Sākušās Navaļnija bēru dalībnieku "medības"

© Scanpix

Izmantojot seju atpazīšanas kameras un to doto iespēju izsekot un notvert cilvēkus, Krievijas drošības spēki sākuši aizturēt Alekseja Navaļnija bēru dalībniekus. Kā vēsta "OVD-Info", Maskavā jau aizturēti četri Navaļnija piemiņas mītiņu dalībnieki, raksta "The Insider".

Policija ieradusies pie tiem, kuri 16. un 17. februārī nolika ziedus Navaļnija piemiņai vai apmeklēja bēres 1. martā - aizturēti ir Poļina Orekhova, Jeļena Gribkova, Jegors Komļevs un Jeļena Levina.

Pirmo drošības spēki aizturēja Maskavas iedzīvotāju, kura skandēja frāzi "Slava varoņiem". Drošības spēki viņas mājās ieradās 1. martā, taču viņa tobrīd atradās ārpus pilsētas. Tomēr viņa tika aizturēta pēc atgriešanās 3. martā. Viņa pavadīja nakti policijas iecirknī, un saskaņā ar likuma pantu par aizliegtu simbolu izvietošanu viņai tika piemērots naudas sods 1,5 tūkstošu rubļu apmērā.

Tāpat otrdien aizturēja Jeļenu Gribkovu un Jegoru Komļevu un nogādāja viņus policijas pārvaldē. Komļevs tika aizturēts, kad viņš izgāja no mājām, un policijas iecirknī viņam tika atņemta pase. Pēc aizturētā teiktā, paši drošības spēki viņam teikuši, ka identificējuši viņu no video novērošanas kameras.

Komļevs un Gribkova piedalījās Alekseja Navaļnija bērēs, kā arī Navaļnija piemiņas akcijā 16. un 17. februārī. Pēc tam Gribkova tika aizturēta, taču ar brīdinājumu atbrīvota no policijas pārvaldes.

Vēl vienai aizturētajai Poļinai Orehovai sarunas laikā ar "OVD-Info" tika atņemts telefons; viņas numurs tagad nav pieejams, vēsta izdevuma "Telegram" kanāls. Drošības spēki viņai atņēma citas personīgās mantas un plāno viņu aizturēt uz 48 stundām.

Kā atgādina aģentūra, citējot "OVD-Info" preses sekretāru Dmitriju Aņisimovu, sejas atpazīšanas sistēma Maskavā ļauj izsekot katra cilvēka ceļu tieši līdz viņa mājām. Viņaprāt, par masu arestiem runāt ir pāragri, taču jau bēru dienā izskanēja brīdinājums par iespējamo dalībnieku vajāšanu.
Drošības spēki protesta dalībnieku identificēšanu, izmantojot seju atpazīšanas kameras, uzsāka Navaļnija atbalsta protestu laikā 2021. gadā, kad ievērojams skaits dalībnieku tika identificēti un aizturēti nedēļas laikā pēc protesta.

Kopumā atvadu dienā no Navaļnija Krievijas pilsētās aizturēti 113 cilvēki, vēsta "OVD-Info". Maskavā, kur bērēs piedalījās desmitiem tūkstošu, tika aizturēti tikai 17 cilvēki.