Ukrainas kara 748. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:29]

© Freepik

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 12. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:29. Ukrainas valsts prezidents Volodimirs Zelenskis 12.martā paziņoja par pierobežas karavīru skaita palielināšanu, raksta pravda.com.ua.

22:05. Prāga saņēmusi provizorisku piekrišanu par vēl 200 000 artilērijas šāviņu iepirkumu Ukrainas vajadzībām papildus jau apstiprinātajam 300 000 šāviņu iepirkumam, vēsta izdevums "Česke noviny", atsaucoties uz Čehijas premjerministru Petru Fialu.

21:05. Krievi uz Krivijrihu izšāva vadāmu raķeti X-59, tās lauskas uzkrita uz augstceltnes, un izcēlās ugunsgrēks. Divi cilvēki gāja bojā, ziņo pravda.com.ua.

20:22. ASV prezidents Džo Baidens ir devis rīkojumu steidzami piešķirt 300 miljonus dolāru lielu militāro palīdzību Ukrainai, kamēr Kongress turpina bloķēt daudz lielāku palīdzības paketi, otrdien paziņoja Baltais nams.

19:30. Vācijas konservatīvā opozīcija draud sākt parlamentāro izmeklēšanu par kanclera Olafa Šolca atteikšanos sūtīt spārnotās raķetes "Taurus" uz Ukrainu. Šolcs apgalvo, ka, piegādājot šīs raķetes Ukrainai, rastos risks, ka Vācija tiek tieši ievilkta karā ar Krieviju. Kanclers uzskata, ka vācu karavīriem vajadzētu raķetēs programmēt informāciju par mērķiem. Centriski labējais Kristīgi demokrātiskās savienības un Kristīgi sociālās savienības bloks (CDU/CSU) pieprasa atklāt, kā Šolcs nonācis pie šāda slēdziena.

18:45. Kijiva bez ASV atbalsta turpinās zaudēt teritorijas, pirmdien ASV Kongresā brīdināja Savienoto Valstu Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss. Bez papildu militārās palīdzības Ukraina var nonākt situācijā, kad tā kaujaslaukā pastāvīgi zaudē, uzskata ASV izlūkdienestu vadītāji. Ar savām bažām šajā sakarībā pirmdien Kongresā ikgadējā pasaules draudu apskata gaitā dalījās Bērnss un ASV nacionālās izlūkošanas direktore Evrila Heinsa. Tālāka ASV Ukrainas palīdzības aizkavēšana novedīs pie jauniem teritoriāliem zaudējumiem, bet sekas būs jūtamas Eiropā un Klusā okeāna reģionā, norādīja amatpersonas.

17:45. Ukrainas tiesībaizsardzības dienesti apgalvo, ka ir identificējuši un neitralizējuši noziedzīgu organizāciju, kas pazīstama kā Maskavas Patriarhāta Ukrainas pareizticīgās baznīcas (UOC-MP) mediju bloks un kas darbojās, lai kūdītu reliģisko naidu, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Vairāku pasākumu rezultātā ukraiņu izmeklētāji atklāja vairāk nekā 15 grupas dalībniekus un 4 galvenie apsūdzētie jau ir arestēti. Viens no viņiem ir galvaspilsētas pareizticīgās baznīcas vadītājs, kas bija daļa no Krievijas specdienestu aģentu aparāta," teikts izplatītajā paziņojumā.

16:44. Poļu lauksaimnieki pilnībā bloķējuši kravas automašīnu satiksmi četros kontrolpunktos uz robežas ar Ukrainu, medijam "Ukrainska Pravda" pavēstījis Ukrainas robežsardzes dienesta pārstāvis Andrijs Demčenko.

"Pašlaik poļu protestētāji neļauj kravas automašīnām braukt cauri Polijai Šehini, Jahodinas, Uhriņivas un Ustiluhas robežpunktos," viņš sacīja.

Turklāt poļu zemnieki Jahodinas un Šehini robežpunktos no Polijas uz Ukrainu ļauj izbraukt ārkārtīgi nelielam skaitam automašīnu - aizvadītajā diennaktī attiecīgi 50 un 30.

15:44. Aizturēts Krievijas aģents, kurš Zaporožjes apgabalā mēģinājis noindēt Ukrainas bruņoto spēku kaujas vienības komandierus, ziņo Ukrainas drosības dienests. Kā liecina izmeklēšana, iesaistītā persona ir Ukrainas bruņoto spēku karavīrs, kurš savervēts ar viņa vecāku starpniecību, kuri dzīvo īslaicīgi okupētajā Luganskas apgabala teritorijas daļā.

14:47. Polijas protestētāji sākuši aizturēt autobusus ar ukraiņiem, kas cenšas šķērsot robežu. Atsaucoties uz Ukrainas premjerministra vietnieka Aleksandra Kubrakova paziņojumu, vēsta portāls dialog.ua.

13:46. Leģiona "Krievijas brīvība", "RDK" un "Sibīrijas bataljona" karavīri ziņo, ka ir iekļuvuši Krievijas pierobežas teritorijā - Belgorodas un Kurskas apgabalos. Brīvprātīgo militārās vienības publicēja aicinājumu un video par iespējamo militārpersonu atrašanos teritorijā, vēsta portāls pravda.com.ua. Šo informāciju apstiprina arī Kurskas apgabala gubernators Romāns Starovoits.

12:53. Latvjas valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 13 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Automašīnas paredzētas Ukrainas Aizsardzības ministrijai, tai skaitā armijas daļām, Nacionālās gvardes militārajai vienībai, komunālajam nekomerciālajam uzņēmumam "Zoločivas ciema padomes primārās medicīniskās palīdzības centrs", Mikolajivas apgabala, Pervomajskas rajona Arbuzinskas ciema padomei. Ukrainai nododamo 13 transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 37 846 eiro.

12:41. Ar AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) ziedojumu kopējais Latvijas sabiedrības un uzņēmumu saziedotais un biedrības "Agendum" (plašāk zināma kā "Twiterkonvojs") Ukrainā nogādāto transporta vienību skaits sasniedzis vairāk nekā 2300. Turpinot atbalstīt Ukrainas enerģētikas un tautsaimniecības atjaunošanu, AST šogad ziedojis 22 transportlīdzekļus - autotorņus, vieglos auto, auto piekabes un bezceļu kvadracikus, kā arī citas transporta vienības, kas ir līdz šim lielākais vienas organizācijas ziedojums biedrības darbības laikā.

11:12. Latvijas Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV) tikās ar ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu. Sarunas laikā Siliņa īpaši uzsvēra nepieciešamību starptautiski izgaismot Krievijas noziegumus Ukrainā, ieskaitot bērnu nolaupīšanu, uzturēt spiedienu pret Krieviju un iestāties par noteikumos balstītu starptautisko kārtību.

10:20. Ukrainas pusē karojošā leģiona "Brīvā Krievija", Krievu brīvprātīgo korpusa un Sibīrijas bataljona karotāji otrdien paziņojuši, ka iegājuši Krievijas pierobežas teritorijā. Lietotnes "Telegram" kanālos parādījies arī videoieraksts, kurā redzami Ukrainas pusē karojošie krievu brīvprātīgie, kas šķietami atrodas Krievijas teritorijā, un dzirdams šāvienu troksnis.

Tiek ziņots, ka krievu brīvprātīgie pārņēmuši savā kontrolē Lozovuju Rudku Belgorodas apgabalā, bet Tjotkino Kurskas apgabalā šobrīd notiek kauja.

10:00. Kara izpētes institūta analītiķi ziņo, ka Krievijas militāri rūpnieciskajā bāzē drīzumā gaidāms darbaspēka trūkums un krājumu samazināšanās, vēstīts pravda.com.ua.

08:40. Krievijā naktī uz otrdienu notikuši lidrobotu uzbrukumi septiņos apgabalos, tai skaitā Orlas un Ņižņijnovgorodas apgabalos, kur izcēlušies ugunsgrēki naftas bāzēs, ziņo Krievijas amatpersonas un mediji.

08:11. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 425 890 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 910 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6747 tankus, 12 901 bruņutransportieri, 10 522 lielgabalus un mīnmetējus, 1016 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 713 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8084 bezpilota lidaparātus, 1920 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 870 automobiļus un autocisternas, kā arī 1691 specializētās tehnikas vienību.

07:01. Krievijā naktī uz otrdienu notika dronu uzbrukumi Belgorodas, Kurskas un Orlas apgabalos, paziņoja vietējās varas iestādes.

Orlas pilsētā pēc šāda uzbrukuma izcēlās nopietns ugunsgrēks naftas bāzē. Orlas apgabala gubernators Andrejs Kličkovs paziņoja, ka pilsētā nokritis bezpilota lidaparāts.

00:10. Pagājušās diennakts laikā dažādās frontes vietās kopā notikušas 54 kaujas, no kurām 32 gadījumos Krievijas spēki izmantoja daudzstobru raķešu palaišanas sistēmas, kā arī veica 87 gaisa triecienus.

Savukārt Ukrainas Aizsardzības spēku lidmašīnas uzbruka astoņām okupācijas spēku grupām, tostarp ieroču noliktavām un vienam komandcentram.