Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: Neiroloģisās slimības kļuvušas par biežāko nāves cēloni pasaulē

© Unsplash

Neiroloģiskie stāvokļi, sākot no migrēnas līdz insultam, Parkinsona slimībai un demencei, tagad ir galvenais sliktas veselības cēlonis visā pasaulē, izraisot 11,1 miljonu nāves gadījumu 2021. gadā, atklājuši pētījumi.

Cilvēku skaits, kas dzīvo ar nervu sistēmas traucējumiem vai mirst no tiem, pēdējo trīs gadu desmitu laikā ir dramatiski pieaudzis, un 2021. gadā tie bija 43% pasaules iedzīvotāju — 3,4 miljardi cilvēku, liecina pētījums, kas publicēts žurnālā „Lancet.”

Pētījumā par globālo slimību, traumu un riska faktoru slogu veiktā analīze liecina, ka kopējais invaliditātes, slimību un priekšlaicīgas nāves gadījumu skaits, ko izraisījuši 37 neiroloģiski stāvokļi, palielinājās par nedaudz vairāk kā 18% no aptuveni 375 miljoniem veselīgas dzīves gadu, kas tika zaudēti 1990. gadā līdz 443 miljoniem 2021. gadā.

Pētnieki teica, ka pieaugumu izraisīja pasaules iedzīvotāju skaita pieaugums un ilgāks paredzamais dzīves ilgums, kā arī palielināta vides, vielmaiņas un dzīvesveida riska faktoru iedarbība, piemēram, piesārņojums, aptaukošanās un diēta.

Visizplatītākie neiroloģiskie traucējumi 2021. gadā bija hroniskas galvassāpes ar aptuveni 2 miljardiem gadījumu un migrēna ar aptuveni 1,1 miljardu gadījumu visā pasaulē.