Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Somija sāk cīņu ar migrantu kontrabandu uz Krievijas robežas; aizdomās tiek turēti vairāki desmiti cilvēku

© pexels.com

Somija tur 35 cilvēkus aizdomās par migrantu kontrabandas organizēšanu uz Krievijas robežas, ziņoja raidsabiedrība YLE.

Somijas robežsardzes dienests ir sācis izmeklēt apmēram 20 lietas, kas saistītas ar nelikumīgas iekļūšanas Somijā no Krievijas organizēšanu.

Nelegālas robežas šķērsošanas organizēšana paredz situācijas, kad patvēruma meklētāji par naudu tiek pārversti uz norādītām vietām un viņiem tiek noformēti dokumenti iebraukšanai vai izbraukšanai. Daļa pašlaik izmeklēto gadījumu ir saistīti ar migrantu pārvešanu caur Somiju uz citām Eiropas valstīm.

Robežsardzes dienests iepriekš paziņoja, ka cilvēku kontrabandisti pārsvarā darbojas attālināti otrpus robežai, tomēr starp viņiem ir arī personas Somijā. Starp aizdomās turētajiem ir Irākas, Sīrijas un Krievijas pilsoņi. Daudzos gadījumos ir runa par organizēto noziedzību.

Somijas cebtrālā kriminālpolicija pagājušonedēļ paziņoja, ka apmēram 200 patvēruma meklētāju, kas nokļuvuši Somijā pār Krievijas robežu, ir pazuduši.

Vairums lietu tika sāktas novembrī vai decembrī, kad Somijā pār Krievijas robežu ieradās vairāk nekā 1000 patvēruma meklētāju no trešajām valstīm.

Kopš pērnā gada augusta Somijā šādi nokļuva 1300 patvēruma meklētāju no 29 valstīm.

Somijas ārlietu ministre Elina Valtonena šomēnes aicināja Eiropas Savienību (ES) izstrādāt kopīgu atbildi uz to, ka Krievija izmanto kā ieroci migrāciju uz ES.

Somijas tiesībsargājošās iestādes ir paziņojušas, ka starp migrantiem, kas pēdējos mēnešos iekļuvuši Somijā, šķērsojot Krievijas robežu, var būt vairāki desmiti potenciāli bīstamu personu.