Ukrainas kara 751. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:18]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 15. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:18. Medijs pravda.com.ua. ziņo, ka no Sumu apgabala bīstamajiem rajoniem kopumā evakuēti 4523 cilvēki, tostarp 829 bērni.

21:10. Jaunākā informācija liecina, ka Krievijas raķešu triecienā Ukrainas dienvidu pilsētai Odesai piektdien nogalināti 20 un ievainoti 73 cilvēki, paziņoja Odesas apgabala valsts administrācijas vadītājs Olehs Kipers.

20:13. Krievijas raķešu uzbrukumā Odesai bojātas gāzes un elektroapgādes līnijas. Kopumā 535 mājsaimniecībām ir atslēgta elektroapgāde, bet 800 - gāzes padeve, ziņo pravda.com.ua.

19:20. Ukrainas atbalstītājiem Eiropā vajadzētu iepirkt ieročus it visur pasaulē, lai atbalstītu Kijivu tās cīņā pret Krievijas iebrukumu, piektdien sacīja Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

Kanclers solīja, ka vēl vairāk ieroču bez kavēšanās tiks iepirkti Ukrainas vajadzībām "visā pasaules tirgū".

18:17. Portugāle pievienojušies Čehijas iniciatīvai par artilērijas šāviņu iegādāšanos Ukrainas vajadzībām ārpus Eiropas Savienības un piešķirs šīm vajadzībām 100 miljonus eiro, pavēstīja Portugāles Aizsardzības ministrija.

"Ņemot vērā Portugāles saistības atbalstīt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti atbilstoši starptautiski atzītajām robežām, kā arī atbilstoši ANO Hartai un starptautiskajām tiesībām, Ministru padome šodien pieņēma rezolūciju, kas ļauj piešķirt līdzekļus šiem mērķiem 100 miljonu eiro apjomā," teikts paziņojumā.

17:19. Jaunākā informācija liecina, kaKrievijas raķešu triecienā Ukrainas dienvidu pilsētai Odesai piektdien nogalināti 16 un ievainoti 55 cilvēki, paziņoja Odesas apgabala valsts administrācijas vadītājs Olehs Kipers.

Nogalināto un ievainoto vidū ir ir vietējie iedzīvotāji, mediķi un glābēji. Uzbrukumā nogalināto cilvēku vidū ir arī Odesas mēra bijušais pirmais vietnieks.

16:43. Pēc Krievijas raķešu uzbrukuma Odesai rezultātā gājuši bojā 8 cilvēki, tostarp feldšeris un neatliekamās palīdzības dienesta darbinieks, kuri bija ieradušies sniegt palīdzību pēc pirmā sprādziena. Ievainoti 20 cilvēki, no tiem 5 glābēji. Kā arī izcēlies ugunsgrēks. Ziņo pravda.com.ua.

15:27. Leģions "Krievijas brīvība" savā “Telegram” kanālā ziņo, ka Belgorodas un Kurskas apgabalu iedzīvotāji sākuši evakuēties no bīstamajām zonām - pa nakti no reģiona aizbraukušas vairāk kā 7000 automašīnas.

Šādi dati esot iegūti no vietējiem likumsargiem un amatpersonām, kas ir opozīcijā Putina režīmam. Vēlāk brīvprātīgie paziņoja par jauniem uzbrukumiem militārajiem objektiem Belgorodā.

14:22. Makrons nosauc Kremli par Francijas ienaidnieku un paskaidro ideju par karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu.

Komentējot ideju par Rietumu karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu, Francijas prezidents sacīja, ka Parīze neatrodas kara stāvoklī ar Krievijas Federāciju un nevēlas eskalāciju, bet ja Francijas puse būs spiesta nosūtīt karaspēku uz Ukrainas teritoriju - vienīgais atbildīgais par šādu soli būs Kremļa režīms. Vēsta dialog.ua.

13:30. Krievijas spēki ar artilēriju apšaudījuši Doļinkas ciemu Zaporižjas apgabalā, nogalinot 76 gadus vecu sievieti, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Kā vēsta avoti, okupantu šāviņa šrapneļi nopļāva sievietei, kura atradās savas mājas pagalmā, nogalinot viņu uz vietas.

12:00. 15. marta pusdienlaikā Odesa nokļuva Krievijas Federācijas raķešu uzbrukumā. Zurnālisti ziņo par vairākiem sprādzieniem, raksta pravda.com.ua.

11:14. Krievijas Kalugas apgabalā naftas pārstrādes rūpnīcā piektdien trāpījuši trīs Ukrainas droni, nodarot postījumus un izraisot ugunsgrēku, vēsta "Telegram" kanāls "Astra", atsaucoties uz saviem avotiem. Rūpnīcā, kas atrodas Dzeržinskas rajona Polotņanijzavodas ciematā, nodarīti bojājumi naftas pārstrādes iekārtām.

10:44. Konsultācijās ar Ukrainu pārrunā drošības saistības un ilglaicīgu atbalstu, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM). Konsultācijas starp Latvijas un Ukrainas delegāciju notika ceturtdien, 14.martā. Konsultāciju centrā bija divpusējā vienošanās par ilglaicīgu atbalstu un drošības saistībām Ukrainai. Konsultācijās Latviju pārstāvēja ĀM politiskais direktors Andžejs Viļumsons, savukārt Ukrainas delegāciju vadīja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Igors Žovkva.

10:27. Pēc Kara izpētes institūta (ISW) analītiķu domām, krievi izmanto taktiskās un operatīvās rezerves, lai uzturētu un palielinātu uzbrukuma operācijas Ukrainas austrumos, pirms ukraiņi saņem Rietumu palīdzību, ziņo pravda.com.ua.

09:27. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 428 420 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 580 iebrucēji.

08:08. Ukrainas pretgaisa aizsardzība aizvadītajā naktī notriekusi visus 27 trieciendronus "Shahed", ko Krievija raidīja pret mērķiem Ukrainā, piektdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Droni notriekti virs Harkivas, Hersonas, Hmeļņickas, Kijivas, Kirovohradas, Mikolajivas un Vinnicas apgabaliem. Aizvadītajā naktī droni palaisti no Krievijas Krasnodaras novada un Kurskas apgabala.

07:13. Ukrainā reģistrēti aptuveni 50 gadījumi, kad Krievija raidījusi uz Ukrainu Ziemeļkorejas raķetes, paziņojis Harkivas apgabala prokuratūras vadītājs Oleksandrs Fiļčakovs.

00:10 Vācijas koncerns Rheinmetall Ukrainā plāno uzbūvēt vismaz četras ieroču rūpnīcas. Par to ziņo Le Monde.

Tiek atzīmēts, ka turpmākie uzņēmumi ražos šāviņus, militāro aprīkojumu, šaujampulveri un pretgaisa aizsardzības ieročus.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais