Nākamā gada Eiropas Parlamenta budžets būs 1,725 miljardu eiro

Eiropas Parlamenta deputāti apstiprinājuši 2012. gada budžeta priekšlikumu 1,725 miljardu eiro apmērā. Paredzētais budžeta pieaugums (2,3%) ir mazāks par inflācijas līmeni ES 27 dalībvalstīs (2,8%). Tālāk budžeta priekšlikums tiks nosūtīts Eiropas Komisijai, kas divu nedēļu laikā izstrādās priekšlikumu ES 2012.gada kopīgajam budžetam.

Par priekšlikumu nobalsoja 479 deputāti, pret - 176 un 23 deputāti atturējās no balsojuma.

Parlaments pieņēma par 13,7 miljoniem eiro mazāku budžetu nekā bija plānots iepriekš. Ietaupījums veidojās no samazinātā finansējuma politiskajām partijām un biedrībām, informatīvām kampaņām, informācijas tehnoloģijām, telpu uzturēšanai un samazinot plānotos amatus.

EP deputāti sagaida turpmāko izdevumu samazināšanu ārējo ekspertu algošanai un citiem pakalpojumiem līdz 2010.gada izdevumu līmenim, kā arī izdevumi varētu samazināties administrācijas darba modernizācijas un racionālākas plānošanas rezultātā. Tāpat deputāti aicina samazināt tēriņus ceļa izdevumiem, kā arī ūdens, elektrības un papīra patēriņu.

Parlaments arī vēlas saņemt EP budžeta ilgtermiņa pārskatu, lai noteiktu iespējamos ietaupījumus nākotnē. Attiecībā uz Parlamenta drošības jautājumiem deputāti 3 miljonus eiro ir paturējuši kā rezervi, kuru tērēt tikai tad, būs iesniegts priekšlikums konkrētiem uzlabojumiem un tiem atbilstošs izdevumu plāns.

Lēmumi, kas attiecas uz nepieciešamo finansējumu attiecībā uz 18 jauno EP deputātu darba uzsākšanu un iespējamo Horvātijas pievienošanos ES, pagaidām tiek atlikti.

Citas ES institūcijas arī ir iesniegušas savus budžeta projektus Eiropas Komisijai, kas 20.aprīlī prezentēs ES budžeta projektu 2012.gadam. Pēc tam Eiropas Parlaments un ES Ministru padome izvērtēs budžeta projektu, katra institūcija piedāvās savus grozījumus un galīgā budžeta apstiprināšana varētu notikt šī gada novembrī.

Svarīgākais