Ukrainas kara 757. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:08]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 21. martā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:08 Francijas prezidenta Emanuela Makrona mēģinājums nosūtīt karaspēku uz Ukrainu, var būt pirmais NATO oficiālās militārās klātbūtnes domino kauliņš kara plosītajā valstī, vēsta laikraksts Newsweek.

Nikolass Tencers, Eiropas politikas analīzes centra vecākais līdzstrādnieks un grāmatas Notre Guerre autors, sacīja, ka Makrona pavērsiens bija "ļoti patiess".

21:11 Bahmutas virzienā ukraiņu aizsargi diennakts laikā atvairīja 14 Krievijas iebrucēju uzbrukumus. Diennakts laikā reģistrētas 67 militāras sadursmes.

Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs Facebook ziņoja, ka Kupjanskas virzienā ienaidnieks ar aviācijas atbalstu veicis neveiksmīgu uzbrukumu Ukrainas aizsardzības spēku pozīcijām ciema rajonā. Sinkovka, Harkovas apgabals. Turklāt viņš veica gaisa triecienu Nadeždas ciema apgabalā Luganskas apgabalā, un vairāk nekā 10 apmetnes tika pakļautas artilērijas un mīnmetēju apšaudei šajā virzienā.

Limanas virzienā ukraiņu karavīri atvairīja 10 ienaidnieka uzbrukumus, jo īpaši Luhanskas apgabala Belogorovkas un Doņeckas apgabala Ternijas, Spirnejas, Veselo, Rozdolovkas apmetņu apgabalos. Okupanti veica gaisa triecienu arī Doņeckas apgabala Novosadovas apmetnes rajonā, un vairāk nekā 15 apmetnes tika bojātas artilērijas un mīnmetēju apšaudi.

20:52 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien, ar video zvana starpniecību uzrunājot Eiropas Savienības (ES) līderus, uzsvēris, ka Ukrainas armijai ir būtiski saņemt vairāk munīcijas.

Zelenskis ES samitā sacīja, ka tas, cik maz Ukrainas armija spēj frontē izmantot artilēriju, ir pazemojoši Eiropai, jo Eiropa var nodrošināt vairāk. Viņš uzsvēra, ka ir būtiski to pierādīt tagad.

Ukrainas prezidents arī nosodīja kā netaisnīgu situāciju, kurā "Krievijas piekļuve Eiropas lauksaimniecības tirgum joprojām ir neierobežota", kamēr imports no Ukrainas tiek ierobežots.

"Kad Ukrainas graudus izber uz ceļiem vai dzelzceļa sliedēm, uz Eiropu joprojām tiek transportēta Krievijas produkcija, kā arī preces no [Krievijas diktatora Vladimira] Putina kontrolētās Baltkrievijas - tas nav godīgi," sacīja Zelenskis.

19:00. Krievijas naftas kompānijai Lukoil, pēc vairākiem ukraiņu bezpilota lidaparātu triecieniem naftas pārstrādes rūpnīcām Ņižņijnovgorodas un Volgogradas apgabalos, radušās grūtības apgadāt savu degvielas uzpildes staciju tīklu ar benzīnu. Krievijas mediji ziņo, ka Lukoil apsver iespēju sākt benzīna piegādes no Baltkrievijas 30-50 tūkstošu tonnu apjomā mēnesī. Pēc vairākiem Ukrainas uzbrukumiem Lukoil naftas pārstrādes rūpnīcām, uzņēmums jau tagad piedzīvo jaudas trūkumu. Saskaņā ar no avotiem iegūto informāciju degvielas piegādes ilgums no Baltkrievijas būs atkarīgs no Ņižņijnovgorodas naftas pārstrādes rūpnīcas remontdarbu laika un vispārējās situācijas Krievijas degvielas tirgū, ziņo dialog.ua.

18:00. Cīņas starp krievu brīvprātīgajiem un Krievijas armiju Belgorodas apgabalā kļūst arvien sīvākas. Pilsētas iedzīvotāji ziņo par mīnu sprādzieniem un šāviņiem pilsētas ielāss. Aculiecinieki stāsta, ka ielas ir praktiski tukšas, jo daudzi iedzīvotāji ir spiesti pamest savas mājas, lai meklētu drošību. Savukārt tie, kas palikuši, dod priekšroku palikt patversmēs, baidoties no apšaudes, ziņo dialog.ua. Portāls kyivindependent.com ziņo, ka Belgorodā tika bojāti vairāk nekā 30 dzīvokļi sešās dzīvojamās ēkās, sporta arēna, izglītības iestāde, 10 automašīnas un elektrolīnijas, atstājot 5 000 iedzīvotāju uz laiku bez elektrības, atsaucoties uz Belgorodas gubernatoru Vjačeslavu Gladkovu.

16:55. Šodien Kijevā, tiekoties ar savu Ukrainas kolēģi Rustemu Umerovu, Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs paziņoja, ka Igaunija nosūtīs Ukrainai nākamo militārās palīdzības paketi 20 miljonu eiro vērtībā. "Komplektā ietilpst prettanku ieroči, sprāgstvielas, dažāda veida artilērijas munīcija, gāzmaskas, snaiperu aprīkojums, mazāka kalibra munīcija un daudz kas cits. Mēs izveidojām šo pakotni, koncentrējoties uz to, lai sniegtu maksimālu labumu Ukrainai, vienlaikus nodrošinot, ka nemazinās Igaunijas aizsardzības gatavība," sacīja aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs. Jaunākajā palīdzības paketē iekļauti 155 mm kalibra lādiņi, kas ir Igaunijas papildu ieguldījums Eiropas Savienības iniciatīvā nosūtīt uz Ukrainu vienu miljonu šāviņu, ziņots Igaunijas Aizsardzības ministrija.

15:37. Igaunijas parlaments trešdien pieņēma likumu, kas paredz izbeigt Igaunijas un Krievijas līgumu par savstarpējo tiesisko palīdzību.

Likumprojektu bija iesniegusi valdība un par līguma izbeigšanu nobalsoja 52 deputāti. Līguma izbeigšanas iemesls ir Krievijas militārā agresija pret Ukrainu.

Līgums tika parakstīts 1993.gadā un stājās spēkā 1995.gadā.

14:45. Krievijas uzbrukums pie Avdijivkas pēdējo nedēļu laikā kļuvis lēnāks, domājams, lielo zaudējumu dēļ, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā publiskajā ziņojumā par karu Ukrainā. Krievijas armija cenšas paplašināt kontroles zonas uz ziemeļrietumiem no Doneckas un visdrīzāk veic uzbrukumu pie Orļivkas, Toneņkes, Pervomaiskas un Neveļskes, norāda britu izlūki. "Pēdējo nedēļu laikā krievu virzība palēninājusies, kā šķiet, daļēji būtisko zaudējumu dēļ, kas pieredzēti uzbrukuma gaitā Avdijivkā," teikts ziņojumā. Situācija šajā frontes sektorā saglabājas nestabila, bet karavīru un munīcijas deficīts, kas vērojams Ukrainas armijā, visticamāk ierobežo ukraiņu spējas noturēt pozīcijas, norāda izlūkdienests.

13:55. Tiesa Francijā pirmo reizi piešķīrusi patvērumu Krievijas pilsonim, kas no savas valsts aizbēdzis tur izvērstās mobilizācijas dēļ, vēsta Krievijas avīze "Kommersant", atsaucoties uz Krievijas pilsoņa advokāti Jūliju Jamovu. Francijas Bēgļu un bezvalstnieku aizsardzības birojs (OFPRA) sākotnēji atteicies piešķirt Krievijas pilsonim bēgļa statusu, bet viņš šo lēmumu pārsūdzējis Nacionālajā patvēruma jautājumu tiesā.Atšķirībā no citām reizēm, kad pārsūdzēts OFPRA atteikums, tiesnešus šoreiz izdevies pārliecināt, ka universitātes absolventu, kas pēc mācībām kara katedrā ieskaitīts rezervē, varasiestādes var iesaukt armijā un nosūtīt karot uz Ukrainu, sacīja advokāte. Prasības iesniedzējam par labu nācis tas, ka viņa rīcībā bijuši ar iesaukumu saistītie dokumenti, arī pavēstes oriģināls, skaidroja advokāte.

Tas, ka Krievijā ieviestas elektroniskās pavēstes, dezertieriem var atvieglot patvēruma piešķiršanas procesu. Tagad viņiem nebūs jāgaida, kad pavēste tiek izsniegta fiziskā formā, lai iegūtu pierādījumu iesaukšanai, bet pietiks ar elektronisko kopiju platformā "Valsts pakalpojumi", norādīja Jamova.

12:48. Čehijas Republikas Kopienu palāta nodēvē Krievijas valdošo režīmu par lielāko draudu savas valsts drošībai. Turklāt Čehijas parlamentārieši paziņoja, ka nepieciešams turpināt atbalstīt Ukrainu, lai aizsargātu savas valsts drošības intereses, informē ceskenoviny.cz.

«Pašreizējais teroristiskais režīms Krievijā ar savu ekspansionismu un mēģinājumiem paplašināt ietekmes sfēru Ukrainā un citās Eiropas valstīs, ko pavada kara noziegumi, ir vislielākais drauds Čehijas drošībai; Tāpēc Čehijas pamatinteresēs ir, lai Putina karš pret Ukrainu nevainagotos ar panākumiem, lai Ukraina aizstāvētu sevi un atjaunotu savu teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās un lai Krievijas režīms efektīvi atturētos no turpmākas agresijas pret Eiropu. " teikts apstiprinātajā rezolūcijā.

12:07. Krievijai daļa sava karaspēka ir jāizved no Ukrainas un jāpārvieto uz Belgorodas apgabalu.

Krievijas atbrīvošanas spēku operācija Belgorodas apgabala pierobežā piespiedusi Krievijas bruņotos spēkus novājināt fronti. Daļa okupācijas spēku tiek izvesta no Ukrainas, lai aizsargātu savas teritorijas. Par to raksta dialog.ua, atsaucoties uz “Bloomberg”. Šobrīd nav zināms, par cik lielu karaspēka daļu ir runa.

11:00. Vakar, 20. martā, ap pulksten 11.00 poļu zemnieki sāka bloķēt pasažieru autobusu kustību līnijā "Medika - Šegini" uz Polijas - Ukrainas robežas. Ap pulksten 16:00 šajā kontrolpunktā satiksme tika pilnībā bloķēta gan Ukrainas, gan Polijas virzienā. Šorīt, plkst.9.00 Ukrainas robeždienesta spīkers Andrijs Demčenko paziņoja, ka robežšķērsošanas līnija ir atbloķēta. Tomēr šobrīd vēl četri kontrolpunkti joprojām ir bloķēti. Kopumā šajos četros kontrolpunktos rindās ir līdz 850 kravas automašīnām. Ziņo dialog.ua.

10:05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 433 840 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 750 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6832 tankus, 13 074 bruņutransportierus, 10 740 lielgabalus un mīnmetējus, 1018 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 721 zenītartilērijas iekārtu, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8365 bezpilota lidaparātus, 1922 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 242 automobiļus un autocisternas, kā arī 1741 specializētās tehnikas vienību.

09:26. Latvijas iniciētā dronu koalīcija uz Ukrainu sāk veidot pirmās sūtījumu pakotnes, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" pastāstīja aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Dronu koalīcijas darbā un lēmumu pieņemšanā ir divas šķautnes - starptautiskā un nacionālā. Starptautiski koalīcijā jau apvienojušās desmit valstis, un vēl Austrālija apsverot iespēju pievienoties. "Ir svarīgi, lai valstis ar attīstītu bāzi pievienotos gatavībai atbalstīt Ukrainu," akcentēja politiķis.

08:45. ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans, trešdien viesojoties Kijivā, mudināja ukraiņus "ticēt ASV".

"Tas nozīmē, ka Ukraina pēc šī kara būs suverēna, neatkarīga, brīva, spējīga atturēt no turpmākas agresijas, ar spēcīgu, dinamisku demokrātiju, ar dziļi demokrātiskām institūcijām, ar ekonomiku, kas attīstās ne tikai tradicionālajās jomās, bet arī augsto tehnoloģiju jomās, jomās, kurās jūs ieviešat inovācijas, un pat Krievijas uzbrukumu apstākļos jūs ieviešat inovācijas," sacīja Salivans. "Tas ir tas, ko nozīmē uzvara."

08:05. Krievijas raķešu uzbrukuma laikā Kijivai pagājušajā naktī tika notriektas aptuveni 30 raķetes, paziņoja Kijivas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko.

"Pēc 44 dienu pauzes ienaidnieks atkal sāka raķešu uzbrukumu Kijivai. Ienaidnieks izmantoja spārnotās raķetes H-101/H-555/H-55 no stratēģiskajiem bumbvedējiem Tu-95MS un ballistiskās raķetes no Krievijas teritorijas," platformā "Telegram" ziņo Popko.

07:08. Krievija ceturtdienas rītā ar raķetēm apšaudījusi Kijivu, galvaspilsētā un apgabalā darbojas pretgaisa aizsardzības sistēma.Ukrainas armijas gaisa spēki ziņo, ka raķetes, kas atradās Žitomiras un Rivnes apgabalu gaisa telpā, pastāvīgi mainīja kursu un galu galā aizlidoja Kijivas virzienā.

00:10. Krimas tilts joprojām būs svarīgs Kremlim, kā transporta artērija, kas savienos "kontinentālo daļu" un īslaicīgi okupēto pussalu. Tas teikts Defense Express materiālā.

Izdevums atgādina, ka krievu okupanti realizē projektu par dzelzceļa izbūvi no Rostovas uz Krimu caur uz laiku okupētajām Mariupoli un Berdjansku gar Azovas jūru. Ir publiski pieejami fotokadri, kas apliecina faktu, ka krievi ir sākuši ielikt dzelzceļa sliežu ceļu. Tajā pašā laikā Putins sacīja, ka šī dzelzceļa būvniecībai jākļūst par "alternatīvu" "Krimas tiltam".

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais