Ukrainas kara 745. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:26]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 9. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:26. Krievija ilgtermiņā gatavojas konfrontācijai ar NATO Baltijas jūras reģionā, secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) ziņojumā.

ISW eksperti norāda uz šonedēļ publicēto Lietuvas izlūkdienestu ziņojumu, kurā secināts, ka Krievija ne tikai piešķir lielus resursus karam Ukrainā, bet arī gatavojas ilgtermiņa konfrontācijai ar NATO, arī Baltijas valstīs.

Lietuvas izlūkdienesti norādīja, ka Kremlis ir sācis plašu bruņoto spēku reformu, ar ko paplašinās Krievijas militāro potenciālu Baltijas jūras reģionā. Struktūras un subordinācijas izmaiņas jau ir sāktas, arī Kēnigsbergas (Karaļauču) ekslāvā un Rietumkrievijā.

18:43. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6712 tankus, 12 823 bruņutransportierus, 10 428 lielgabalus un mīnmetējus, 1012 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 707 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8041 bezpilota lidaparātu, 1919 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 683 automobiļus un autocisternas, kā arī 1666 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

16:22. Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis pozitīvi reaģējis uz Francijas prezidenta Emanuela Makrona izteikumiem par iespējamu Rietumvalstu karavīru izvietošanu Ukrainā.

"Nav tā, ka NATO spēku klātbūtne Ukrainā būtu neiedomājama," Sikorskis rakstīja platformā "X", kas agrāk bija pazīstama kā "Twitter".

"Es apsveicu Francijas prezidenta Emanuela Makrona iniciatīvu, jo tā ir par to, ka baidās [Krievijas diktators Vladimirs] Putins, nevis mēs baidāmies no Putina," viņš norādīja.

14:55. Ukrainas spēki naktī uz sestdienu notriekuši 12 no 15 Krievijas radītajiem trieciendroniem "Shahed", pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

No Čaudas raga okupētajā Krimā un Kurskas apgabala Krievijā palaists trieciendronus Ukrainas spēki notrieca virs Dņipropetrovskas, Doneckas un Poltavas apgabaliem.

13:17. Krievijas pilsētas Kurskas, kura naktī bija pakļauta dronu uzbrukumiem, iedzīvotāji stāstīja, ka dzirdējuši četrus sprādzienus debesīs virs pilsētas. Varas iestādes lūdza iedzīvotājus paslēpties telpās bez logiem un ar biezām sienām vai ieiet tuvākajā ēkā.

"Debesīs virs Kurskas pretgaisa aizsardzības spēki notriekuši Ukrainas bezpilota lidaparātu. Sekas uz zemes tiek precizētas," paziņoja Kurskas apgabala gubernators Romans Starovoits.

12:09. Krievijas pilsētā Taganrogā, kas naktī tika pakļauta dronu uzbrukumiem, bezpilota lidaparāti mēģināja uzbrukt aviācijas uzņēmumam. Pilsētas iedzīvotāji ziņoja par daudziem skaļiem sprādzieniem un uzskatīja, ka tos izraisījis dronu uzbrukums un pretgaisa aizsardzības sistēmu darbība.

Sprādzieni Taganrogā turpinājušies apmēram 30 līdz 40 minūtes. Vietējie iedzīvotāji saskaitīja vairāk nekā 20 sprādzienus debesīs, kā arī dzirdēja motora skaņu.

"Pretgaisa aizsardzības spēki Taganrogā atvairīja masveidīgu dronu uzbrukumu, sekas uz zemes tiek precizētas," paziņoja Rostovas apgabala gubernators Vasilijs Golubevs.

10:48. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 423 160 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 850 iebrucēji.

09:15. Krievijas pilsētas Kurska un Taganroga, kuras atrodas Ukrainas robežas tuvumā, naktī uz sestdienu bija pakļautas dronu uzbrukumiem, ziņoja Krievijas mediji.

00.10. Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma krasi palielinājās ieroču rūpniecībā nepieciešamās mangāna rūdas piegādes Krievijai, un kopš pagājušā gada daļa piegāžu veiktas caur Sillamē ostu, kuras operatorkompānijā puse pieder bijušajam Igaunijas premjerministram Tītam Vehi, kā arī caur Latviju, vēsta laikraksts "Postimees".

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais