Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

"Politico" izsmej Putinu par viņa izteikumiem

© Pixabay.com

Kremļa vadītājs pēc paziņojuma savā runā par vēsturisku tēmu atkal izraisījis izsmieklu - pēc viņa teiktā, "Beļģija parādījās lielā mērā pateicoties Krievijai."

"Beļģija - jūs droši vien zināt par to - lielā mērā ir parādījusies pasaules kartē kā neatkarīga valsts, jo īpaši pateicoties Krievijai, Krievijas pozīcijai," sacīja Putins.

Putins nepaskaidroja, ko tieši ar to domājis, taču Rietumu mediji apsūdzēja viņu izglītības un reālu vēstures zināšanu trūkumā.

"Pārsteigums: nē, tas tā nav," Putina paziņojumu komentēja Politico. Materiāla autori Putinu nodēvēja par “galveno krievu pseidovēsturnieku”. Žurnālisti atzīmē, ka realitāte ir pilnīgi pretēja.

Putina apgalvojums, ka "Beļģija pastāv, pateicoties Krievijai", no vēsturiskā viedokļa izklausās absurdi vairāku iemeslu dēļ.

Beļģija savu neatkarību ieguva 1830. gadā, kad tā atdalījās no Nīderlandes. Šo procesu izraisīja iekšpolitiskas un sociālas pretrunas, kā arī vairāku starptautisku faktoru ietekme, tostarp citu Eiropas lielvaru, piemēram, Lielbritānijas un Francijas, atbalsts. Krievijai šajā procesā nebija nozīmīgas lomas.

19. gadsimtā Krievijas politiskajai vienībai, lai arī tā bija liela, bija ierobežota ietekme uz notikumiem Rietumeiropā. Tās intereses galvenokārt koncentrējās uz Austrumeiropu un Balkāniem.

Pašlaik Beļģija ir suverēna valsts, Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts. Lai gan Krievijai ir zināma ietekme starptautiskajās lietās, tai nav pietiekamas varas vai politiskā spēka, lai pretendētu uz Beļģijas izveidi vai pastāvēšanu, tādējādi Putina apgalvojums, ka "Beļģija pastāv, pateicoties Krievijai", ir pārspīlēts sagrozīts skatījums uz vēstures notikumiem un mūsdienu politisko realitāti.

Iepriekš amerikāņu žurnālists Takers Karlsons Putina vēsturiskās diskusijas par Ukrainu nosauca par stulbāko lietu, ko viņš savā dzīvē dzirdējis.