Japānā jauna zemestrīce un noplūde Onagavas AES

© Scanpix/Reuters

Japānas ziemeļaustrumos ceturtdienas,7. aprīļa, vakarā notikusi zemestrīcē ar stiprumu 7,4 balles pēc Rihtera skalas. Zemestrīces rezultātā radušās elektroapgādes problēmas piecās prefektūrās Mijagi, Aomori,Ivate, Akita un Jamagata, ziņo ārzemju mediji.

Kā arī trijās atomelektrostacijās - apturētajā Onagavas AES Mijagi prefektūrā un Aomori prefektūras Higasidori AES un Rokaso AES. Kā ziņo aģentūra Reuters, Onagavas AES notikusi radioaktīva ūdens noplūde. Ūdens noplūdis no vairākiem izlietotās degvielas baseiniem AES pirmajā un otrajā reaktoros.Kompānija "Tohoku Electric Power", kas uzrauga Onagas AES paziņojusi, kas radiācijas līmenis AES tuvumā ir normas robežās.

Zemestrīcē gājuši bojā trīs cilvēki un ievainoti apmēram 100, piektdien paziņoja ārkārtas situāciju dienesti. Tiek ziņots arī par ugunsgrēkiem un gāzes noplūdi Sendajas pilsētā.

63 gadus veca sieviete Jamagatas prefektūrā nomira, kad viņas respirators pārtrauca darboties zemestrīces izraisīta elektroapgādes pārtraukuma dēļ, ziņo Ugunsdzēsības un katastrofu vadības pārvalde.

Divi 79 un 85 gadus veci vīrieši gāja bojā Mijagi prefektūrā, kas ir vissmagāk cietušais rajons 11.marta zemestrīcē un tās izraisītos cunami. 79 gadus vecais vīrietis pēc ceturtdien notikušās zemestrīces tika atrasts bezsamaņā un aizvests uz slimnīcu, kur tika apstiprināta viņa nāve.

Ugunsdzēsības un katastrofu vadības pārvalde apstiprināja, ka ir ievainoti vismaz 93 cilvēki. Ziņu aģentūra "Jiji Press" vēstīja par apmēram 130 ievainotajiem.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais