Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV valdības ziņojumā apgalvots, ka jāgatavojas cīņai ar “izmiršanas līmeņa” MI draudiem

© Pixabay

Jauns, ASV federālās valdības pasūtīts, ziņojums liecina, ka tai nekavējoties ir jārīkojas, lai ASV būtu gatavas mākslīgā intelekta (MI) radītajiem draudiem "izmiršanas līmenī".

Ziņojumā ir ierosinātas plašas politikas darbības, kas "radikāli mainītu MI nozari". Piemēram, tiek ieteikts aizliegt MI modeļu „apmācību”, pārsniedzot noteiktu skaitļošanas jaudas līmeni.

Tiek aicināts izveidot jaunu federālo MI aģentūru, kas varētu pieprasīt vismodernākajiem tehnoloģiju jomas uzņēmumiem, saņemt federālu atļauju "apmācīt" šādu programmatūru pārsniedzot noteiktu punktu. Tāpat Vašingtonai vajadzētu pārskatīt MI mikroshēmu ražošanas un eksporta ierobežojumus.

"Pašreizējā stadija mākslīgā intelekta attīstībā rada steidzamus un pieaugošus riskus valsts drošībai. Attīstītā MI un VMI [vispārējā mākslīgā intelekta] pieaugums var destabilizēt globālo drošību veidos, kas atgādina kodolieroču ieviešanu," teikts ziņojumā.

VMI ir hipotētiska tehnoloģija, kas var veikt lielāko daļu uzdevumu cilvēka līmenī vai augstāk. Tagad šī tehnoloģija nepastāv, taču pētnieki apgalvo, ka dodas šajā virzienā.

Tāpat publicētajā ziņojumā norādīts, ka aptuveni 80% amerikāņu domā, ka mākslīgais intelekts nejauši var izraisīt katastrofālu notikumu.