Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Lukašenko lēmums liek smieties Lietuvas ekonomistiem un politiķiem

© Pixabay.com

Baltkrievija nolēmusi piemērot savas sankcijas pret Lietuvu, pārtraucot dažu sankcijām nepakļautu preču importu: pārtiku, apģērbu un sadzīves tehniku ​​no Lietuvas. Tiesa, Lietuvas ekonomisti un politiķi par šādiem Lukašenko lēmumiem tikai smejas, raksta tv3.lt.

Lietuva uz Baltkrieviju eksportē ļoti nelielu daļu Lietuvas izcelsmes produkcijas. Kopš 1. marta Lietuva uz robežas ar Baltkrieviju ir slēgusi vēl divus robežkontroles punktus: Lavoriškiu un Raigardo.

"Savlaicīgi pieņemti lēmumi saistībā ar nacionālās drošības izaicinājumiem un pati ģeopolitiskā situācija - lūk, kas ir pamatā jaunajiem aizliegumiem," februāra beigās sacīja Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

Baltkrievijas atbilde nebija ilgi jāgaida. Lukašenko režīms paziņoja, ka pārtrauc dažādu preču importu no Lietuvas, piemēram, pārtikas, alkohola, apģērbu, sadzīves tehnikas un automašīnu detaļu ievešanu.

“Vislielākā ietekme no tā būs Baltkrievijas pilsoņiem, bet ietekme uz Lietuvas eksportētājiem tiešām ir ļoti maza, papildu signāls meklēt jaunus tirgus, par ko mēs runājam jau sen,” saka Gabriels Landsberģis.

"Baltkrievija aizvērs atlikušos logus, izolējoties vēl vairāk, un viņu dzīve noteikti neuzlabosies," saka ekonomists Mariuss Dubņikovs.

Pērn Lietuva uz Baltkrieviju eksportēja preces aptuveni 1,7 miljardu eiro vērtībā. Lai gan eksporta apjoms pērn pieauga gandrīz par piekto daļu, Lietuvas izcelsmes preces veido tikai četrus procentus no eksporta. Tā sauktais reeksports ir arī preces no citām ārvalstīm, kas caur Lietuvas starpniekiem nonāk Baltkrievijā.

“Ekonomiskā ietekme uz Lietuvu būs minimāla, jo pērn Baltkrievija veidoja tikai 0,3 procentus no Lietuvas kopējā eksporta apjoma un Baltkrievija ieņēma tikai 45. vietu Lietuvas eksporta struktūrā. Šajā kontekstā Polija un Vācija pērn bija lielākie eksporta tirgi,” apstiprina Lietuvas Citadeles bankas ekonomists Aleksandrs Izgorodins. "Baltkrievija grib parādīt, ka arī mēs varam kaut ko aizliegt, un tagad no mums baidās.”

Tiesa, pēc ekonomistu domām, nelielai daļai Lietuvas uzņēmēju, kuri savu produkciju joprojām eksportēja uz Baltkrieviju, nāksies meklēt jaunus noieta tirgus.

Lietuvas pārvadātāji arī publiski pauda, ​​ka pēc sankciju ieviešanas preču plūsma vienkārši varētu biežāk ceļot caur citām valstīm, piemēram, Poliju.