Izraēla ramadānā atļaus musulmaņiem piekļūt Aksas mošejai

© Reuters/Scanpix/Leta

Musulmaņu svētā mēneša ramadāna pirmajā nedēļā Izraēla ļaus Aksas mošeju Jeruzalemē apmeklēt tikpat daudz musulmaņiem kā iepriekšējos gados, otrdien paziņojis Izraēlas premjerministra birojs.

Birojs skaidro, ka drošības situācija tiks izvērtēta katru nedēļu un tiks pieņemts attiecīgs lēmums.

Aksas mošeja atrodas Tempļa kalnā, kas ir trešā svētākā vieta islāmticībā, kuru musulmaņu svētā mēneša ramadāna laikā ierodas daudz ticīgo. Vienlaikus tā ir arī ebreju svētvieta, jo tur atradušies divi ebreju tempļi.

Šogad ramadāns Izraēlā tiks aizvadīts saspringtā gaisotnē, ņemot vērā Izraēlas karu ar palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā.

Izraēlas nacionālās drošības ministrs Itamars Bengvirs nesen izteicās, ka Rietumkrasta palestīniešiem nevajadzētu atļaut ramadāna laikā iebraukt Jeruzalemē, lai lūgtos. "Mēs nevaram riskēt," viņš sacīja, piebilstot, nav pieļaujamas "Hamās" svinības Tempļa kalnā, kamēr izraēliešu sievietes un bērni tiek turēti kā ķīlnieki Gazas joslā.

Pagājušā gada 7.oktobrī "Hamās" sarīkotajā slaktiņā Izraēlā teroristi noslepkavoja aptuveni 1160 cilvēkus, pamatā civilpersonas, un sagrāba apmēram 250 ķīlniekus. Reaģējot uz 7.oktobra slaktiņu Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamās" un uzsākusi plašu militāro operāciju Gazas joslā.

ASV dažas dienas pēc Bengvira izteikumiem aicināja Izraēlu atļaut musulmaņiem lūgties Aksas mošejā.

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Metjū Millers sacīja, ka tas nav tikai jautājums par ticības brīvības garantēšanu, bet arī jautājums, kas ir būtisks Izraēlas drošībai.

"Izraēlas drošības interesēs nav uzkurināt spriedzi Rietumkrastā vai plašākā reģionā," norādīja Millers.

"Hamās" ir aicinājis palestīniešus ramadāna sākumā masveidā doties uz Aksas mošeju.

"Ramadāns musulmaņiem ir svēts; tā svētums šogad, kā katru gadu, tiks ievērots," paziņoja Izraēlas valdība.

Šogad ramadāns sāksies 10.martā.

Svarīgākais