Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Baltijas valstu veselības ministri apspriedīs kritiski svarīgo medikamentu nodrošinājumu

© pixabay.com

Baltijas valstu veselības ministri šodien tiksies, lai apspriestu kritiski svarīgo medikamentu nodrošinājumu, aģentūru LETA informēja Veselības ministrija (VM).

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), Igaunijas veselības ministre Rīna Sikuta un Lietuvas veselības ministrs Arūns Duļķis tiksies 18. Baltijas politikas dialoga laikā, kas šogad notiek Rīgā un kas tiek organizēts sadarbībā ar Pasaules Veselības organizāciju un Eiropas Veselības sistēmas un politikas observatoriju.

VM sadarbībā ar citām nozares iestādēm ir izstrādājusi kritiski svarīgo zāļu sarakstu, ņemot vērā Covid-19 un Ukrainas pieredzi, kā arī vērtējot, kādiem medikamentiem dažādās situācijās būtu lielāks pieprasījums. Ar iesaistītajām pusēm turpinās darbs, lai nodrošinātu šo zāļu pieejamību.

Latvija ilgtermiņā atbalsta kritiski svarīgo zāļu ražošanas pārcelšanu uz Eiropas Savienības (ES) valstīm, izvērtējot iespējas ES attīstīt zāļu izejvielu, aktīvo vielu un kritiski svarīgo gala produktu ražošanu. Tas mazināšot atkarību no trešajām valstīm, kas ir īpaši būtiski krīzes situācijās, skaidro VM. Ar saviem medikamentus ražojošajiem uzņēmumiem Latvija varētu sniegt "būtisku ieguldījumu".

18. Baltijas politikas dialogs norisinās 7. un 8. martā Rīgā, lai dalītos pieredzē par veselības sistēmas pārvaldību un reformēšanu un izpētītu politikas iespējas iedzīvotāju veselības un veselības aprūpes jomā. Šā gada galvenais temats ir primārā veselības aprūpe.