Ukrainas kara 743. diena. Jaunākā informācija [Papildināts 22:36]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 7. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:36. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 8.martā apmeklēs Turciju un veiks sarunas ar Turcijas līderi Redžepu Tajipu Erdoganu, ziņo pravda.com.ua.

22:00. Šveices likumdevēji ceturtdien ar nelielu balsu vairākumu atbalstījuši priekšlikumus, kuru mērķis ir radīt legālu pamatu iesaldēto Krievijas valsts aktīvu izmantošanai kompensācijām Ukrainai.

21:23. Okupanti uz Kostjantiņivku nometa aviācijas bumbu, ievainojot divus civiliedzīvotājus, raksta pravda.com.ua.

20:45. Zviedrijas kļūšana par 32.NATO dalībvalsti ir lieliska ziņa Latvijas, Baltijas jūras reģiona un kopējai alianses drošībai, uzsvērusi Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), kura apsveikusi Zviedrijas premjerministru Ulfu Kristersonu saistībā ar vēsturisko notikumu. Siliņa norādījusi, ka Latvija ir aktīvi atbalstījusi Zviedrijas dalību NATO.

20:00. Krievija veikusi gaisa un raķešu triecienu slimnīcai Sumi pilsētā, viens cilvēks tika ievainots, ziņo pravda.com.ua.

18:49 Norvēģija pievienojusies Ukrainas pretgaisa aizsardzības koalīcijā - valsts aizsardzības ministrs Bjorns Arilds Grams šodien parakstījis nodomu līgumu par Norvēģijas dalību pretgaisa aizsardzības koalīcijā ar Vācijas aizsardzības ministru (kas to vada) Borisu Pistoriusu. Par to 7.martā ziņoja Norvēģijas valdības preses dienests.

17:25 Iespējams, ka Krievijas raķešu uzbrukuma Odesai mērķis bija Ukrainas prezidenta Vladimira Zelenska un Grieķijas premjerministra Kiriakosa Micotakisa delegācijas. Līderi pārbaudīja Ukrainas graudu eksporta koridoru Melnās jūras ostā, kad raķete trāpīja ostas infrastruktūrai.

"Tas tiešām atradās mazāk nekā 500 metru attālumā no mums. Kas tas bija? ... Nevar izslēgt, ka streiks bija vērsts pret mūsu prezidenta delegāciju vai ārvalstu viesa delegāciju," Reuters citē prezidenta galveno padomnieku. Ukrainas Igors Žovkva.

Pēc viņa teiktā, raķete tika palaista no īslaicīgi okupētās Krimas.

16:44 Krievijas karaspēks virs Odesas apgabala palaiž atsevišķas raķetes Kh-31P, lai atklātu Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas, jo nav A-50 lidmašīnu. Tā teletona laikā norādīja Dienvidukrainas Aizsardzības spēku Apvienotā koordinācijas preses centra vadītāja Natālija Gumeņuka.

16:13 Gaisa un raķešu trieciena rezultātā Sumi tika sabojāta civilā infrastruktūra. Par to ziņo Sumi reģionālā militārā pārvalde.

15:41 Norvēģija piešķirs līdz 140 miljoniem eiro Čehijas iniciatīvai munīcijas iepirkumam Ukrainai, paziņojis Norvēģijas valdības preses dienests.

"Norvēģija atbalsta Ukrainu ar artilērijas munīciju gan no saviem krājumiem, gan tieši no rūpnīcām," sacīja Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre.

"Šodien mēs nolēmām ieguldīt līdz 1,6 miljardiem Norvēģijas kronu (140 miljoniem eiro) Čehijas organizētajā iniciatīvā, lai pēc iespējas ātrāk nodrošinātu Ukrainu ar tik ļoti nepieciešamo artilērijas munīciju," paziņoja Stēre.

Februārī Minhenes drošības konferencē Čehijas prezidents Petrs Pavels pavēstīja, ka Čehija ārpus Eiropas Savienības (ES) apzinājusi 800 000 šāviņu, ko valstis, kuru rīcībā ir šie šāviņi, ir gatavas nekavējoties pārdot.

Čehija paziņoja par līdzekļu vākšanu un koordinē šo operāciju.

Aptuveni 20 valstis jau atbalstījušas šo plānu.

Jau šajā nedēļā šīs operācijas valstu aizsardzības un ārlietu ministri varētu spriest par iepirkuma un piegāžu detaļām, vēsta aģentūra "Bloomberg".

ES nav spējusi pildīt pērn pausto apņemšanos līdz šā gada martam piegādāt Ukrainai miljonu artilērijas šāviņu.

14:32. Trimdā Polijā dzīvojošo krievu apvienība - Krievu pilsoniskā padome - veido militāru vienību - Sibīrijas bataljonu, kura mērķis būs palīdzēt Ukrainas armijai un pretoties Vladimira Putina režīmam.

Krievu pilsoniskā padome, kas dibināta 2022.gada novembrī, aktīvi vervē biedrus bruņotai pretošanās kustībai un iestājas par nozīmīgām politiskām reformām Krievijā.

Sākotnēji apvienība vervēja karavīrus Krievu brīvprātīgo korpusam, kas integrējās Ukrainas bruņoto spēku nacionālo vienību sastāvā. Taču pēdējā laikā uzmanība pievērsta jaunas vienības - Sibīrijas bataljona - izveidei, trešdien ziņoja Polijas Radio.

"Līdz šim ir pieteikušies 60 cilvēki," Polijas Radio atklāja Krievu pilsoniskās padomes sekretāre Tatjana Kosinova.

13:00. Berlīnes Ukrainas politika nav konsekventa, jo kanclerā Olafā Šolcā iesakņojušās bailes no Krievijas, teikts publikācijā tīmekļa izdevumā "Politico".

Šolcs savos Eiropas sabiedrotajos raisījis neizpratni, atsakoties Kijivai piegādāt spārnotās raķetes, jo it kā pastāv Krievijas atbildes soļu draudi, vienlaikus viņš kritizē citas valstis, ka tās nesniedz pietiekamu palīdzību.

Tomēr, kā skaidro "Politico", Šolca nekonsekvence patiesībā ir rūpīgi pārdomāta stratēģija.

12:11. Krievija ne tikai piešķir lielus resursus karam Ukrainā, bet arī gatavojas ilgtermiņa konfrontācijai ar NATO, arī Baltijas valstīs, liecina Lietuvas izlūkdienestu ikgadējais ziņojums.

"Krievija novirza milzu resursus karam Ukrainā un nekas neliecina par nodomu mazināt situācijas saspīlējumu, lai gan operacionālos mērķus tā nesasniedz. Vienlaikus Krievija gatavojas ilgtermiņa konfrontācijai ar NATO," lasāms ceturtdien publicētajā Lietuvas Valsts drošības departamenta un Aizsardzības ministrijas Otrās izmeklēšanas nodaļas ikgadējā vērtējumā par nacionālās drošības apdraudējumu.

10:26. Turpmākas Rietumu militārās palīdzības kavēšanās dēļ, domājams, visā frontes līnijā var tikt kavēti ukraiņu centieni atjaunot iniciatīvu, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

"Kritiski svarīgās palīdzības aizkavēšanās dēļ Ukraina spiesta pieņemt sarežģītus lēmumus attiecībā uz resursu sadali starp nākamajām operatīvi svarīgajām pretuzbrukuma operācijām un patlabanējām ukraiņu aizsardzības operācijām pret uzbrūkošajiem krieviem, kas šobrīd saglabā iniciatīvu," teikts ziņojumā.

9:32. Naktī uz 7. martu krievi veikuši bezpilota lidaparātu triecienus Valsts neatliekamās palīdzības dienesta poligonam Harkovas apgabalā, nodarot bojājumus administratīvajai ēkai un izraisot ugunsgrēku, vietnē "Telegram" vēsta Ukrainas Valsts ārkārtas situāciju dienests.

Uzbrukuma rezultātā tika daļēji sagrauta vienstāva administratīvā ēka poligonā pie vienas no Neatliekamās palīdzības dienesta sistēmā esošajām izglītības iestādēm. Turklāt šajā ēkā dega grīdas un jumta konstrukcijas elementi. Ugunsgrēka platība bija aptuveni 150 kvadrātmetri.

Netiek ziņots par cietušajiem vai ievainotajiem.

8:30. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 421 430 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1160 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6695 tankus, 12 779 bruņutransportierus, 10 350 lielgabalus un mīnmetējus, 1009 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 701 zenītartilērijas iekārtu, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7963 bezpilota lidaparātus, 1919 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 532 automobiļus un autocisternas, kā arī 1647 specializētās tehnikas vienības.

8:09. Pēdējās diennakts laikā krievi ir veikuši 19 uzbrukumus Sumi apgabala teritorijai, izmantojot nevadāmas raķetes, granātmetējus un metot aviācijas bumbas, ziņo Ukrainas aizsardzības spēku pārvalde attiecīgajā reģionā.

Kopumā 24 stundās novērots 91 sprādziens. Krievu apšaudē nokļuva Hotinas, Junakivkas, Bilopilijas, Krasnopiljas, Veļika Pisarivkas, Seredinas-Budas, Znob-Novhorodas administratīvajās teritorijās.

7:07. Kā ziņo medijs "Ukrainska Pravda", Ukraina stabilizē frontes līniju un sāks gatavoties pretuzbrukuma darbībām, lai pārņemtu iniciatīvu, apgalvojis Ukrainas Sauszemes spēku komandieris Oleksandrs Pavļuks.

Pavļuks situāciju kaujas laukā raksturoja kā sarežģītu, taču kontrolētu. Krievija pirms martā gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām cenšas ieņemt pēc iespējas vairāk Ukrainas teritorijas, tāpēc ofensīvā tiek mests "viss iespējamais un neiespējamais".

Pavļuks norādīja, ka, spriežot pēc nogalināto un sagūstīto karavīru skaita, var pieņemt, ka krievi bez apmācības met jaunmobilizētos karavīrus frontē. Viņiem tiek sniegta tikai īsa instruktāža un iemet kaujā, tas viss, lai pārņemtu iniciatīvu.

00:10 Grieķijas premjerministrs Kiriakoss Mitsotakis sacīja, ka Grieķija pilnībā atbalsta Ukrainas miera formulu. Kā ziņo UNIAN korespondents, viņš to teica Odesā kopīgā brīfingā ar Ukrainas prezidentu Vladimiru Zeļenski.

"Mēs absolūti atbalstām jūsu 10 punktu miera formulu un gatavojamies apmeklēt miera samitu, kas drīzumā notiks Šveicē," sacīja premjerministrs.

Viņš pastāstīja, ka apmeklējis vietu, kur 2.martā Krievijas drons iznīcināja 9 stāvu dzīvojamo ēku, kurā gāja bojā 12 cilvēki, tostarp 5 bērni.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais