Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Bijušais "Google" darbinieks apsūdzēts MI tehnoloģiju zādzībā sadarbībā ar Ķīnu

© Pexels

Bijušais uzņēmuma "Google” programmas inženieris ir apsūdzēts par komercnoslēpumu zādzību no tehnoloģiju giganta mākslīgā intelekta (MI) nodaļas un mēģinājumu tos pārdot Ķīnai.

38 gadus vecajam Linvejam Dingam ASV prokurori ir izvirzījuši apsūdzības par 500 "Google” failu piesavināšanos.

Saskaņā ar ASV tiesas dokumentiem viņš, iespējams, kopējis failus, kas saistīti ar "Google” progresīvākajām MI mikroshēmām, tostarp programmatūru, ko varētu izmantot kā progresīvu superdatoru "smadzenes".

Ķīnas pilsonis Dings sāka strādāt "Google” Sanfrancisko birojā 2019. gadā, bet, iespējams, bija sācis slepeni kopēt failus savā personīgajā datorā.

Tiek apgalvots, ka 2022. gadā viņš tika pieņemts darbā par galveno tehnoloģiju vadītāju Ķīnas jaunuzņēmumā "Rongshu”, kas arī vēlējās izstrādāt MI tehnoloģiju.

Viņam maksāja gandrīz 15 000 ASV dolāru mēnesī par lomu uzņēmumā "Rongshu", ko viņš ieņēma, nepaziņojot "Google”. Vēlāk viņš nodibināja savu jaunuzņēmumu ar nosaukumu "Zhisuan”, vairākus mēnešus pavadot Ķīnā, lai piesaistītu naudu no investoriem, kamēr turpināja strādāt "Google”.

Privātajā ziņā Ķīnas kolēģiem Dings sacīja, ka jaunizveidotajam uzņēmumam ir "pieredze ar "Google" skaitļošanas jaudu". Viņš apgalvoja: "Mums tas vienkārši jāatkārto un jāuzlabo, un pēc tam jāturpina attīstīt skaitļošanas jaudas platformu, kas piemērota Ķīnas nacionālajiem apstākļiem."

Tomēr 2023. gada decembrī "Google” drošības darbinieki sāka izmeklēt Dingu un lika viņam izdzēst visus failus, kas varētu būt viņa personīgajos diskos. Dažas dienas vēlāk viņš atkāpās no amata "Google” un rezervēja vienvirziena biļeti uz Pekinu.

"Google” drošībnieki paspēja konfiscēt viņa klēpjdatoru pirms gaidāmā lidojuma un Federālās izmeklēšanas biroja kratīšanas viņa mājās. Linvejs Dings tika arestēts trešdien.