Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Aprīlī Lietuvā ieradīsies pirmie 20 Vācijas brigādes karavīri

© Romāns Kokšarovs/f64

Aprīļa sākumā Lietuvā ieradīsies pirmie 20 Vācijas brigādes karavīri, bet līdz gada beigām to skaits sasniegs 150, trešdien paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Tā norādīja, ka militārpersonas, kas Lietuvā ieradīsies aprīlī, tiks izvietotas Viļņā un veidos Vācijas brigādes galveno štāba elementu. Šīs militārpersonas būs atbildīgas par brigādes izvietošanas plānošanu Lietuvā, vienosies par prasībām militārajai infrastruktūrai, kā arī palīdzēs Vācijas karavīru pārdislocēšanā uz Lietuvu.

Pēc ministrijas sniegtās informācijas, 80% Vācijas karavīru dienēs Šalčininku rajona Rūdninku poligonā, kur pirms tam jāpabeidz militārā infrastruktūra, bet pārējie būs izvietoti Jonavas rajona Ruklā, kur atrodas Lietuvā izvietoto NATO spēku bāze.

"Šobrīd Rūdninku poligonā notiek intensīva sagatavošanās turpmākai būvniecībai - tiek izbūvēti iekšējie ceļi un poligons tiek atmīnēts. Tiks izbūvētas administratīvās ēkas Vācijas brigādei, mācibu teritorija, šautuves un cita mācībām nepieciešamā infrastruktūra," norāda Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Jau vēstīts, ka Lietuvas un Vācijas aizsardzības ministri Arvīds Anušausks un Boriss Pistoriuss decembrī Viļņā parakstīja plānu Vācijas armijas brigādes izvietošanai Lietuvā. Plānā izklāstīti termiņi militāro vienību pārvietošanai un saistības karavīru ģimenes locekļu dzīves apstākļu nodrošināšanai.

Parakstītais plāns paredz, ka Vācijas brigādes karavīri Lietuvā ieradīsies pakāpeniski un pilnībā brigāde Lietuvā tiks dislocēta līdz 2027.gadam.

Atbilstoši plānam Vācijas brigādes pamatu veidos pieci bataljoni, arī tanku un artilērijas bataljoni. Kopumā Vācija plāno Lietuvā izvietot ap 5000 karavīru un civilpersonu kopā ar ģimenes locekļiem.

Vācijas karavīri būs bāzēti Rūdninkos un Ruklā. Daļa Vācijas brigādes pārstāvju dzīvos Viļņā un Kauņā, kā arī citviet Lietuvā tiks izveidoti papildu loģistikas punkti.

Vācija vada kopš 2017.gada Lietuvā izvietoto NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu, un Lietuvā ir dislocēti apmēram 800 Vācijas karavīru. Līdz 2026.gadam to plānots integrēt jaunajā brigādē.