Ukrainas kara 756. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:49]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 20. martā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

21:49 Eiropas Komisija (EK) no kopumā 50 miljardu eiro lielā palīdzības fonda trešdien Ukrainai nosūtījusi pirmo 4,5 miljardus eiro lielo finanšu palīdzības daļu.

Finanšu palīdzība ir "izšķiroša, lai palīdzētu Ukrainai uzturēt valsts funkcionēšanu", paziņojumā norādīja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Finanšu atbalsts iecerēts, lai stiprinātu Ukrainas valsts finanses, arī pensiju un algu izmaksas, pamata valsts pakalpojumu nodrošināšanu.

Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs, kas trešdien ir vizītē Briselē, pateicās Eiropas Savienībai par visu finanšu atbalstu, ko Ukraina saņēmusi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma pirms diviem gadiem.

"Ukraina to vienmēr atcerēsies un novērtēs," sacīja premjers.

20:44 Leģiona "Krievijas brīvība", RDK un Sibīrijas bataljona reids Belgorodas un Kurskas apgabala teritorijā sasniedza noteiktus mērķus, taču daži no tiem joprojām ir īstenošanas procesā.

"Mērķis bija demonstrēt, ka šie cilvēki (nemiernieki - red.) pastāv un nav pazuduši, tas ir pirmkārt. Otrkārt, ka viņu skaits palielinās. Šoreiz reidā piedalījās arī Sibīrijas bataljons un brīvprātīgie no Čečenijas. Treškārt, bija jāparāda pierobežas reģionu iedzīvotājiem, ka Krievija pret viņiem ir absolūti vienaldzīga,” teletona laikā sacīja militārais eksperts Aleksandrs Musienko.

Viņš arī piebilda, ka Putins pēc reida pirmo reizi atzinis, ka Krievijā ir pilsoņu karš.

19:40 Spānijas Aizsardzības aprīkojuma un divējāda lietojuma tehnoloģiju tirdzniecības un kontroles starpresoru padome apstiprināja 20 galveno kaujas tanku Leopard 2A4 piegādi Ukrainai. Par to ziņo Infodefensa.

18:47 Krievijas armija vairākas reizes uzbruka ukraiņu aizstāvju pozīcijām Zaporožjes un Hersonas apgabalos, taču, zaudējot desmitiem karavīru, atgriezās savās pozīcijās.

Kā informē Dienvidukrainas Aizsardzības spēki, šajā darbības zonā, neskatoties uz ievērojamiem zaudējumiem, ienaidnieks neatsakās no nodomiem izspiest Ukrainas bruņoto spēku vienības no ieņemtajām pozīcijām. Konkrēti, dienas laikā iebrucēji veica vienu uzbrukumu Dņepras kreisajam krastam un sešas reizes iebruka ukraiņu pozīcijās Zaporožjes apgabala Rabotino apgabalā. Visos gadījumos ienaidnieks darbojās grupās, kuru skaits bija līdz atdalīšanai. Uzbrukumi notikuši bez bruņutehnikas atbalsta.

18:00. Lietuvas valdība trešdien apstiprināja 35 miljonu eiro piešķiršanu Čehijas ierosinātajai iniciatīvai par munīcijas iegādi un nodošanu Ukrainai.

17:20. Pirmajiem Čehijas iniciatīvas ietvaros iepirktajiem artilērijas šāviņiem Ukrainā būtu jānonāk ne vēlāk kā jūnijā, uzskata Čehijas Aizsardzības ministrija.

16:15. Krievijas armija veikusi raķešu uzbrukumu Harkovai, nogalinot 3 cilvēkus un ievainojot vēl 5 cilvēkus. Trieciens tika veikts aptuveni pulksten 13:00. Mērķis bija uzņēmums Harkovas Holodnogorskas rajonā. Bojāta augstceltne, privātā uzņēmuma ēka un automašīnas, kā arī izcēlies ugunsgrēks. Krievijas armija uzbrukusi 8 stāvu ēkai, tipogrāfijai, kā arī mēbeļu un krāsu izstrādājumu ražošanas ceham. Portālam dialog.ua ziņojis Harkovas apgabala policijas Izmeklēšanas nodaļas vadītājs Sergejs Bolvinovs.

15:12. Polijas zemnieki bloķējuši pasažieru autobusu kustību Medika-Šegini kontrolpunktā uz robežas ar Ukrainu. Protestētāji plāno bloķēt autobusus, kas iebrauc un izbrauc no valsts. Protesta dalībnieki plāno atļaut iebraukt un izbraukt no Polijas pa vienam autobusam ik pēc divām stundām. Tā Ukrainas robeždienesta priekšsēdētājs pulkvedis Andrejs Demčenko pavēstija portālam pravda.com.ua.

Kā skaidro Demčenko, no Polijas robežsargiem pagaidām nav saņemta informācija par to, cik ilgi šādas protesta akcijas turpināsies. Polijas pusei jāinformē, ja situācija mainās vai ir pieejama papildu informācija, norādīja virsnieks.

14:10. Krievijas apšaudē Dņepropetrovskas apgabala Siņeļņikovskas rajonā ievainoti seši cilvēki, tostarp 2 bērni. Cietušo vidū ir 13 gadus veca meitene un 15 gadus vecs zēns. Sagrautas 5 privātmājas, aizskarti elektrības vadi un gāzes vads.

No rīta krievi ar artilēriju apšaudījuši arī Nikopoli. Tā rezultātā cieta 27 gadus vecs vīrietis, pilsētā nodarīti bojājumi veikalam un komunālajām saimniecībām, kā arī atsevišķiem mājokļiem, saimniecības ēkām un automašīnām. Atsaucoties uz Dņepropetrovskas militārās pārvaldes vadītāju Sergeju Lisaku, informē pravda.com.ua.

13:05. Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs paziņojis par priekšlaicīgu skolēnu brīvlaika sākšanos reģionos, kas robežojas ar Ukrainu, un iebraukšanas ierobežojumu septiņās apdzīvotās vietās Graivoronskas pilsētas rajonā, no kurām iepriekš tika sākta iedzīvotāju pārvietošana. Iebraukšanas vietās tiks izvietoti kontrolpunkti. Iedzīvotāji uz īsu brīdi varēs iekļūt savās mājās, lai pabarotu dzīvniekus. Reģionālās varas iestādes turpina pārliecināt cilvēkus pamest pierobežas zonas. Ziņo pravda.com.ua.

12:58. Pāvests Francisks trešdien atkārtoti aicinājis rīkot sarunas par karu pārtraukšanu Ukrainā un Gazas joslā. "Nekad neaizmirsīsim, ka karš vienmēr ir sakāve. Kara laikā mēs nevaram virzīties uz priekšu. Mums jādara viss iespējamais, lai runātu, lai vestu sarunas," sacīja Francisks.

12:43. Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihals Briselē tikās ar Eiropas Savienības augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzepu Borelu, ziņo pravda.com.ua. Tikšanās laikā abas amatpersonas apsprieda turpmāko militāro palīdzību Ukrainai, tostarp Eiropas Miera fonda un Eiropas Aizsardzības rūpniecības stratēģijas ietvaros.

Šmihals izteica arī pateicību Borelam par lēmumu piešķirt papildu piecus miljardus eiro militārajam atbalstam Ukrainai.

11:57. Krievijas pilsētai Engelsai, kur atrodas militārais lidlauks, šorīt masveidā uzbrukuši lidroboti. Uzbrukumu organizēja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde, ukraiņu ziņu aģentūrai UNIAN apstiprināja avots izlūkdienestos. Lidrobotu uzbrukums bija efektīvs un mērķiem ir trāpīts, atklāja avots, piebilstot, ka informācija par rezultātiem tiek precizēta.

10:45. Latvijas un Čehijas Aizsardzības ministrijas 19.martā Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē Ramšteinā, Vācijā parakstīja Saprašanās memorandu par sadarbību militāri tehniskās palīdzības jomā Ukrainai, kas paredz lielkalibra munīcijas iegādes Ukrainas vajadzībām, informē Aizsardzības ministrija. Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) norāda, ka šī iniciatīva ir būtiska, lai Ukrainas sabiedrotajiem nodrošinātu nepieciešamās kaujas spējas.

Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksme apvieno vairāk nekā 50 valstis visā pasaulē, un tā tika izveidota ar mērķi kolektīvi atbalstīt Ukrainu, lai sniegtu atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem pēc Krievijas pilna mēroga karadarbības uzsākšanas.

10:20. Krievijas Valsts dome otrdien otrajā un trešajā lasījumā pieņēmusi likumprojektus, kas atbrīvo no kriminālatbildības personas, kuras parakstījušas līgumu ar Krievijas Aizsardzības ministriju par piedalīšanos karā pret Ukrainu.

Ar šiem likumprojektiem tiek izdarīti grozījumi Krimināllikumā un Kriminālprocesa kodeksā, kā arī likumā par militāro dienestu. Atvieglojumi attieksies uz personām, kuras izdarījušas maznozīmīgus vai vidēji smagus noziegumus un atrodas izmeklēšanas vai tiesas procesā, kā arī uz personām, kuras jau ir notiesātas.

09:10. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 433 090 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 700 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6828 tankus, 13 058 bruņutransportierus, 10 714 lielgabalus un mīnmetējus, 1017 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 721 zenītartilērijas iekārtu, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8355 bezpilota lidaparātus, 1922 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 198 automobili un autocisternu, kā arī 1738 specializētās tehnikas vienības.

08:25. Krievija plāno evakuēt apmēram 9000 bērnus no Belgorodas apgabala, jo to apšauda Ukraina, otrdien paziņoja Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs. Bērni tiks pārvesti no Belgorodas apgabala uz austrumiem, tālāk no Ukrainas robežas, sacīja gubernators.

Dienu pirms tam Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņoja, ka Kremlis grib izveidot buferzonu, lai palīdzētu aizsargāt pierobežas apgabalus no Ukrainas tāldarbības triecieniem un pārrobežas uzbrukumiem.

07:11.Eiropas Savienība (ES) atjaunos muitas tarifus atsevišķu Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, otrdien vienojās sarunu dalībnieki no ES Padomes un Eiropas Parlamenta.

Vienošanās attiecas uz olām, putnu gaļu, cukuru, kukurūzu, auzām, putraimiem un medu. Nākotnē šīm precēm tiks noteikta kvota, līdz kuras sasniegšanai tās var pārdot ES bez muitas nodevas, bet kvotas pārsniegšanas gadījumā atkal stāsies spēkā muitas nodeva. Atcelta muitas nodeva arī turpmāk attieksies uz kviešu importu. Saskaņā ar provizorisko vienošanos šie noteikumi būs spēkā līdz 2025.gada jūnijam.

00:10. Kanāda piešķir 30 miljonus dolāru Čehijas iniciatīvai munīcijas iegādei Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.