Ukrainas kara 749. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:16]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 13. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:16 ASV, kas iepriekš atteikušās piegādāt Ukrainai operatīvi taktiskās raķetes ATACMS, tagad pieļauj šo raķešu piegādes iespējas, atsaucoties uz kādu avotu, vēsta laikraksts "Wall Street Journal".

Tas esot saistīts ar progresu Pentagona centienos iegūt jaunās paaudzes sistēmu, kam dots nosaukums "Precision Strike Missile", vēsta izdevums.

Pērn ASV piegādāja Kijivai nelielu skaitu raķešu, kas spēj sasniegt mērķus 160 kilometru attālumā.

Pateicoties tam, Ukrainas armija spēja veikt triecienus Krievijas armijas tehnikai Berdjanskas un Luhanskas lidlaukos.

Laikraksts "New York Times" tolaik vēstīja, ka pret tāla darbības rādiusa (līdz 290 kilometriem) raķešu piegādēm iebilst ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Viņš sacījis, ka ASV ir ierobežotas šādu raķešu rezerves, bet piegādes Kijivai var novest pie aizsardzības spēju mazināšanās.

Līdz ar sistēmas "Precision Strike Missile" iegādi šie šķēršļi attiecībā uz raķešu piegādēm Kijivai tiks novērsti, kaut arī ASV amatpersonas vēl nav apstiprinājušas, ka lēmums jau ir pieņemts, norāda "Wall Street Journal".

21:19 Eiropas Miera fonds, kas finansē ieroču piegādes Ukrainai, tiks palielināts par 5 miljardiem eiro. Attiecīgo lēmumu atbalstīja Pastāvīgo pārstāvju Eiropas Savienībā komiteja, sacīja ES Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Jozefs Borels.

20:40 24 stundu laikā krievu iebrucēji uzbruka gandrīz visos frontes virzienos. Par to Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja vakara ziņojumā.

Tādējādi 24 stundu laikā notika 70 militāras sadursmes. Jo īpaši Kupjanskas virzienā mūsu aizstāvji atsita 4 ienaidnieka uzbrukumus Harkovas apgabala Tabaevkas un Luganskas apgabala Stelmakhovkas apmetņu apgabalos, kur ienaidnieks mēģināja izspiest vienības no to pozīcijām.

Tajā pašā laikā Liman virzienā mūsu karavīri atvairīja 5 ienaidnieka uzbrukumus Doņeckas apgabala Ternijas un Jampolovkas apmetņu rajonos, kur ienaidnieks mēģināja izlauzties cauri mūsu karaspēka aizsardzībai.

19:46 Krievijas zaudējumi Ukrainā pieauga - 24 stundu laikā Ukrainas raķetes trāpīja vienā apgabalā, kur bija koncentrēts ienaidnieka personāls.

Aizsardzības spēku aviācija uzbrukusi septiņām teritorijām, kur bija koncentrēta ienaidnieka militārā tehnika, ieroči un darbaspēks, trešdien, 13.martā, savā vakara ziņojumā ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

19:07 Vācijas kanclers Olafs Šolcs trešdien no jauna nepārprotami noraidīja iespēju, ka Ukrainai varētu tikt piegādātas vācu spārnotās raķetes "Taurus".

Piegādājot modernos ieročus Ukrainai, Vācija tiešākā veidā var tikt ievilkta konfliktā ar Krieviju, runājot Bundestāgā, apgalvoja kanclers.

"Apdomība nav kas tāds, ko var uzskatīt par vājumu, kā to daži dara. Patiesībā apdomība ir tas, uz ko šīs valsts pilsoņiem ir tiesības," sacīja Šolcs.

Viņš no jauna pauda uzskatu - ja raķetes "Taurus" tiks piegādātas Ukrainai, būs nepieciešama arī zināma vācu karavīru iesaiste, lai palīdzētu noteikt mērķus un veikt citus uzdevumus.

Opozīcijas, kā arī daži Šolca trīs partiju koalīcijas politiķi šo kanclera pieņēmumu apšauba.

"Man nav pieņemami piegādāt tālas darbības ieroču sistēmas, ko būtu saprātīgi piegādāt tikai tad, ja tiek iesaistīti vācu karavīri, kaut arī tikai ārpus Ukrainas," sacīja Šolcs.

"Tā ir robeža, ko es kā kanclers negribu pārkāpt," viņš piebilda.

Opozīcijā esošais Kristīgi demokrātiskās savienības un Kristīgi sociālās savienības (CDU/CSU) bloks ceturtdien plāno iesniegt balsošanai rezolūciju, kurā tiks pieprasīts, lai Šolca valdība piegādā "Taurus" Ukrainai.

Daudzi valdošās koalīcijas zaļo un brīvo demokrātu politiķi arī atbalsta "Taurus" piegādes Ukrainai.

Tomēr koalīcijas likumdevēji opozīcijas iepriekšējo līdzīgo centienu gaitā bijuši Šolca pusē.

Šolca pārstāvēto sociāldemokrātu un zaļo frakciju līderi pauda pārliecību, ka likumdevēji arī šīs nedēļas balsojumā atbalstīs kancleru.

18:45 “Maršs uz Maskavu” ir Krievijas brīvprātīgo galvenais mērķis, kuri jau otro dienu cīnās pret valdības karaspēku Kurskas un Belgorodas apgabalos Krievijā. Tā intervijā izdevumam Newsweek norādīja Krievijas Brīvības leģiona pārstāvis Aleksejs Baranovskis.

Pēc kaujinieka teiktā, brīvprātīgo formējumu, kas veica reidu pierobežas rajonos, mērķis ir "turpmāka Krievijas atbrīvošana no Putina". "Mēs, iespējams, nevarēsim to sasniegt tagad, bet tā ir mūsu galvenā misija," viņš apliecināja.

Baranovskis atzina, ka pašreizējā nemiernieku operācija tika apzināti ieplānota tā, lai tā sakristu ar tā dēvētajām "prezidenta vēlēšanām" Krievijā, kas paredzētas no 15. līdz 17.martam.

17:36. Čehijas premjerministrs Petrs Fila pagājušajā nedēļā pavēstīja, ka viņa valsts ir savākusi līdzekļus 300 000 artilērijas šāviņu iegādei Ukrainas vajadzībām.

"Atbilstoši provizoriskajiem signāliem, ko mēs esam saņēmuši, pirmā šāviņu partija tiks piegādāta pārskatāmā nākotnē," ar Moldovas ārlietu ministru Mihaju Popšoju kopīgajā preses konferencē sacīja Kuleba.

16:23. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda paudis atbalstu diskusijām par iespējām nosūtīt karavīrus uz Ukrainu vietējo bruņoto spēku apmācībām un aicinājis rietumvalstis izbeigt "sarkano līniju vilkšanu". Lietuvas prezidents arī uzsvēra, ka bažām par Kremļa iespējamu reakciju nevajadzētu būt Eiropas lēmuma noteicošajam faktoram.

15:51. Krievu brīvprātīgie paziņojuši par uzbrukumiem Krievijas militārajām pozīcijām Belgorodā un Kurskā un aicināja vietējos iedzīvotājus evakuēties, raksta pravda.com.ua.

14:41. Ņemot vērā, ka šīs nedēļas nogalē plānotas Krievijas prezidenta tā dēvētās vēlēšanas, Saeimas Ārlietu komisija šodien pieņēma paziņojumu, kurā kategoriski noraida un neatzīst to vēlēšanu leģitimitāti, ko Krievija rīko okupētajās un nelikumīgi anektētajās Ukrainas teritorijās.

13:35. Dānija plāno piecu gadu laikā palielināt savus aizsardzības izdevumus par 5,4 miljardiem eiro, tādējādi pārsniedzot pašreizējo NATO mērķi. Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, kas daudzām Eiropas valstīm kalpoja par modinātāja zvanu un lika pastiprināti pievērsties savu aizsardzības spēju stiprināšanai, NATO palielināja minimālo prasību aizsardzības izdevumiem no nepilniem 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) līdz 2% no IKP.

12:55. Polijas premjerministrs Donalds Tusks brīdinājis ASV Pārstāvju palātas spīkeru Maiku Džonsonu, ka "miljoniem cilvēku liktenis" un "tūkstošiem dzīvību" ir atkarīgas no tā, vai viņš ļaus Pārstāvju palātai balsot par 60 miljardu ASV dolāru militāro palīdzību Ukrainai.

"Džonsona kunga nespēja pieņemt pozitīvu lēmumu maksās tūkstošiem dzīvību. Viņš par to uzņemas personisku atbildību," brīdināja Tusks, kurš pirms tam kopā ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu Baltajā namā tikās ar ASV prezidentu Džo Baidenu.

12:33. Ukrainas Drošības dienests (SBU) naktī uz trešdienu ar bezpilota lidaparātiem uzbrucis ne tikai trim naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā, bet arī aviobāzei un militārajam lidlaukam, pavēstīja avots dienestā. Pēc viņa teiktā, šie uzbrukumi ir turpinājums virknei speciālo operāciju pret ienaidnieka naftas pārstrādes rūpnīcām, ko SBU uzsāka agrāk.

"Mēs sistemātiski īstenojam detalizēti aprēķinātu stratēģiju, lai samazinātu Krievijas Federācijas ekonomisko potenciālu. Mūsu uzdevums ir atņemt ienaidniekam resursus un samazināt naftas naudas un degvielas plūsmu, ko Krievijas Federācija novirza tieši karam, lai nogalinātu mūsu pilsoņus," sacīja avots. Pēc viņa teiktā, uzbrukumiem pakļautās naftas pārstrādes rūpnīcas bija starp piecām lielākajām naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā.

11:24. Ukrainas Drošības dienests naktī no 12. uz 13. martu ar bezpilota lidaparātiem uzbruka trim naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā, ziņo pravda.com.ua.

10:18. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka Krievija ir gatava izmantot kodolieročus, ja tiks apdraudēts Krievijas valstiskums, suverenitāte vai neatkarība.

09:44. Vācijas kanclers Olafs Šolcs piektdien Berlīnē tiksies ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Polijas premjerministru Donaldu Tusku, lai apspriestu karu Ukrainā. Tā būs pirmā līderu tikšanās "Veimāras trijstūra" formātā kopš pagājušā gada jūnija.

09:08. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 426 870 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 980 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6752 tankus, 12 921 bruņutransportieri, 10 554 lielgabalus un mīnmetējus, 1017 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 715 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8105 bezpilota lidaparātus, 1919 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 932 automobiļus un autocisternas, kā arī 1699 specializētās tehnikas vienības.

08:30. Krievijā Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā trešdienas rītā pēc bezpilota lidaparāta trieciena izcēlies ugunsgrēks, apstiprinājis Rjazaņas apgabala gubernators Pāvels Malkovs.

"Trieciena rezultātā izcēlās ugunsgrēks. Saskaņā ar sākotnējo informāciju ir cietušie," savā "Telegram" kanālā raksta Malkovs, piebilstot, ka atrodas notikuma vietā. Pēc ugunsgrēka naftas pārstrādes rūpnīcā Rjazaņā slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti divi cilvēki.

08:04. Ieroči, munīcija un citi komponenti no jaunās 300 miljonu dolāru lielās militārās palīdzības Ukrainai, par kuru ASV paziņoja otrdien, tiks piegādāti pēc iespējas ātrāk, paziņojis Pentagona preses sekretārs ģenerālmajors Pets Raiders.

"ASV [Aizsardzības ministrijas] Transporta pavēlniecība, sadarbojoties ar Drošības atbalsta grupu Ukrainā, ir sākusi procesus, lai nodrošinātu, ka šī palīdzība tiek piegādāta pēc iespējas ātrāk. Tātad tas notiks ātri," otrdien paziņoja Raiders.

07:00. Vairāki tūkstoši cilvēku otrdienas vakarā izgāja demonstrācijā Bratislavā, protestējot pret Slovākijas valdibu un tās ārpolitiku un paužot atbalstu Ukrainai. Demonstrācija notika Brīvības laukumā valdības biroja priekšā. To organizēja iniciatīva "Mieru Ukrainai", kas aizstāv apņēmīgu militāru atbalstu Ukrainai, kurai vairāk nekā divus gadus uzbrūk Krievija. Protestētāji apsūdzēja kreisi populistiskā premjerministra Roberta Fico trīspartiju valdību par "prokrieviskas politikas" īstenošanu.

00:10. Dānija sniegs Ukrainai vēl vienu militārās palīdzības paketi 336,6 miljonu dolāru vērtībā, raksta pravda.com.ua.