 cilvēki un trīs pazuduši. Pēc tam viņš dalījās, ka ievainoto skaits pieaudzis līdz 14 iedzīvotājiem un divi cilvēki tika uzskatīti par pazudušiem.

Viņš teletona laikā detalizēti stāstīja par uzbrukuma sekām. Pēc viņa teiktā, tika bojāti un iznīcināti infrastruktūras objekti, kā arī bloķēta transportlīdzekļu satiksme uz Dņepras hidroelektrostacijas dambja.

10:52 Krievija naktī uz piektdienu triecienā Ukrainai pielietojusi 151 gaisa uzbrukuma līdzekli, bet 93 no tiem izdevies notriekt, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Tas bijis kombinētais aviācijas un raķešu trieciens Ukrainas kritiskās infrastruktūras objektiem.

Uzbrukumā izmantoti 63 trieciendroni "Shahed", 12 ballistiskās raķetes "Iskander-M", 40 spārnotās raķetes H-101/H-555, kas palaistas no 13 stratēģiskajiem bumbvedējiem Tu-95MS no Kaspijas jūras akvatorija, un piecas spārnotās raķetes H-22. Tās palaistas no pieciem bumbvedējiem Tu-22M3 Rostovas apgabalā, teikts ziņojumā.

Turklāt izmantotas septiņas aeroballistiskās raķetes H-47M2 "Kinžal", divas vadāmās aviācijas raķetes H-59 un vēl 22 vadāmās zenītraķetes S-300/S-400.

Notriekt izdevies 55 trieciendronus, 35 spārnotās raķetes H-101/H-555 un divas aviācijas raķetes H-59, norādīja Gaisa spēki.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka nakts uzbrukuma mērķis bija elektrostacijas un elektrolīnijas.

Kā pavēstīja Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Holuščenko, Krievijas karaspēks pagājušajā naktī veica pēdējā laikā lielāko uzbrukumu Ukrainas energosistēmai,

Fiksēti trāpījumi enerģētikas objektiem Zaporižjā, Harkivā, Krivijrihā, Ivano-Frankivskas apgabalā, Ļvivas apgabalā, Dņipropetrovskas apgabalā, Hmeļņickas apgabalā, Vinnicas apgabalā, Sumu apgabalā, Odesas apgabalā, Poltavas apgabalā. Vairākas stundas pārtrūkusi elektrības padeve Odesā.

Triecienā nogalināti divi cilvēki un ievainoti astoņi Hmeļņickas apgabalā, bet Zaporižjā nogalināts viens cilvēks un ievainoti astoņi.

10:06 Ukraina varētu atteikties no "kara starptautisko sponsoru" saraksta, pakļaujoties Ķīnas un Francijas, kā arī Austrijas un Ungārijas spiedienam, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz saviem avotiem.

Ukraina varētu slēgt vietni, kur tiek publicēts šis saraksts, norāda aģentūra.

Melnajam sarakstam nav nekāda juridiskā pamata, bet tas kļuvis par šķērsli aptuveni 50 lieliem uzņēmumiem, kas strādājuši Krievijā un palīdzējuši Kremlim karā pret Ukrainu, piemēram, maksājot nodokļus, norāda "Reuters".

Vietnes slēgšana liecinās par to, ka Kijivai, iespējams, nāksies mīkstināt savu nostāju, pieļauj aģentūra.

"Tā ir Ķīna, bet ne tikai Ķīna," sacīja avots, kas ir pazīstams ar situāciju, norādot, ka spiediens bijis arī no Francijas puses, lai panāktu uzņēmumu "Auchan" un "Leroy Merlin" svītrošanu no saraksta.

Pekina, kas lielā apjomā pērk Ukrainas labību, februārī Kijivai pieprasījusi svītrot no saraksta 14 ķīniešu uzņēmumus, lai "likvidētu negatīvo ietekmi".

"Kara starptautisko sponsoru" sarakstā apkopotas fiziskās un juridiskās personas, kas turpina tirdzniecību ar Krieviju un nepamet tās tirgu.

Šomēnes sarakstā ir 150 fiziskās personas un vairāk nekā 40 uzņēmumu.

09:29 Krievijas bruņotie spēki naktī uz piektdienu ar trieciendroniem un raķetēm uzbruka daudziem Ukrainas apgabaliem, kuros tika izsludināta gaisa trauksme.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka nakts uzbrukumā Ukrainai bija iesaistīti vairāk nekā 60 "Shahed" droni un aptuveni 90 dažāda tipa raķetes.

Pēc viņa teiktā, masveida apšaudes mērķis bija elektrostacijas un elektrolīnijas, "hidroelektrostacijas aizsprosts, parastas dzīvojamās ēkas, pat trolejbuss".

Zelenskis vēlreiz aicināja neatlikt lēmuma pieņemšanu par militāro palīdzību Ukrainai: ""Patriot" sistēmām jāaizsargā Harkiva un Zaporižja, mums ir nepieciešamas pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai aizsargātu cilvēkus, infrastruktūru, mājas un dambjus. Partneri precīzi zina, kas ir vajadzīgs. Tieši viņi var atbalstīt. Mums ir vajadzīgi šie lēmumi. Dzīve ir jāaizsargā no šiem Maskavas zvēriem," pavēstīja Zelenskis.

Harkivā atskanēja apmēram 15 sprādzieni, un sprādzienu skaņas bija dzirdamas arī Zaporižjā. Harkivā dažās vietās izcēlās ugunsgrēki un radās elektroapgādes problēmas, jo ienaidnieks mērķēja uz enerģētikas struktūru.

Sūkņu apakšstaciju atslēgšanas dēļ pilsētā arī ir problēmas ar ūdensapgādi.

Zaporižjai veikti 12 raķešu triecieni, iznīcinātas septiņas mājas, vēl 35 bojātas.

Kā ziņo Gaisa spēki, triecieni šonakt veikti ar ballistiskajām raķetēm H-47M2 "Kinžal" un spārnotajām raķetēm H-22.

Uz Ukrainu palaistas arī vairākas bezpilota lidaparātu uzbrukuma grupas.

Piektdienas rītā tika konstatēta Krievijas spārnoto raķešu palaišana uz Ukrainu no lidmašīnām Tu-95MS Kaspijas jūras rajonā..

Krievijas karaspēks pagājušajā naktī veica pēdējā laikā lielāko uzbrukumu Ukrainas energosistēmai, paziņoja Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Holuščenko.

"Mērķis ir ne tikai nodarīt kaitējumu, bet mēģināt atkal, tāpat kā pagājušajā gadā, izraisīt plaša mēroga traucējumus valsts energosistēmā. Diemžēl ir veikti triecieni un nodarīti bojājumi ražošanas iekārtām, elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmai vairākos apgabalos," sociālajā tīklā "Facebook" raksta ministrs.

"Enerģētiķi jau strādā, lai atjaunotu elektroapgādi. Mēs darām visu iespējamo, lai pēc iespējas ātrāk atgrieztu gaismu cilvēkiem," piebilda ministrs.

Fiksēti trāpījumi enerģētikas objektiem Zaporižjā, Harkivā, Krivijrihā, Ivano-Frankivskas apgabalā, Ļvivas apgabalā, Dņipropetrovskas apgabalā, Hmeļņickas apgabalā, Vinnicas apgabalā, Sumu apgabalā, Odesas apgabalā, Poltavas apgabalā. Vairākas stundas pārtrūkusi elektrības padeve Odesā.

08:54 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 434 710 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 870 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6840 tankus, 13 111 bruņutransportierus, 10 775 lielgabalus un mīnmetējus, 1018 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 723 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8388 bezpilota lidaparātus, 1953 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 287 automobiļus un autocisternas, kā arī 1749 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

07:45 Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Galuščenko sacīja, ka Krievijas okupanti ir veikuši pēdējā laikā lielāko uzbrukumu Ukrainas enerģētikas sektoram.

"Mērķis ir ne tikai sabojāt, bet mēģināt vēlreiz, tāpat kā pagājušajā gadā, izraisīt vērienīgu atteici valsts energosistēmas darbībā. Diemžēl Latvijā ir trāpījumi un bojājumi ražošanas iekārtās, pārvades un sadales sistēmās. Turklāt apšaudes dēļ viena no Zaporožžas AES apgādājošajām elektropārvades līnijām tika atslēgta,” viņš raksta sociālajā tīklā Facebook.

Kā minēts, dažos reģionos ir strāvas padeves pārtraukumi. Tagad enerģētiķi jau strādā, lai atjaunotu elektroapgādi.

07:00 21. marta vakarā Ukrainas dienvidos pamanīti Krievijas triecienlidmašīnas, vēlāk bezpilota lidaparātu kustība izplatījās vairākos reģionos, un tur tika izsludināta gaisa uzlidojuma trauksme. Saskaņā ar gaisa spēku sniegto informāciju viņi lido daudzos Ukrainas reģionos.

06:52. Pēc sprādzieniem Kropivnickas pilsētā vairākos mikrorajonos pazuda elektrība. Tāpat dažās apdzīvotās vietās avārijas gadījumā tika pārtraukta elektroapgāde, ziņoja reģionālie elektrotīkli.

06:42. "Masīvs raķešu uzbrukums Zaporožjei. Krievi veica 12 raķešu triecienus. Iepriekš sagrautas 7 mājas, bojātas 35. Ir ievainoti, bojāgājušo skaits tiek precizēts," - Zaporožjes OVA.

00:10 Krievijas tiesa piespriedusi septiņu gadu cietumsodu dzejniekam, kurš četru rindu dzejolī kritizējis Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, ceturtdien paziņojusi nevalstiskā organizācija "OVD-Info".

51 gadu vecais Alkesandrs Bivševs 2022.gada martā sociālās saziņas vietnē "Facebook" publicēja dzejoli, kurā teikts, ka Ukraina tiek apšaudīta ar raķetēm un "Kremlis ir noraidījis sirdsapziņu un morāli".

Dzejolis noslēdzas ar jautājumu armijai, kādēļ tajā nav krievu Štaufenberga, kas ir atsauce uz vācu virsnieku Klausu fon Štaufenbergu, kurš 1944.gadā centās nogalināt nacistiskās Vācijas līderi Ādolfu Hitleru, taču atentāts neizdevās.

Krievijas prokuratūra dzejolī saskatīja slēptus nāves draudus Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un apsūdzēja Bivševu par "aicinājumiem uz terorismu", norādīja "OVD-Info".

Prokuratūra arī apsūdzēja dzejnieku par viltus informācijas izplatīšanu par Krievijas armiju, jo viņš sociālajos tīklos bija ievietojis attēlu, kurā redzams kāda Ukrainas ciemata drupas.

Tiesa 19.martā atzina Bivševu par vainīgu abos apsūdzības punktos un piesprieda viņam septiņu gadu cietumsodu, paziņo "OVD-Info".

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais