Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātnieki spēruši soli tuvāk mamuta augšāmcelšanai

© Pixabay

Biotehnoloģiju uzņēmums, kas cer atdzīvināt izmirušas sugas, šonedēl paziņoja, ka ir sasniegts svarīgs pavērsiena punkts: ilgi meklēta cilmes šūnu veida izveidi tuvākajam dzīvajam mamuta radiniekam.

"Tas, iespējams, ir nozīmīgākais solis šī projekta sākumposmā," sacīja Džordžs Čērčs, Hārvardas universitātes un Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta ģenētiķis, kas Dalasā līdzdibināja uzņēmumu „Colossal Biosciences.”

Un tagad šis uzņēmums apgalvo, ka zinātnieki pirmo reizi ir radījuši inducētas pluripotentas cilmes šūnas mamuta tuvākajam dzīvajam radiniekam - Āzijas zilonim.

Šis sasniegums joprojām ir tālu no galamērķa, proti, atkal izveidot savvaļā klīstošu milzu matainu zvēru ganāmpulkus, taču Čērčs sacīja, ka tas ir nozīmīgs solis. "Tas ir līdzīgi kā pajautāt Nīlam Ārmstrongam, vai viņš plāno doties uz Marsu, kad viņš tikko ir nolaidies uz Mēness," sacīja Čērčs.

Zinātnieki tagad var mēģināt izmantot klonēšanas paņēmienus un gēnu rediģēšanu, lai manipulētu ar šūnām, cerot kādreiz izveidot ziloņus ar galvenajām mamutu iezīmēm, piemēram, to smago kažoku un tauku slāņiem, kas ļāva izdzīvot pagātnes aukstajā klimatā.

"Mums nav obligāti jāatjauno perfekts mamuta genoms, jo mēs vēlamies tādu, kurā būtu noteiktas lietas, kuru mamutiem nebija. Piemēram, mēs vēlamies, lai tie būtu izturīgi pret herpes vīrusu, kas izraisa plašu mirstību mūsdienu ziloņu vidū," sacīja Čērčs.