Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

[papildināts] No amata atkāpies Lietuvas aizsardzības ministrs

© Pixabay

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks paziņojis par atkāpšanos, piektdien pavēstīja valdība. Faktu, ka premjerministre Ingrīda Šimonīte saņēmusi Anušauska paziņojumu par atkāpšanos, apstiprināja valdības preses dienests.

"Lietuvas Republikas valdības preses dienests apstiprina, ka šodien, 15.martā, premjerministre Ingrīda Šimonīte saņēmusi paziņojumu par aizsardzības ministra Arvīda Anušauska atkāpšanos," teikts paziņojumā.

"Komentāri par premjerministres lēmumiem tiks sniegti pirmdien, 18.martā," norādīja preses dienests.

Sestdien Anušausks tiekas ar prezidentu Gitanu Nausēdu.

Kā pavēstīja prezidenta birojs, tikšanos lūdzis ministrs.

Papildināts ar ministru prezidentes komentāriem:

Šimonīte sestdien sociālajā tīklā "Facebook" skaidroja, ka ministra paziņojums par atkāpšanos "nav saistīts ar kaut kādām negaidītām izmaiņām Lietuvas nacionālās drošības jomā, draudu izmaiņām vai kaut kādām negatīvām liecībām par ministrijas darbību".

"Tas lielākā mērā ir saistīts ar cerībām uz to, lai valdības pilnvaru atlikušajā laikā tiktu darīts vairāk un ātrāk, nekā tas ir darīts līdz šim, lai Lietuva justos drošība," skaidroja premjere.

"Izdarīts nav maz, bet atlikušie deviņi mēneši ir ilgs laiks, un šī Seima sesija ir ārkārtīgi svarīga, lai pieņemtu lēmumus, kam nepieciešama maksimāla iesaiste," norādīja Šimonīte.

Viņa pauda nožēlu, ka informācijas noplūde par Anušauska atkāpšanos "izraisīja dažādas spekulācijas".

"Tomēr vēlos uzsvērt, ka valdība ir politisks veidojums, tāpēc arī izmaiņas tajā notiek tad, kad šādas izmaiņas ir nepieciešamas," pauda premjere.

Jau ziņojām, ka piektdien portāls "Delfi.lt", atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēstīja, ka Anušausks atkāpsies no amata un viņa vietā par aizsardzības ministru varētu kļūt Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns.

60 gadu vecais Anušausks ir konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" pārstāvis. Aizsardzības ministra amatā viņš ir kopš 2020.gada decembra. Ar stingro atbalstu Ukrainai viņš šajā laikā ir kļuvis par vienu no populārākajiem politiķiem Lietuvā un sabiedriskās domas aptaujās viņa popularitātes reitings atpaliek tikai no Nausēdas.